LELKIPATIKA

Egészséges összeomlás

Szerző:
Szabó Anna
Egyik nap fantasztikus hangulatban, senki által nem érthető mosollyal szállsz fel a metróra, másnap pedig már nem érted a tegnapi levakarhatatlan vigyor forrását, melynek hatása felmérhetetlen. Vajon miért száguldozik hangulatunk fel-le az érzelmek hullámvasútján?

 

Talán egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk, csak éppen könnyebb túlbonyolítani, mint bevallani az igazat, és tenni a nem kívánt hatás beállta ellen. Lázasan keressük a Bölcsek Kövét, még akkor is, amikor ott van a kezünkben.

Jóga és agykontroll folyik még a csapból is, de talán nem véletlen. Felgyorsult az életünk, mint Peti szívdobogása, amikor meglátja Katikát a suliban. A reménytelenség szele egyre többeket sodor – a könnyebb élet reményében – abba a bizonyos taposómalomba, ám mindenféle tanács, illetve instrukció nélkül nehéz a tornádó közepében maradni. Az út elején még hatalmas hátizsákkal vágsz neki a rejtelmes, ám izgalmas, véget nem érő kalandnak, majd a hátizsákból sorra kerülnek elő az álmaid, melyek megvalósítása után ott állsz üres táskával, éhesen, szomjasan. Tanácstalanul. Ekkor leülsz az út szélén, és azon töprengsz, vajon hol rontottad el. Már nem is emlékszel magára az útra, mert csak egy dologról szólt, és ez az egy dolog pedig nem a saját magad boldogsága volt. Hajszoltál valamit – nevezzük pénznek vagy éppen sikernek -, ami csak ideig-óráig okozott örömet.


Az egyensúly létfontosságú


Hogy miért? A válasz egyszerű. Ha nincs egyensúlyban a munka és a magánélet, borul minden. Hiába vagy sikeres, nem fogod tudni értékelni az elismeréseket, hiába élsz olyan párkapcsolatban, amiről Jancsi és Juliska csak álmodozhatott, ha a munka terén problémáid vannak, akkor borul az egész. Még mindig ott ülsz a tanácstalanság sűrű homályában, amikor egyszer csak megpillantasz egy mozaik darabot a földön. Aztán még egyet… Üveges szemmel bámulod, majd pár perc után rádöbbensz, hogy annak ellenére, hogy életed képe apró darabjaira hullott, nem kell elkeseredned, hiszen ha kinyitod a szemedet, a részeit még megtalálhatod. És néhány óra múlva már lelkesen szedegeted a darabokat, majd lassan összeáll a kép. Eddig persze egyszerűbb volt sajnáltatni magad, mint tenni azért, hogy minden jó legyen. Egy idő múlva már egyre több mozaik csillan fel a feljövő Nap fényében, és megérted azokat a jelzéseket, amiket a sors küldött feléd.


Az élet iskolájában nem osztogatnak csak úgy 5-ösöket!

Rájössz, hogy meg kell találnod azokat a dolgokat, amik kiegyensúlyozottá tesznek, legyen ez jóga, agykontroll, olvasás, sport, színház, mozi, barátok, buli, festés, írás, stb. A lehetőségek tárháza egyszerűen végtelen, a lényeg, hogy merj belekezdeni dolgokba. Az elején nehéz lesz, hiszen az újdonságok meglépése egyfajta félelemérzetet burkol magába, amit ha gyorsan kitépsz ebből a burokból, nem lesz semmi probléma. Nem könnyű, de meg kell találni azokat a dolgokat, amelyek apró mozaikokként egészítik ki életünk festményét, hiszen mi vagyunk a saját életünk Picassói. Egyedül rajtad múlik, hogy milyen színes, és mozgalmas lesz ez a kép – a vizsgamunkád-, amit halálodkor nyújtasz át osztályozásra a sorsnak, aki – elhiheted -, hogy nem lesz könyörületes, hiszen az élet iskolájában nem osztogatnak csak úgy 5-ösöket.

Aztán ha a képen minden egyensúlyban van, akkor nincs káosz, akkor áramolhat a csíí (amiről mindig a wc lehajtása és egy aranyos story jut eszembe…), ergo törekedjünk az egyensúlyra, mert ki ha mi nem..? És egyébként is. Boldog emberként szeretnéd leélni az életed, vagy éppen nyavalyogni akarsz 70 éves korodig? Utóbbi magatartásforma elkerülése nem javallott, hiszen gyilkos, negatív tulajdonság, mert ha nem ismerik fel és nem kezelik, az egyén egész életére kihatással lesz, mély gyökereket verve személyiségének vizenyős talaján.

Zárásként


1. Ülj le, mérlegelj, és törekedj az egyensúlyra az élet minden területén.
2. Tegyél meg minden tőled telhetőt a munkában, ám csak akkor, ha a magánéleted területén is aktívan tevékenykedsz. Hiszen ha lelkileg nem vagy rendben, akkor dolgozni sem fogsz tudni… Akkor nem lesz hatalmas mosoly az arcodon, nem fog visszamosolyogni a srác a villamoson, nem fognak igent mondani a szerződésre, nem fogsz Paris Hilton esernyőt kapni, csak azért, mert aranyos vagy.


Szerinted, megéri egyensúlyt teremteni?
Gondolkozz…


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL