SZÓRAKOZÁS

Leonardo da Vinci - a rejtélyes ember

Szerző:
Szabó Anna
Leonardo da Vinci, az első polihisztor sokoldalúságát ismerjük híres festményei, rajzai és mérnöki munkái révén; de vajon tudjuk-e, milyen ember volt ő valójában? Milyen gondolatok motiválták, amikor a természet titkait fürkészve alkotó munkához fogott? Művészként és tudósként sok műve maradt ránk, azonban magát az embert csak annyira ismerjük, amennyi ezekből kiderül.

 

Tehetséges művész


Leonardo rendkívüli rajztehetségét már gyermekkorában felfedezte édesapja, aki taníttatta, és ennek köszönhetően már húszas évei végére ismert festő lett. Ránk maradt tanulmányai azt igazolják, hogy képeihez, mielőtt végleges formájukat elnyerték, számos tanulmányt készített. Kortársai közül egyetlenegy művésznek sem maradt fenn olyan terjedelmes, autentikus grafikai életműve, mint Leonardonak. Hitvallása szerint a festészet a legmagasabb szintű tudomány, amely „kiterjed a természet minden művének a felületére, színére és alakzatára”.


Befejezetlen művek


Sokoldalúan tehetséges, érdeklődési köre mondhatni határtalan. Leonardo da Vinci egyszerre volt szobrász és festő, hadi mérnök és építész, a tudomány minden területét, köztük az anatómiát kutató művész. Törekedett a tökéletességre, igényes volt önmagával szemben. Azonban csak kevés művét fejezte be. Sok mindenbe belekezdett, s aztán abbahagyta. Legnagyobb művei közül például befejezetlenül hagyta falfreskóját, az Anghiari csata megfestését. Ugyanígy „Az emberi alakról” címmel írt könyvét sem fejezte be.

 

Fürkésző kutató, tudós


Miközben Leonardo harmincas éveiben igyekezett megalapozni udvari festői pozícióját, terjedelmes feljegyzésekbe kezdett szinte minden tudomány területén. Ebből az időszakból származó technikai, művészi és tudományos rajzai mellett fellelhetők fantasztikus jellegűek is. Megfigyelte a madarak repülését, tanulmányozta a repülés aerodinamikáját és a szárnyak szerkezetét. A repülés gondolatától nem tudott szabadulni: „Ha egyszer megízlelted a repülést, utána úgy fogsz járni a földön, hogy a szemed az eget fürkészi, mert ott voltál fent és oda vágysz vissza.” Számos repülőszerkezet-vázlatot készített. Leonardo maga is tudta, hogy mennyire kétséges ezek valódi működése, mégis hajtotta a kíváncsiság és a képzelet ereje. Tanulmányaival és terveivel messze túllépte a kor technikai lehetőségeit.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL