Gerbeaud Emil
(1854-1919)
Az alkotó Gerbeaud Emil genfi születésű cukrász volt, aki Angliát, Németországot megjárva 1884-ben Párizsból az akkori híres cukrász, Kugler Henrik hívására jött Pestre. Rövidesen nagyon nagy szakmai hírnévre tett szert és hamarosan betársult, majd átvette Kugler, Gizella-téri (a mai Vörösmarty tér) üzletét, melyet iparművészeti értékű bútorokkal, márványasztalokkal, művészi festményekkel, értékes szőnyegekkel rendezett be. Cukrászdája a város egyik leghíresebb, legelitebb üzletévé vált, ahova királyi hercegek, arisztokraták, iparmágnások jártak.
Szakmai talentumát mutatja, hogy több mint száz új árut vezetett be.
Ő kreálta meg a konyakos meggyet és a csokoládédrazsét, amely nevét az egész világon ismertté tette. Fadobozos bonbonjait Európán kívüli országokba is exportálta. A mindennapi munkában is valósággal komponálta készítményeit.
Az anyag és a forma tökéletes egységére törekedett a cukrászatban.
Az előkelő megjelenésű, nagyvonalú, sportos férfi magas társadalmi rangra is
jutott:
Itthon a Cukrászok Ipartestületének díszelnöke, tagja az 1898. évi brüsszeli kiállítás és az 1900-as párizsi világkiállítás zsűrijének. Ez utóbbi alkalommal megkapja a francia becsületrend lovagkeresztjét, hazatérve a Ferenc József rendet.
Gerbeaud – szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 dl tej
- csipetnyi só
- 20 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
A csokoládémázhoz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor (csemege)
- 3 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg baracklekvár
Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos (kéz meleg tejben) felfuttatjuk a cukorral. Az élesztős tej akkor jó, ha habossá válik a teteje.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk. Szobahőmérsékleten kelesztjük a tésztát.
A tésztát 3 egyenlő részre osszuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Először a legalsó lapot megkenjük a lekvárral és meghintjük a darált dió és porcukor keverék felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk a diós cukorral. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tészta tetejét megszurkáljuk villával több helyen és lassan sütjük, közepes lángon, előmelegített sütőben. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd csokoládémázzal bevonjuk. A cukrot, kakaóport, margarint felfőzzük. Langyosra hűtsük, úgy oszlassuk szét a sütemény tetején.
Tipp: Engedjünk hideg vizet a mosogatóba annyira, hogy a víz szintje a csokoládéöntet tetejéig érjen. Közben kevergessük.
A kész süteményt hagyjuk kihűlni a csokoládémázzal a tetején, csak aztán kezdjük el hosszúkás szeletekre vágni.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK