UTAZÁS

Hazánk legszebb kirándulóhelyei

Szerző:
Szabó Anna
Rekkenő nyári melegben, hideg téli napokon jól esik a világhálón barangolni. Mégis, mikor a tavaszi napsugarak cirógatják az út menti fákat, a madarak csivitelnek a parkokban, jobban esik elindulni a szélrózsa bármely irányába. Színpompás rétek, zöldellő dombok, nyüzsgő kis városok várják az útra kelőket. Irány Magyarország, barangoljunk itthon.

 

Gyógyító Kőfejek – Esztergom


Számtalan gyógyerővel bíró úti cél közül első választásunk az Esztergom szívében található titokzatos Gyógyító Kőfejekre esett. Esztergom számtalan látnivalója között szerepel a Kőfejeknek otthont adó Erzsébet-park. A turisták szívesen időznek a közelükben, hiszen legendák szerint hathatós gyógyító erejük van. A Kőfejek előző életükben nem erről voltak híresek, hiszen anno fénykorukban a Bazilikát díszítő szoborcsoport tagjai voltak. De régi pompájukat mostani helyükön, decensen megőrizve, ám új funkciójukban vonzzák a látogatókat! Kik és miben remélhetnek segítséget tőlük? Nos, akiknek ideje engedi és hisznek a Kőfejek gyógyító energiájában, elsősorban mozgásszervi panaszokban érdemes gyógyulást remélni. Pusztán a hely nyugalma és varázsa is jó hatással van az ide látogatók kedélyére, ami a különféle stressz okozta belső szervi problémákat is orvosolja. Ahhoz, hogy a Kőfejek kifejthessék hatásukat, meghatározott ideig kell a közelükben tartózkodni. Ne lepődjünk meg, ha idővel visszahúz ide a szívünk, hiszen Esztergom számtalan látnivalóval kényezteti vendégeit, akiknek ottlétük alatt vétek lenne kihagyni a gyógyulás lehetőségét.


Jósvafői tengerszem


Egy romantikus utazáshoz nem feltétlenül kell a tengerpartig utaznunk, hiszen kicsiny hazánk északi csücskében várja a párokat a jósvafői tengerszem! Miskolcot elhagyva, az Aggteleki Nemzeti Park területén érjük el Jósvafőt. A település, amilyen aprócska, olyan mesés. Itt található országunk legszebb ember alkotta kis tava, melyet festői környezet ölel körül. Látogatottságát elsősorban az elhelyezkedésének köszönheti, az apró kis tó ugyanis egy meghitt völgyben terül el. Dús habjainak színét, az őt tápláló kristálytiszta vizű forrásoknak köszönheti. Az 1940-es években áramtermelés céljával kezdték mesterségesen duzzasztani a Jósva forrás vizét és innen indult a hely karrierje. Köszönhetően ennek a kezdeményezésnek, a nem messze innen található Aggteleki barlangok világítását szolgálja. A környéken barangolva folyton új természeti csodákon akad meg a vendégek szeme, kanyargós erdei ösvények árnyékában sétálhatunk el a forrástól, a türkiz színű kis tóhoz, ahonnan visszatekintve megcsodálhatjuk a tó oldalánál keresztülbukó vízesés fátylát, vagy a völgyben álló apró malom látványát. A helyi emberek - felismerve a vendéglátásban rejlő lehetőségeket - igyekeznek megőrizni a hely eredeti báját. Sétáink során nem csak a jósvafői népi építészet remekeit csodálhatjuk meg, de számtalan helyi fogást kínáló vendéglő is tárt kapukkal vár ránk. A természet szerelmesei szánjanak időt a közeli Baradla-barlang felfedezésére, a gyerekek legnagyobb örömére túránk során gyakran láthatnak az Aggteleki Nemzeti Park címeréről ismert foltos szalamandrákat. Akár aktív pihenésre vágyunk, akár lustálkodni szeretnénk, Jósvafőn megtaláljuk a számításainkat.


Dera szurdok – Pilis


Hétvégi kiruccanásainkhoz tökéletes színhely a Dera szurdok, melyet a Pilisben találunk. A Pilis hazánk egyik leglátogatottabb kiránduló helye. Nem véletlenül, hiszen itt található Dobogókő, a Föld szív csakrája, mindemellett vadregényes túra útvonalak, könnyű erdei séta utak és káprázatos kilátók mellett egy igazi búvópatak, és különféle földtörténeti korok kézzelfogható lenyomatai teszik izgalmassá az itt eltöltött időt. Túránkat a Kakas hegy lábánál kezdjük. Itt tör elő a Dera patak, mely másfél kilométeren keresztül egy törésvonal mentén kanyarog, miközben mély szurdokszerű meredek völgye élesen határolja a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit. A patak sétánk során, hol előbukkan, hol pedig eltűnik a szemünk elől, míg örült száguldása Szentendrénél a Dunába torkollik. Miközben a lábunk alatt változó utat figyeljük, néha pillantsunk fel az égre, hiszen a túrázók mellett a siklóernyősök körében is kedvelt úti cél, ahogyan a túra útvonalakon bizony a kerékpárosokkal is osztoznunk kell. A Dera szurdok környékén a Holdvilág árok és a Vaskapu szoros is kedvelt úti cél a természet szerelmesei között. Aki kedvet kapott egy sétához a hétvégén, gyalogosan is bejárhatja a szurdok túra útvonalait, érdemes a keleti bejáratnál található pihenőhelyre tervezni a találkozót, ellenőrizni a kulacsokat, majd irány a völgy mészkősziklák szegélyezte ösvénye, ahol a jelzéseket követve igazi felfedezőnek érezhetjük magunkat. 


Utunkat száz éves bükk és juharfák árnyéka szegélyezi. A búvópatak gömbölyűre csiszolódott szikláin átkelve gyönyörködhetünk az aprócska vízesésekben. Pihenésre a patakokon átívelő kis romantikus fahidak, vagy éppenséggel a völgyfal peremén kiugró sziklák adnak lehetőséget. Bátrabbak előtt ott a lehetőség, hogy az Oszoly-csúcsról visszatekintsenek a megtett útra és pihenés közben elmélázzanak a panorámán. Az út végén várják a megfáradt túrázókat a környék mesés kis falvai, tehetünk egy kitérőt a Csobánkára, vagy épp a középkori monostor romjaihoz Pilisszentkeresztre és egy jó ebéd után fáradtan, de mégis feltöltődve térhetünk haza álmodozni: hova is kiránduljunk legközelebb? 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL