GASZTRO

Zöldséges halleves

Szerző:
Szabó Anna
Halkedvelők semmiképpen se hagyják ki ezt a finom, egyszerűen elkészíthető zöldséges hallevest. Aki pedig nincs annyira oda a halért, annak azért érdemes kipróbálni ezt a receptet, mert semmi nincs kizárva - lehet, hogy a hal máris megszeretteti magát.

 

Hozzávalók

- 20 dkg füstölt tőkehalfilé olajban

- 1 db főzőhagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 db sárgarépa

- 1 db paszternák (v. petrezselyemgyökér)

- 1/2 zellergumó

- 1 dl fehérbor

- 2 dl tejszín

- 7 dl víz

- só, bors

- 2 db zöldségleves kocka

- 1 db babérlevél

- 1/2 citrom leve

- kakukkfű

Elkészítés

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a zöldségeket pucoljuk meg, majd szeleteljük fel kisebb kockákra. A halfilét szedjük ki az olajból, csepegtessük le, és szintén daraboljuk fel. Az olajat, amiben a hal volt, öntsük bele egy edénybe, hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd pároljuk néhány percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd kevergetve pirítsuk pár pillanatig, vigyázva nehogy a fokhagyma megégjen. Ekkor tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a borral, és félig lefedve 5-6 percig pároljuk. Öntsük fel vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára a zöldségeket. (A sózással óvatosan bánjunk, mert a hal eléggé sós.)

Amikor a zöldségek megpuhultak, ízlés szerint ízesítsük citromlével, és adjuk hozzá a feldarabolt füstölt halfilét. Forraljuk fel, óvatosan kevergetve csorgassuk hozzá a tejszínt, főzzük 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk tálalás előtt kicsit állni. Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg frissen szedett kakukkfűvel.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL