SZÉPSÉG

Szép és szexi bőr nyáron

Szerző:
Szabó Anna
Van már egy kis színed és szeretnéd fokozni? Vagy annyira óvod a bőröd, hogy még mindig fehérségben tündökölsz? Mindegyikre tudunk egy jó ötletet, persze azonnali eredményt egyiktől se várj.

 

A legtöbben már kívülről fújják, de úgy érezzük, sosem lehet elég szót ejteni a káros sugarak elleni védekezésről. Mielőtt ledobott ruháidat elfeledve kiheverednél a napra, ellenőrizd le napfényvédőd. Először is, hogy a megfelelő faktorszámút használsz-e. Ideális esetben napvédő krémed széles spektrumú fedést biztosít, mely egyaránt véd az UV-A és UV-B sugaraktól is. Ha bőröd érzékeny, vagy orbánctól szenvedsz, egyes napvédő krémeket szigorúan kerülnöd kell (például a titánium-doxid vagy a cink-oxid tartalmúakat, de kerüld a Parsol 1789-et is). Jó ha tudod, azt is, hogy a 15-ös fényvédő faktor a nap sugarainak 94%-tól véd meg, a 30-as faktor csak a 97%-ra emeli a védettséget, és növelheti a bőrirritáció kialakulásának veszélyét.

A szemkörnyék védelmére használj 15 faktoros ajakírt vagy napvédő stiftet. Ezek sűrűbbek, nehezebben peregnek le, és vízállóbbak hagyományos társaiknál. Amennyiben arcod hajlamos kipattogni, zsíros, használj átlátszó, folyékony naptejet, olajmentes zselét vagy napvédő sprayt. Így megelőzheted bőröd pórusainak eltömődését. Persze ezek csak általánosságok, mivel a fentiek mellett még szükséges egyéni adottságaidat is figyelembe venned. Nézzük, vajon te melyik típust képviseled a négyből?

 

Arisztokratikusan sápadt

Valószínűleg ez az a csoport, akiknek tagjai egyáltalán nem várják a nyarat. Ha közéjük tartozol, valószínűleg te is hamar leégsz a napon, pillanatok alatt rákvörössé válsz. Ne szomorodj el, hisz a hozzád hasonló bőrtípussal született színésznők, mint például Keira Knightley, Gwyneth Paltrow és Nicole Kidman nemcsak megtanult, hanem még „elegáns is viseli bőrét”. Sajnos, ha egyáltalán vágysz is rá, olyan igazán szép barna sosem leszel. Azonban egy kis egészséges pozsgást még nyerhetsz a naptól, ha szigorúan betartod a szabályokat, vagyis krémezel és eleinte csak keveset majd fokozatosan egyre többet tartózkodsz a napon.

 

Pöttyös Panna

Igazi megosztó külső, hisz imádják vagy utálják, de középút nincs. Azt nem tudjuk, te milyen viszonyt ápolsz szeplőiddel, de például Sienna Miller, Kirsten Dunst, Kate Moss kifejezett büszkén viselik őket. Alapozásként azt tanácsoljuk, keresd a könnyebb, szórófejes, habos önbarnítókat mielőtt napra mennél! Ha már napozol, ne süttesd magad sokáig, és évente járj el bőrgyógyászhoz rákszűrésre.

 

Napraforgók

Mondhatni, hogy a nagy átlag képviselői tartoznak ebbe a csapatba. Ha te is úgy érzed átlagosan barnulsz, és elég ha egy-két órát napozol, szintén figyelj magadra. Ritkán égsz ugyan le, de védelem nélkül gyorsan öregedhet bőröd, és a bőrrák szintén veszélyeztet (mint mindenkit). A napvédők közül a 15-20 faktorost válaszd, és jusson eszedbe, hogy a jobb termékek nemcsak védenek, de hidratálnak, ami által tartósabb lesz nyári színed. Napraforgó társaidként olyan híres szépségeket említenénk, mint Jessica Alba, Angelina Jolie és Salma Hayek.

 

Mint a csokoládé…

Ha kevés is elég, hogy csodás aranybarna színben tündökölj, neked is csak ajánlani tudjuk a fokozott óvatosságot. Legyen mindig első az egészség, és ne felejts el néha az órádra nézni, hogy a védett időszakban nehogy kint felejtsd magad a napon. A napolaj is csak akkor jó, ha megfelelő fényvédővel rendelkezik. Hidd el az olyan, hozzád hasonló hírességek sem feledkeznek meg erről, mint Jennifer Aniston vagy Elle Macpherson.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL