LELKIPATIKA

Fárasztó nyaralás?

Szerző:
Szabó Anna
Neked is az a legfőbb vágyad, hogy napbarnított bőrrel, kipihenten érkezz meg a nyaralásból? Hiába az év egyik meghatározó része a nyári pihenő, akadnak emberek, akiknek inkább lelkileg megterhelő feladat, mint kikapcsolódás.

 

Nyaralás előtt az jár a fejedben, mikor jön el az utazás nagy napja? Persze mindenki így van ezzel, arról ábrándozunk, milyen jó lesz nap- és strandfürdőzni, majd a végén csokibarna bőrrel visszatérni a munkahelyen robotoló kollégák irigykedő pillantásai közepette. De mindig van egy kritikus pillanat, amikor rádöbbensz: az elutazás előtt még mennyi mindent kell elintézned, milyen sok az utánajárnivalód.

Így vagy úgy, de eluralkodik rajtad a bizonytalanság-érzet. Vajon mi lesz, ha elfelejtem befizetni a csekkeket, vagy esetleg nem zárom be a lakást, és kiskutyámmal…? A rengeteg feladat adta lelki nyomás mellett azonban ne feledkezzünk meg az idegenségtől való félelemtől se. Az egy dolog, hogy előre lecsekkolod a helyet, az meg egy másik, hogy senkit nem ismersz majd – nagy valószínűséggel – a közvetlen utitársa(i)don kívül.

Ezek mind-mind egyfajta stresszt jelentenek, melyeket, ha elnyomsz, bizony-bizony a szabid ideje alatt törnek majd felszínre. Ugye volt már olyan, hogy amikor megjelentél a „célállomáson” és kicsomagoltál, azt gondoltad, „bár csak el se indultam volna”? Adott esetben még a kiváló szervezés, a jó hálókörülmények, valamint az isteni, kedvedre való ételek ellenére is.

 

Holiday blues

Bármennyire is úgy hangzik, a „holiday blues” nem egy újabb zenei irányzat, hanem az amerikai szakirodalom a közvetlen utazás előtt (és valamivel utána) jelentkező pánikrohamok tünetegyüttesét nevezi így. Szakpszichológusok szerint ezek a szorongásos tünetek elég gyakoriak, a probléma ott kezdődik, ha a depresszió tartósan fennmarad, és megerősödik.

Tünetei hasonlítanak a szeparációs szorongáshoz, ami akkor jelentkezik, ha nem tudjuk feldolgozni az elszakadást (ez esetben családtól, apától, anyától). Például ha a nyári vakációd alatt rendszeresen álmatlansággal, szapora szívveréssel, gyulladásokkal (mint például a fog- és torokgyulladás, gyomorfekély) küzdesz, akkor kezdj el magadra gyanakodni. Ne gondold azonban azt, hogy a baj csak és kizárólag veled van, és még a jólmegérdemelt pihenődet is képes vagy elrontani. Egyre több embert sújt ez a betegség, és a probléma sokkal mélyebb, és igenis segítséget igényel. Gondolj bele, milyen súlyos további következményei lehetnek, ha nem pihened ki magad. 

 

„Nagyot akar a szarka…” avagy a túltervezett pihenés

Bár a közkeletű bölcseletet nem teljesen erre az esetre találták ki, de azért majdnem ugyanez a helyzet a túltervezett nyaralásokkal. Itt most nem szeretném idézni a Rapülők régmúlt időkben oly közkedvelt slágerét a nyaralással kapcsolatban, de mindenesetre abban az egyben feltétlenül igazuk volt, hogy sokan a munkahelyükön pihenik ki a nyaralást. De miért is? Mert mi, a fogyasztói társadalom aktív gyermekei már csak olyanok vagyunk, hogy a nap 24 órájának minden egyes percét aktívan szeretnénk eltölteni. Megtervezzük a semmittevést is, kifulladásig pihenünk elérve a szinte mérhetetlen fáradtságot.

Ehelyett sokkal célravezetőbb, ha tájékozódsz ugyan és eltervezed, mit szeretnél megtenni illetve látni, de mindemellett hallgass a belső igényeidre. Vagyis, ha hirtelen rád tör a fáradtság, akkor nyugodtan vedd az irányt a szállásod felé, és dőlj le egy kicsit… minden látnivaló megvár, minden szuper mozgásformát kipróbálhatsz máskor is… ráadásul valószínűleg nem egy napra érkeztél. 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL