GASZTRO

Sütés nélküli sajttorta cseresznyedzsemmel

Szerző:
Szabó Anna
Ez a torta istenien krémes, habos és egyszerűen nem lehet abbahagyni. Ráadásul még a sütéssel sem kell bajlódni, a siker viszont elmaradhatatlan. Már magában a torta is nagyon finom, de a cseresznyedzsemet semmiképpen nem szabad lefelejteni róla. Készíthetjük fagyasztott cseresznyéből, vagy akár befőttből is. Egy biztos: aki elkészíti az nem fog csalódni benne.

 

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához

- 7,5 dkg Győri Édes vaníliás keksz
- 7,5 dkg Győri Édes kakaós keksz
- 7,5 dkg margarin

Elkészítés

A kétféle kekszet összeaprítjuk, a margarint felolvasztjuk, majd a kekszhez öntjük, és jól összedolgozzuk. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a kekszes masszát, tenyérrel jól lelapítjuk, majd betesszük a hűtőbe pihenni. Közben elkészítjük a krémet.

Habos krém

- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 2 dl Hulala (v. tejszín)

A mascarponét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével habosra keverjük, a Hulalát kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a krémhez.

A hűtőből elővesszük a tortaalapot, a formából kivéve lehúzzuk róla a sütőpapírt és így helyezzük vissza a formába. Tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a hab.

Cseresznyedzsem

- 50 dkg magozott cseresznye
- cukor
- vaníliás cukor
- cherry brandy aroma
- reszelt narancshéj
- víz (v. befőttlé)
- 1 ek keményítő

A cseresznyét apróbb darabokra vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, kevés vizet (vagy befőttlevet) öntünk alá, majd ízlés szerinti mennyiségű cukrot, vaníliás cukrot, cherry brandy aromát és reszelt narancshéjat adunk hozzá. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, és a cseresznyéhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik, majd a tűzről levéve teljesen kihűtjük.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt dzsemet a torta tetejére kanalazzuk, majd vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL