Hozzávalók - a gombóchoz
- 50 dkg túró
- 15 dkg búzadara
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 4 db tojás
- 2 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 1 ek tejföl
- csipet só
Hozzávalók – a sült cseresznyéhez
- cseresznye
- barna cukor
- vaníliás cukor
- fahéj
Elkészítés
Keverőtálba tesszük a puha vajat, az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd robotgéppel jó habosra keverjük. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a tejfölt és a túrót, majd alaposan kikeverjük. Végül belekeverjük a búzadarát is, és legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy formázható massza legyen belőle.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a kimagozott cseresznyét, megszórjuk 1-2 ek barna cukorral, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd szűrőkanálba tenni és lecsepegtetni.
Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, belekanalazzuk a zsemlemorzsát és állandó kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk.
A hűtőből kivesszük a túrós masszát, és kisebb darabokat csípegetünk le belőle. Kicsit lelapítgatjuk, pár szem sült cseresznyével megtöltjük, és gombócokat formálunk belőle.
Egy edénybe vizet forralunk, belehelyezzük a megformázott gombócokat, és amikor már újra felforrt a víz, a hőfokot mérsékelve, gyöngyöző vízbe, kb. 10 perc alatt készre főzzük. Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük a vízből, jól lecsepegtetjük, és beleforgatjuk az előzőleg aranybarnára pirított zsemlemorzsába.
Tálaláskor a gombócok mellé fahéjas porcukrot, tejfölt, és a maradék sült cseresznyét kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK