FÉSZEK

Gyors lakás-átalakítás

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne álmondott volna arról, hogy egy dekoratőr hófehér lovon bevonul az életébe, és egy nap alatt rendbe teszi és felújítja legalább a nappaliját? Aki élt már hosszabb ideje egy helyen, az biztosan átérzi ezt a problémát.

 

Ötleteink segítségével, ha teljes lakást nem is, de egy szobát rendbe lehet tenni, és ebbe az időbe a pakolás is beleértendő.

 

Színvallás a falakon

A falak színének megváltoztatása expressz módja a felújításnak. Talán most meglepődtél. De hidd el, minden csak a színek erejéről szól! Sok lakástulajdonost megfélemlít a felújítás ötlete, köztük a festésé is, de még mindig ez a legegyszerűbb és a leghatásosabb.

Egyszerűen megváltoztatni a szoba színét, ez a legjobb módja annak, hogy feldobd otthonodnak azt a részét, melynek megjelenését a legtöbbször látod, ráadásul úgy változtathatod, ahogy éppen az adott területtel kapcsolatban érzel.

Légy a magad lakberendezője, és amikor színt választasz, legyél biztos a dolgodban. Kérdezd meg magadtól többek között azt is, hogy az a bizonyos színárnyalat, amit kiválasztottál illik-e a függönyödhöz, kanapédhoz, szőnyegedhez (vagy is a már meglévő berendezési tárgyaidhoz). Hiszen a fal és a már meglévő bútorok színének kombinációja is befolyásolja hangulatodat. Persze görcsösen sem szabad keresned a megfelelő színt.

Nem tudod, hogyan fogj neki? Ne félj kísérletezni! Ha néha magad sem tudod, hányadán állsz magaddal, és mi lenne a megfelelő választás, akkor fesd ki egy színnel csak az egyik falat és élj így egy hétig. Olyan ez, mint a próbaházasság. Pontosan tudni fogod az eltelt egy hét után, kell-e venned más színű festéket vagy sem.

 

Fapadló kontra szőnyeg

A nappali akkor jó, ha gondolkodás nélkül lerúghatjuk benne a cipőnket, és – jóllehet, a kemény felületek divatját éljük – nincs annál jobb, mint amikor a talpunk alatt érezzük a tiszta, puha gyapjút. Ha félsz attól, hogy borfoltokkal vagy macskaszőrrel kell bajlódnod, válaszd a fapadlót. Más kemény felületek jók lehetnek egy forgalmas konyha vagy folyosó esetében, de a betonozott, csempézett vagy kövezett padlójú nappali hideg és barátságtalan.

A fapadló tartós, rendkívül praktikus, tetszetős, és modern külsőt kölcsönöz a szobának. Lefektethetsz parkettát vagy laminált padlót, vagy újracsiszolhatod, újra lakkozhatod az eredeti fapadlót. A fa melegebb, mint a többi kemény burkolóanyag, és nem olyan merev (ezért kevésbé viseli meg a lábat).

A világos árnyalatú fapadló fényt visz a szobába, míg a sötét színű falapok súlyt tudnak adni egy levegős térnek. Mivel a fán csak viszonylag zajosan lépkedhetsz, lakásokban és felső szinteken lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás. Másik hátránya, hogy a fapadlós szobák sokszor visszhangosak, hacsak nincs elég puha berendezési tárgy, amely elnyelné a hangot.

A szőnyegek puhábbá és látványosabbá teszik a padlót emellett lágyabb, melegebb felszínt teremtenek. A nagyobb szőnyegekkel szobákat választhatsz el egymástól, kijelölheted az üldögélő- vagy étkezőhelyeket és az egybenyitott területeket.

A kisebb szőnyegeket nagy költségek nélkül tisztíthatod, kicserélheted, áthelyezheted. Általában a jó minőségű szőnyeget könnyebb tisztítani, mint az olcsóbbakat.

 

Kiegészítőkre az otthonodnak is szüksége van

Az élénk ágytakarók nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy életet vigyél az egyébként semleges nappaliba. A sima vagy mintás ágytakaró megmenthet egy megviselt kanapét, és pokróc helyett is jó délutáni szunyókálás idején. A takaró anyaga fontos: a vászon könnyen gyűrődik, míg egyes gyapjúanyagok irritálhatják a csupasz bőrt.

A párnákkal az üldögélést kényelmesebbé, a kanapét tetszetősebbé tehetjük. Véletlenszerűen pakolj néhány különféle párnát a díványra, és egyet-egyet minden fotelba. Ha vendégek érkeznek, és további székekre van szükséged, tegyél jó nagy párnákat az étkezőszékekre.

A függönyöket és más, az ülőhelyek közelében levő sötétítőket komolyabban kell venni holmi díszítőelemnél. A trópusok kivételével mindenhol érdemes nehéz, vastag függönyöket vagy súlyos redőnyt választani, melyek a huzatot és a téli hideget kordában tartják. Az ilyen sötétítők a bútorokat és műtárgyakat is megvédik az erős napfénytől, forróság esetén pedig hűvösen tartják a nappalit.

A könyveket úgy rendezd el a polcon, hogy kedvenceid karnyújtásnyira legyenek (a művészeti albumokat és útikönyveket valószínűleg többet forgatjuk, mint a regényeket és az életrajzokat). Az emléktárgyak szép személyes vonást adnak a polcoknak, de a hatás zavaros és kevésbé vonzó lesz, ha egyszerre túl sok tárgyat állítunk ki. Szorítkozz néhány kedvencre, és váltogasd őket, ha szükséges. Az elhelyezésnél gondold át, hol van a szemmagassága a szobába belépőnek, és hol a már üldögélőnek.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL