GASZTRO

Sült máj, sajtos krumplipürével és cseresznyével

Szerző:
Szabó Anna
A sült hús, és a gyümölcs együttese sokak kedvence.  A húst azonban májra is cserélhetjük, így is hatalmas sikerre tehetünk szert. Ebben a receptben a máj kellően szaftos és puha marad, a sajtos krumplipüré, és a borban párolt cseresznye remekül illik hozzá.

 

Hozzávalók

- sertésmáj
- őrölt bors
- majoranna
- só
- olívaolaj

Elkészítés

A májat nem túl vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét felét őrölt borssal megszórjuk
Egy serpenyőben egy pici olívaolajat hevítünk, beleszórjuk az ízlés szerinti mennyiségű majorannát, és belefektetjük a májszeleteket. Mindkét oldalát 3-4 percig sütjük, majd a serpenyővel együtt, előmelegített 70 fokos sütőbe helyezzük 20-25 percre. Ezalatt az idő alatt a máj teljesen készre sül, és jó szaftos marad. A sütőből kivéve sózzuk meg.

Sajtos krumplipüré

- krumpli
- sajt
- só
- vaj
- tej

A krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, és robotgéppel alaposan összekeverjük. Közben fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet. Végül hozzákeverjük a reszelt sajtot, majd a máj mellé, köretként kínáljuk.

Borban párolt cseresznye

- 50 dk cseresznye
- 2 ek barna cukor
- 1 tk vanília aroma
- fahéj
- 0,5 dl cseresznyepálinka
- 2 dl édes vörösbor
- 5 dk vaj

A cseresznyét kimagozzuk. Egy serpenyőbe barna cukrot és egy darabka fahéjat teszünk, és addig kevergetjük, míg a cukor karamellizálódni kezd. Ekkor hozzáadjuk a cseresznyepálinkát és jól lecsepegtetett cseresznyét. Összeforgatjuk, felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje a gyümölcsöt, beletesszük a vanília aromát, és addig főzzük, míg a bor majdnem teljesen elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kevergetve besűrítjük.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a krumplipürét, majd ráhelyezzük a májat, és köré tesszük a cseresznyét.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL