GASZTRO

Túrógombóc sült cseresznyével

Szerző:
Szabó Anna
Nyár van, tehát a sok más finom gyümölccsel együtt a cseresznye is megjelent. Aki szereti a túrógombócot, minden bizonnyal kipróbálta már a gyümölcsös variációját – ha nem, akkor éppen itt az ideje. Ez a változat is nagyon finom, így mindenkit csak bíztatni tudunk az elkészítésére.

 

Hozzávalók - a gombóchoz

- 50 dkg túró
- 15 dkg búzadara
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 4 db tojás
- 2 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 1 ek tejföl
- csipet só

Hozzávalók – a sült cseresznyéhez

- cseresznye
- barna cukor
- vaníliás cukor
- fahéj

Elkészítés

Keverőtálba tesszük a puha vajat, az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd robotgéppel jó habosra keverjük. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejfölt és a túrót, majd alaposan kikeverjük. Végül belekeverjük a búzadarát is, és legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy formázható massza legyen belőle.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a kimagozott cseresznyét, megszórjuk 1-2 ek barna cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd szűrőkanálba tenni és lecsepegtetni.

Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, belekanalazzuk a zsemlemorzsát és állandó kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk.

A hűtőből kivesszük a túrós masszát, és kisebb darabokat csípegetünk le belőle. Kicsit lelapítgatjuk, pár szem sült cseresznyével megtöltjük, és gombócokat formálunk belőle.

Egy edénybe vizet forralunk, belehelyezzük a megformázott gombócokat, és amikor már újra felforrt a víz, a hőfokot mérsékelve, gyöngyöző vízbe, kb. 10 perc alatt készre főzzük. Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük a vízből, jól lecsepegtetjük, és beleforgatjuk az előzőleg aranybarnára pirított zsemlemorzsába.

Tálaláskor a gombócok mellé fahéjas porcukrot, tejfölt, és a maradék sült cseresznyét kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL