GYERMEK

Kánikulai kisokos kicsiknek

Szerző:
Szabó Anna
A legjobb, és legegészségesebb, ha a gyermek az ideje nagy részét a szabadban tölti. Feltéve, hogy erre az időjárás is alkalmas. Szobafogságra azonban nemcsak a hideg és az eső ítélheti a kisgyermekes családokat, hanem a mostanában tapasztalható forróság is. De mit lehet csinálni odabent?

 

Kánikulai kisokos


Kánikula idején a legjobb, ha kora reggel, vagy késő délután, estefelé levegőztök. Vidéken jellemzően este, míg nagyobb városokban inkább reggel tisztul jobban a levegő. Ha a gyerkőc korán kelő, akár már a kora reggeli órákban is tehettek egy körutat. Életre szóló élményt adhatsz gyermekednek, ha hagyod, hogy megcsodálja a kelő nap sugaraiban megcsillanó harmatcseppeket a fűszálakon, vagy az ébredő madarak énekét. Ha az esti sétát választjátok, számolgathatjátok a mind nagyobb számban előtűnő csillagokat az égen, kereshettek szentjánosbogarakat, vagy szervezhettek egy éjszakai fürdőzést. (Mindkét napszakban készüljetek fel a szúnyogok támadására!)

A lényeg, hogy délelőtt tizenegy és délután három óra között még fényvédő krémmel se menjetek a napra, mert ebben az időszakban akár tíz perc alatt is leéghet a bőr, vagy súlyos napszúrást kaphattok. Ha mégis muszáj kimenni, szellős, vékony, egész testet fedő ruhával védjétek magatokat a napsugaraktól, igyatok sokat, és keressetek árnyékos helyeket! A legokosabb azonban, amit tehettek, ha ki sem mozdultok a hűvös szobából. A hűvös persze viszonyítás kérdése, a klasszikus, szigetelés nélküli panelben akár 36 fokot is mutathat a hőmérő egy-egy forróbb napon. Elkerülheted a lakás túlmelegedését, ha a hajnali órákban alaposan kiszellőztetsz, amikor azonban legerősebben tűz a nap, becsukod az ajtót-ablakot, és besötétítesz. Az örökmozgó kicsik talán nehezen viselik a bezártságot, ám érdekes játékokkal könnyedén átvészelhetitek a legmelegebb órákat.


Jaj, úgy élvezem én a strandot – a lakásban is


Hőségben legkellemesebb a vízparton hűsölni, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy a nyarat valamelyik üdülőhelyen töltse. A strandok általában zsúfoltak, és az oda-visszaút sok időt, energiát vesz igénybe. Miért ne pancsolnátok hát otthon? Nem kell hozzá más, mint egy műanyag babamedence, kis kád, vagy lavór, valamint egy kicsinyke hely, ahol nem számít, ha pocskol a gyerek. Ha van árnyékos, szélvédett terasz, vagy erkély, a legjobb ott berendezni az ideiglenes strandot, de megteszi a fürdőszoba, vagy az előszoba is. Készítsetek a „partra” műanyag játékokat, kispoharakat, kancsókat, tölcséreket, és már indulhat is a móka. Legyen a fürdő koktélbár, fagylaltozó, vagy bármi, ami eszetekbe jut. Hosszú perceket, órákat nyerhettek így nyafogás nélkül még a legkisebbekkel is, mert minden gyerek imádja a vizet. Ügyelj rá, hogy ne hidegedjen ki túlságosan a víz! Ha kőre, járólapra, vagy más sima felületre helyezted a medencét, teríts köré egy plédet, mert a vizes talpak könnyen megcsúsznak!


Képzőművészet


A fürdés mellett a másik favorit általában a rajzolás, festés. Írólapra firkálgatni azonban unalmas. Helyette szerezz be hatalmas méretű rajzlapokat, de a hagyományos, barna csomagolópapír is megteszi. Kapjon minden gyerek a nagy „lepedőn” egy helyet, amit ő fog betölteni színes festményekkel. Összeköthetitek az alkotást egy kis meséléssel is. Az általad felolvasott meséből mindenki választ egy jelenetet, amit aztán megfest a papírra, hatalmas méretekben. Az elkészült művel később a gyerekszobát is kitapétázhatjátok. Ha nem sajnáljátok a kezeket, lábakat, készíthettek tenyér-és talplenyomatokat is, illetve ezek segítségével megrajzolhatjátok a családfátokat. Az előre megrajzolt fatörzsnek tenyerek, talpak alkothatják az ágait, leveleit.


Vadászat


Nyáron már a forró nap látványa is növeli a hőérzetet, ezért a napos órákban okosan teszed, ha elsötétíted a lakást. A sötétben viszont mit lehet csinálni? A félhomály kiválóan alkalmas például a vadászatra! Ha elég nagy a lakás, ház, akkor egymást is kereshetitek. Különösen nagyobb gyerekek szokták élvezni, ha belebújhatnak kedvenc állatuk bőrébe oly módon, hogy felveszik azok viselkedésének jellegzetességeit. Szűk helyeken a balesetveszély miatt ez a játék nem annyira előnyös. Ebben az esetben rejts el játékokat, plüssfigurákat a bútorok között, és ezeket keressék meg a gyerkőcök!


Zajkeltés


Nálatok is pont akkor van „fúrhatnékja” a szomszédnak, amikor elaludt a babád? No, akkor néha napján talán ő sem veszi rossz néven, ha ti zörögtök egy kicsit! Szedj össze különféle tárgyakat, természetesen olyanokat, amelyek nem balesetveszélyesek, és nem tartalmaznak mérgező anyagokat! Lehet köztük műanyag flakon, fémedény, papír, fa… bármi, ami a lakásban fellelhető. Tulajdonképpen nem is kell mutatnod semmit, a kicsi magától rá fog jönni a játék lényegére. Fáradhatatlanul próbálgatja majd, hogy milyen hangot adnak ki az egyes tárgyak, ha egymáshoz, a padlóhoz, a bútorhoz, stb. ütögeti őket.


Pihenésképpen


Ha pedig te is kimerültél a nagy melegben, és úgy érzed, a világon semmi nem jut az eszedbe, amivel elszórakoztatnád nyűgösködő gyermekedet, jelölj ki számára egy alsóbb szinten lévő szekrényt, amelyben felügyelet nélkül kutakodhat! Előzőleg rejts el benne sok-sok kincset, vagy olyasmit, ami egy kisgyermek számára kincset ér. Régi ruhákat, naptárakat, üzemképtelen távirányítót, vagy kisrádiót… A lehetőségek száma végtelen. A lényeg, hogy semmi olyan ne akadjon a gyerek kezébe, amivel felsértheti magát, vagy amit lenyelhet. 

Míg ő elmélyülten pakol és tanulmányoz, te akár egy kerek órát is nyerhetsz, amit tetszés szerint felhasználhatsz pihenésre, feltöltődésre, de akár házimunkára is. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL