KÖZÉRZET

6 természetes stresszoldó

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyiunk életében történnek olyan események, melyek stresszes reakciókat váltanak ki. Legyen szó akár pénzügyi vagy személyes történetről, a stressz szinte mindennapos eleme lett modern életünknek. Létezik azonban 6 természetes megoldás, melynek segítségével könnyedén túlléphetünk a stressz okozta kellemetlenségeken.

 

A stressz több tünetben is megjelenthet. Van, akinél alvási nehézségként jelentkezik, vagy azon veszi észre magát, hogy szinte a semmitől is ingerlékennyé válik. Ez számtalan betegség előidézője is lehet, akár egymaga is felelős lehet az olyan tünetekért, mint például a hajhullás, a magas vérnyomás, a fejfájás, a depresszió, de drasztikus változásokat is okozhat a testsúlyunkban vagy fekélyeket is kiválthat. Szóval, a következő alkalommal, amikor azzal szembesülsz, hogy a felmerülő probléma a stresszre visszavezethető tünet lehet, akkor próbáld ki az alábbi természetes lehetőségek közül valamelyiket gyógymódként.


1. Levendula


Ha valaha is nehezen megy az elalvás este, fújj néhányszor a levegőbe egy kis levendula illóolajat. A levendula ugyanis segít a megnyugvásban, elűzi a szorongást és megnyugtatja az elmét és a testet, hogy segítsen minél többet és minél mélyebben aludni, hogy pihenhessen a szervezet.


Bebizonyosodott, hogy az aromaterápia különböző hangulatokat és érzéseket vált ki belőlünk, ezért célszerű felhasználni a depresszió, a fáradtság, a szorongás, a fejfájás és az emésztési zavarok tüneteinek enyhítésére.


2. Édesburgonya


Mit szoktál enni, ha éppen stresszes vagy? Valószínűleg az édességek mellett teszed le a voksodat, vagy éppen sós szénhidrátot, chipset választasz. Legközelebb próbáld ki ilyenkor az édesburgonyát. Az édesburgonya vagy batáta ugyanis elnyomja a sóvárgást az édességek iránt és hatása hosszabb, mert magas rosttartalma miatt tovább tart megemészteni. Mellesleg a bűntudattól is megszabadulsz, mert végül nem falsz fel egy nagy szelet tortát. Ha valóban vágyat érzel a nem éhség vezérelte felesleges evésre, próbáld ki a párolt és tört édesburgonyát egy csipetnyi kókusztejjel. Fantasztikus.


3 . Étcsokoládé


Ha nem bírod megállni, hogy ne fogyassz édességet, akkor válaszd az csokoládét. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, ha eszel 3-4 dkg étcsokoládét, ezzel csökkented a szervezet stressz-hormonjait és egyben a szorongást is. A kortizol stressz-hormon könnyen kibillenthető az egyensúlyszintből és hosszú távon betegségekhez vezet. Köztudott, hogy túl a sok kortizol felhalmozott hasi zsírhoz is vezethet, de egy kis darab csokoládé fogyasztása segíthet a hasi zsír sakkban tartásában. Ráadásul az agy endorfint termel, ha rágcsálsz egy kis csokoládét, így kettős a hatás: boldogsághormon termelődik! Csak légy résen és tartsd a csokoládéfogyasztást mértékletes szinten.


4. Kamilla


Kimutatták, hogy a kamillatea ellazítja a testet és az izmokat, ha elalvás előtt iszunk egy csészével. A kamilla nyugtató tulajdonságát évszázadok óta alkalmazzák a népgyógyászatban, emellett az immunrendszert is erősíti. Szóval fogyassz el egy csésze kamillateát, hogy szervezeted egészségének megőrzése érdekében segítséget kapj. Akkor teszed a legjobbat, ha egy kevés mézet is keversz a teába a jó hatások fokozása céljából.


5. Lyukas levelű orbáncfű


Ha érzelmi életed igen instabil lábakon áll, akkor fordulj az orbáncfűhöz, ugyanis kutatások igazolták, hogy ez a növény jelentősen javítja a hangulatingadozást, és az enyhe depresszióban szenvedő betegek számára is megoldást jelent. Évszázadok óta használják természetes antidepresszánsként ezt a viszonylag elterjedt növényt, bár néhol csak gyomnövényként tekintenek rá. Azonban mindenképp konzultálj orvosoddal, mielőtt újabb gyógynövényekkel egészíted ki az alkalmazott étkezési javaslatokat, hogy elkerülhesd az allergiás reakciókat vagy esetleg otthon házilag téves diagnózist felismerve nem a megfelelő elemeket választod ki.


6. Mogyoróvaj


Ha nem tudsz elegendő alvást biztosítani szervezetednek és gyakran nyűgösnek érzed magad, kapj fel egy kanalat és fogyassz el egy kanálnyi cukrozatlan mogyoróvajat. Mivel magas a B6-vitamin tartalma, segít szabályozni a vércukorszintet, ezzel stabilizálja a hangulatingadozásokat. A mogyoróvaj egy finom és könnyen elérhető élelmiszer, ám itt is fontos, hogy ne veszítsd el a kontrollt, mert akkor a súlyodban látszanak meg a következmények.


Ha ezek a gyógymódok nem elégségesek számodra, akkor érdemes mindezt sporttal kombinálni. Kiváló ötlet a jóga vagy a meditáció, a rendszeres futás, vagy séta, de szellemi felfrissülést érhetsz el egy kellemes forró fürdővel, vagy akár egy személyes napló vezetésével.


Mindenképpen szánj magadra egy kis időt és hagyd, hogy a tested és a lelked pihenhessen, és élvezhesse egy kicsit ezt az őrült vágtát, amit mi életnek nevezünk.

 

Forrás: Egészséges életmód

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL