Hozzávalók 10-12 db fasírthoz
- 20 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás (nagy)
- 1 db vöröshagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 mk pirospaprika
- 1 tk köménymag
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)
Elkészítés
A lencsét válogassuk át, alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát, kb. egy teáskanál sót, és főzzük puhára. Figyeljünk, nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.
A gombát, és a vöröshagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg zsírjára sül. A készre párolódott gombát hűtsük ki teljesen.
Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, az őrölt köménymagot, a sót, a pirospaprikát, az őrölt borsot, és az egész tojást. Kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (Amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit.)
Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, és forgassuk bele zsemlemorzsába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg mogyoróolajjal, helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk!
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK