KÖZÉRZET

Utazási betegségek

Szerző:
Szabó Anna
Az utazás során fellépő émelygés, az időeltolódás miatti és a hosszú repülést követő fáradtság, valamint a gyomorrontás az utazók gyakori panaszai közé tartoznak. Szerencsére ezek enyhíthetőek természetes gyógymóddal.


Bizonyára te is szenvedtél már utazás közben fellépő szédüléstől vagy hányingertől. Mindenki, aki részt vett már tengerentúli repülőúton, ismeri az időeltolódás, illetve a hosszú utazás miatti fáradtságot, az utazást követő éjszakákon a többszöri felébredést, nyugtalan alvást. A hasmenéssel járó láz vagy híg széklet többnyire fertőzéses eredetű, általában csak néhány napig tart. Ha azonban a bizonytalanság vagy a gyengeség, a szédülés hosszabb ideig fennáll, annak más oka is lehet.

 

A fő bűnösök

Utazás közben akkor lép fel rosszullét, amikor a szem megpróbál az állandóan mozgó környezetre fokuszálni, miközben a belső fülben, amely segít a testnek a mozgáshoz igazodni, ennek ellentmondó ingerületek képződnek. Az időeltolódásból, hosszú utazásból adódó fáradtság akkor lép fel, amikor a test napi ritmusa nincs összhangban az aktuális idővel. A tobozmirigy melatonint választ ki, így szabályozza az alvási és ébrenléti ciklust a fényviszonyoknak megfelelően. Ezt zavarja meg a különböző időzónák közti utazás. A hasmenést általában baktérium- vagy vírusfertőzés okozza – fertőzött víz vagy étel elfogyasztásától.

 

Így előzd meg!

Mivel az utazás közben fellépő rosszullét megelőzhető, de nehezen enyhíthető, ha már megjelent, ezért kezdd el a gyógymódok alkalmazását még a tünetek jelentkezése előtt – főként, ha tudod, hogy hajlamod van rá.

A friss vagy szárított gyömbér nagyon hatásos az utazás közben fellépő hányinger és enyhe szédülés megelőzésére és kezelésére. Szinte azonnal hat, fogyasztásakor a hagyományos gyógyszerek mellékhatásai (például az álmosság vagy a látászavar) közül egyik sem jelentkezik.

A magnézium jó általános erősítőszer, idegnyugtató hatású: enyhíti az utazás közben fellépő rosszullétet. A B6-vitamin pedig segít a hányinger csillapításában. A borsmenta minden formában hatékony ellenszere az utazás közben fellépő rosszullétnek és hányingernek. Igyál meg egy csésze borsmentateát, vagy egy csepp olajat tegyél a nyelvedre, vagy egy papír zsebkendőről lélegezd be.

Az időeltolódás következtében fellépő fáradtság enyhítésére a kínai ginszeng jó általános erősítőszer, amely más gyógyszerekkel együtt is szedhető, és a stressz ellen is hatékony. Ha hosszabb ideig tartó szédüléstől vagy kábaságtól szenvedsz, keresd fel az orvosodat, hogy kizárjátok az ezt okozó esetleges egyéb szervi betegségeket. Ha szükséges, az orvosod felír néhány gyógyszert, de emellett egyéb táplálék-kiegészítők is hasznosak lehetnek.

Egy vizsgálat szerint a páfrányfenyő, amely az agy vérellátását fokozza, az idült szédüléstől szenvedő betegek felének panaszait enyhítette; igaz, észrevehető hatása csak 8-12 hét múlva jelentkezett. A magnézium segíthet a szédülés megelőzésében. A B6-vitamin, amely nélkülözhetetlen az idegek normális működéséhez, néhány esetben hasznos lehet az idült szédülés ellen.

 

Praktikus és hasznos tippek, avagy amit még megtehetsz

Az utazás közben fellépő rosszullét ellen:

• Amennyire csak lehet, próbáld a fejedet mozdulatlanul tartani, és korlátozd a vizuális ingereket. A friss levegő is segíthet, illetve az, ha mélyeket lélegzel.
• Egyél könnyű, zsírszegény ételek. Kerülj minden olyan élelmet, ami gyomorrontást okozhat.
• Gyomorpanaszaid enyhítésére igyál kamillateát.

 

Az időeltolódásból adódó fáradtság ellen:

• A rozmaringolaj belégzése enyhítheti a tüneteket.
• Felszállás után rögtön állítsd át az órát a megérkezés helyén aktuális időre, valamint étkezz és aludj már a gépen az ottani idő szerint.
• Tartózkodj az alkohol fogyasztásától, de igyál sok vizet és folyadékot. Kerüld a koffein fogyasztását.

 

A szédülés és kábaság ellen:

• Kerüld a hirtelen testhelyzet-változtatásokat, különösen a hirtelen lefekvést vagy felállást, illetve a fej túlzott mozgatását.
• Mérsékeld a só fogyasztását, ne dohányozz, mert ez magas vérnyomást és keringési zavarokat okozhat.

 

A repülőgépen:

• Ha a repülőgépen több mint négy órán át ülsz egyfolytában, jelentősen megnő annak a kockázata, hogy a lábadban a vér pangani fog. A véráramlást halolajak rendszeres fogyasztása javítja.
• A megelőzés jó módszere, ha időnként sétálsz egy kicsit a gépen, és sok folyadékot iszol.
• Ha fájdalmat érzel vagy megdagad a lábad, kérj orvosi tanácsot.

Forrás: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok. Reader's Digest, 2007.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL