GYERMEK

Nyáron is támadhat a nátha!

Szerző:
Szabó Anna
Sokat vártunk rá, de végre itt a nyár! Indulhat a napozás, a strandolás, a túrázás, és megannyi más szabadtéri program. Megfázni azonban a legnagyobb melegben is lehetséges, vagy talán még könnyebb, mint máskor.

 

Figyeld az időjárást!


Mi felnőttek talán észre sem veszünk egy kis náthát, ám ugyanez egy kisgyermek számára komoly kellemetlenségeket okozhat. Ő ugyanis még nem tudja, mi baja van, képtelen szólni, ha megérzi az első jeleket, és azt sem tudja jelezni, ha fáj valamije. Éppen ezért a szülő felelőssége, hogy odafigyeljen a kicsi megfelelő öltöztetésére, és az is, hogy észrevegye a viselkedésében bekövetkezett apró változásokat.

Milliószor hallottuk gyerekkorunktól fogva, de nem lehet elégszer mondani, milyen fontos a réteges öltözködés. Bármilyen meglepő, így van ez nyáron is. Persze nem kell a 35 fokos kánikulában a fél szekrényt magadra és a kisbabádra aggatnod, de nem árt, ha dobsz be egy-két vastagabb holmit is, ha útnak indultok. Megeshet ugyanis, hogy korán kerekedtek fel, amikor még csak alig melegítenek a napsugarak, de ugyanez fordítva is igaz: ha késő estig maradtok el valahol, jó szolgálatot tehet egy kardigán, vagy egy kiskabát. Mielőtt elindultok otthonról, ajánlatos valamely forrásból tájékozódni a várható időjárásról, hiszen nyáron gyakoriak a frissítő záporok. Igaz, ez még kellemes is lehet, ám elázott ruhában vándorolni már kevésbé. Ezért jó, ha van nálatok esernyő, vagy esőkabát, illetve olyan ruhadarab, amelyet a zápor után levehettek magatokról. Ha tudod, hogy eső várható, adj a babára zárt lábbelit, és egy pár váltás zokni sem árt, mert a lábáról könnyen felfázhat!


Veszélyes hűsítők


A forróságban jólesik az embernek, ha fogyaszt valami hideget, ám ezzel egy kiadós torokfájást is beszerezhetünk. A kicsik esetében mindenképpen kerülni kell a jeges ételeket, italokat. Kínáld inkább szobahőmérsékletű vízzel, limonádéval, vagy gyümölcsökkel! 

A lehűlt szervezet kevésbé képes ellenállni a vírusoknak, fertőzéseknek, ezért figyelj oda rá, nem fázik-e a kisbabád! Kellemes szórakozás és nagy élmény a strandolás, akár otthon, akár vízparton, történik. Azonban csak akkor pancsoljatok, ha valóban meleg a levegő, és a víz sem jéghideg. A vízből kijőve töröld szárazra a baba testét, haját, cseréld le a fürdőruháját! 
Ha a sok mozgástól a gyerkőc kimelegedett, bármennyire szomjas is, tanácsos várni egy keveset az ivással. Addig is, míg kicsit pihen, kitalálhattok valami egy helyben is végezhető mókát, például szóláncot, vagy játszhattok találós kérdésekkel.


Ha mégis bekövetkezik…


… a baj, és a gyermek megfázik, belázasodik, vagy csak folyik az orra, jó, ha tudod, mivel könnyíthetsz a helyzetén. Lázcsillapításra kizárólag akkor van szükség, ha a testhőmérséklet 38.5 fok fölé emelkedik, illetve abban az esetben, ha a baba hajlamos a lázgörcsre. Tartózkodj a túl korai lázcsillapítástól, mert ez amellett, hogy fölösleges, a szervezetet is akadályozza a védekező tevékenységében! Lázcsillapítás többféle, erre szolgáló gyógyszerrel, kúppal történhet, melyeket ajánlott „békeidőben” felíratni a gyermekorvossal, hiszen bármikor szükség lehet rájuk. Fontos, hogy a különféle lázcsillapítókat ne keverd! Három óra elteltéig akkor se próbálkozz új gyógyszerrel, ha a gyermeknek nem ment le a láza, inkább konzultálj a teendőkről orvossal! Hatékony, ám igen kellemetlen lázcsillapító módszer a hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő is. Ezeket szükség esetén a gyógyszer mellett is alkalmazhatod. A vizes borogatás kerülhet a végtagokra: csuklóra, bokára, de akár az egész testet is bebugyolálhatod. A hűtőfürdő esetében az egész testet előbb testhőmérsékletű vízbe kell tenni, majd a vizet fokozatosan hűteni.



A szoptatott csecsemők és kisgyermekek számára különösen rossz érzés az eldugult orr, emiatt ugyanis szopás közben nem tudnak lélegezni. De nemcsak ezért fontos az orrjáratokat állandóan tisztán tartani. Az is igen fontos szempont, hogy az orrjáratok eldugulása középfülgyulladást vonhat maga után. Természetesen a csecsemők és kisgyermekek még nem, vagy nem elég hatékonyan képesek kifújni az orrukat; ebben az esetben nyújtanak nagy segítséget a különféle orrszívók. Létezik kézi, motoros és porszívóra szerelhető orrszívó készülék is. Ez utóbbi első látásra félelmetes a szülő és a baba szemében is, de messze a legcélravezetőbb eszköz. Ne aggódj, a kicsinek csöppet sem fáj az orrszívás (ha nem hiszed, próbáld ki!), talán csak a zúgástól fél, és a dolog egyáltalán nem veszélyes. A beszáradt orrváladékot gyógyszertárban kapható tengervizes oldattal, vagy más orrspray-vel fellazíthatod, ezután az orrszívás már gyerekjáték lesz.


Séta betegen


Sok anyukában felmerül a kérdés: szabad-e sétálni a beteg gyerekkel? Nyilvánvaló, hogy legalább néhány percnyi levegőzésre a betegnek is szüksége van, de ha az időjárás nem megfelelő (hideg, nagy szél, vagy eső), akkor ne vidd ki! Szintén tanácsos elkerülni a közösséget, ha a gyerek fertőző beteg. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy legszívesebben ki sem tette volna a lábát otthonról. Elképzelhető, hogy beteg kisgyermeked is így érez. Ha azt látod rajta, hogy induláskor nyűgös, szemlátomást nincs kedve sétálni, ne erőltesd! Inkább üljetek ki kicsit a teraszra, vagy csak tárd ki az ablakot a szobájában!

Szerencsés esetben egy könnyű megfázást 2-3 nap alatt doktor nélkül is átvészel a lurkó. Elhúzódó betegség, magas láz, vagy rendkívüli levertség esetén azonban a biztonság kedvéért fordulj orvoshoz! Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról, mely láz esetén különösen fontos!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL