GASZTRO

Gombás lencsefasírt

Szerző:
Szabó Anna
A "Nem kell mindig kaviár" szlogen helyett most azt mondjuk, nem kell mindig húst enni. Ezzel a húsevők tábora biztosan nem ért egyet, ám ez az étel akkor is isteni. Nagyon ízletes, és a hús egyáltalán nem hiányzik bele. Nem hiszed? Próbáld ki!

 

Hozzávalók 10-12 db fasírthoz

- 20 dkg lencse

- 20 dkg gomba

- 10 dkg zsemlemorzsa

- 1 db tojás (nagy)

- 1 db vöröshagyma (kisebb)

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 tk só

- 1 db zöldségleveskocka

- 1 mk pirospaprika

- 1 tk köménymag

- őrölt bors (ízlés szerint)

- 2 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)

Elkészítés

A lencsét válogassuk át, alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát, kb. egy teáskanál sót, és főzzük puhára. Figyeljünk, nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.

A gombát, és a vöröshagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg zsírjára sül. A készre párolódott gombát hűtsük ki teljesen.

Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, az őrölt köménymagot, a sót, a pirospaprikát, az őrölt borsot, és az egész tojást. Kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (Amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit.)

Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, és forgassuk bele zsemlemorzsába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg mogyoróolajjal, helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre.

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk!

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL