FÉSZEK

Színek és minták az irodában

Szerző:
Szabó Anna
Gyáva megoldás az irodában a kizárólag semleges, világos árnyalatok alkalmazása, hiszen így eleve lemondunk a rendelkezésünkre álló legmarkánsabb dekorációs lehetőségről, a színek szabad használatáról.


Azok az érzékeny lelkek, akik nem viselik el a markáns színeket a lakószobákban és a konyhában, éppúgy irtóznak a fehér vagy a törtfehér színvilágtól a dolgozószobában. Természetesen nem volna bölcs dolog harsogó színekkel erőszakosan felélénkíteni azt a helyiséget, ahol hosszú órákat töltünk munkával, hiszen ez biztosan elvonná a figyelmünket, de a másik véglet is elfogadhatatlan, azaz nem kell teljesen száműzni a színeket.

 

Apró fortélyok

A szín varázslatos eszköz: csodákat tehet bármely szobával és szemlélőjének hangulatával. Közismert, hogy a látványt, a térérzetet mennyire befolyásolják a színek. A halvány árnyalatok például tágítják a teret, a mélyebb színek szűkítik. A kreatív színhasználat él is ezekkel a lehetőségekkel.

Sokan a munkasarkot valamely sötétebb zugban szeretik berendezni: lépcső alatt, padlásszobában, alagsorban. Az ilyen helyekre meleg árnyalatok valók: krémszín, banánsárga, lágy barack- vagy rózsaszín árnyalat. Sötét helyen a fehér vagy a bézs szürkének tűnik, csak napsütésben, bőséges természetes fényben hat aranyosan ragyogónak.

Igen ritka, hogy egy szobában túlságosan erős a természetes fény, hacsak nem üvegházat, télikertet alakítottál át dolgozószobának. Ebben a kivételes esetben halvány vízkék vagy szürkéskék színnel hűtheted vizuálisan a teret. Ezek az árnyalatok minden más helyiségben túlságosan hidegek volnának, helyettük használj a vizek melegebb, zöldesebb árnyalatát, a friss lomb halvány zöldjét vagy a halványlila színt.

Egységes, rendezett képet ad, ha a falakat és a mennyezetet ugyanolyan színűre fested. Ezzel a fogással sikerül eltüntetni a kisebb egyenetlenségeket, épülethibákat: lejtős mennyezetet, kiugró sarkokat. A falhoz rögzített polcok beépített szerkezetnek tűnnek, ha a háttér színére fested őket. Minél kisebb a szoba, és minél inkább szeretnéd tágasabbnak látni, annál nagyobb szerepe lehet az egymáshoz közel álló tónusoknak. Fesd például halvány okkersárgára a mennyezetet, a falakat és a beépített szekrényeket, válassz natúr színű parkettát vagy padlószőnyeget, világos színű bútorokat, így sokkal tágasabb, egységesebb a tér, mintha fehér lenne a mennyezet, sárgák a falak, sötétek a polcok, feketék a bútorok és mintás a takaró.

Egyébként is, a konyhához vagy a fürdőszobához hasonlóan, a dolgozószobában is annyi különböző tárgy, eszköz sorakozik egymás mellett, hogy a legbölcsebb dolog egyszínűre festeni a hátteret, azaz a falakat.

 

Színharmónia

Egyes színek erőteljes képzettársításokat keltenek bennünk, aminek alapjában véve kulturális, történelmi gyökerei vannak. (A vörös a harag, a fehér a tisztaság, a rózsaszín a nőiesség színe.) Más színek hatása már nem ilyen egységes. Közülük azokat szeretjük, amelyek kellemes emlékeket ébresztenek. Ennél persze összetettebb a színek pszichológiája, mert az árnyalatok keltette emóciók sok mindentől függenek. A belső felületeken például a zöld szín szinte minden esetben nyugalmat, kellemes közérzetet sugároz, ezért is festik hagyományosan zöldre a színházakban a fellépésük előtt feszült idegállapotban lévő színészek várószobáját. A zöld szín ezenkívül a természet frissességét, a tavaszi megújulást idézi, és a színhatásvizsgálatok szerint erőteljesen asszociál a tisztaságra. Ezt az érzést használják ki a szappan- és mosószergyártók, amikor oly gyakran zöld színű csomagolóanyagot választanak. Ha irodádban a zöld szín dominanciája mellett döntesz, azért részesítsd előnyben a lágy árnyalatok, s ne valamilyen harsogó fűzöldet.

A víz és az ég színenként a világoskék is hűvös nyugalmat áraszt. Különösen a szürkés árnyalatokat érezzük hidegnek, ezért inkább másfajta kékeket válassz. Ilyen környezetbe a meleg, aranyos árnyalatú fabútorok és a natúr színű fonott bútorok valók.

Ahogy egyes kék árnyalatok lehetnek kellemesen nyugtatóak, mások pedig kifejezetten hűvösek, ugyanúgy a sárga szín árnyalatai is merőben eltérő érzéseket váltanak ki. Kellemesen meleg sárga a nap színe és számos tavaszi virágé is, de a nagy felületen eluralkodó harsány, világítóan sárga szín már irritáló, zavaró hatású. A vajsárga, a meleg okker viszont derűs, optimizmust sugárzó, sőt serkentő hatású szín, bár egyes hozzáértők szerint csak akkor, ha tartalmaz némi okkeres árnyalatot. A citromsárga ugyanis a természetes fényben kissé zöldes, azaz már hűvösebb árnyalat.

A sárgához közel áll a narancs, amely azonban önmagában és tiszta színként túlságosan harsány volna a dolgozószobában. Tört árnyalatai, a sárgabarack, a borostyán, a rozsdás szín sokkal alkalmasabb erre a célra. A vörös szín kiterjedt alkalmazása ugyanígy nem kívánatos. A vörös dolgozószoba klausztrofóbiás szorongást válthat ki, de csupán díszítésként a takarón, párnán, széken már szépen mutat. A vörös legvonzóbb tört árnyalata talán a lágy rózsaszín és a terrakotta. Hozzájuk a bőség, az emelkedettség, és a sárgához hasonlóan, a melegség, az ösztönzés érzése, képzete kapcsolódik.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL