UTAZÁS

Titokzatos alagutak a nagyvilágban

Szerző:
Szabó Anna
Utazásaink során nem egyszer veszünk mély levegőt, amikor utunk egy alagúton vezet keresztül. És sóhajtunk fel megkönnyebbülve, amikor szó szerint meglátjuk a fényt az alagút végén. Csak nagyon kevesen olyan elszántak, hogy úti céljuk egy-egy alagút legyen, pedig néhány közülük mesés, néha lenyűgöző, olykor-olykor pedig hátborzongató élményekkel kecsegtet.

 

A világ leghíresebb alagútjai a lehető legváltozatosabb célból épültek. Legismertebbek a vasúti, illetve a közúti alagutak - ezekkel találkozunk legtöbbször útjaink során. Jó néhány alagút szolgálja csupán a gyalogszerrel közlekedőket, túrázókat. De az igazán hatalmasakat az ipar állította szolgálatába, hiszen nagyon sok általunk megközelíthetetlen ilyen hely szolgálja a vízerőműveket, a közművek, köztük a szennyvíz szállítását. De mára a tudomány is a szolgálatába állított nem egyet, ilyen például a hadászati vagy kísérleti jellegű különleges alagutak.


Guoliang Alagút- a példátlan összefogásban épült alagút


Kínában í Taihang hegység völgyében fekszik egy kis falu: Guoliang, melynek lakói az 1970-es években nagy fába vágták a fejszéjüket! A falut - fekvése miatt - csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni, így annak lakóit a völgy köré tornyosuló hegyoldalak szinte elvágták a külvilágtól, megnehezítve, hogy lépést tartsanak a világgal. Tucatnyi kétségbeesett falusi 1972-ben feladta addig összekuporgatott vagyonát, eladták minden terményüket és ingóságukat, majd kalapácsokat és egyéb kőtöréshez, útépítéshez használatos szerszámokat vettek belőlük. Ez a maroknyi csapat 5 év küzdelmes munkájával, és sajnos emberáldozatok árán 1200 méteren át, 5 méter magasan és 4 méter szélesen kivájták a falut a külvilággal összekötő alagutat. 1977. május első napján adták át a forgalomnak. Ez a példátlan összefogás eredményeként létre jött út már-már műalkotás számba megy, de tudni kell róla, hogy amennyire veszélyes, annyira kedvelt úti cél az adrenalin függő motorosok és az autósok között. Kanyargós, a hegy oldalát követő szerpentinszerű kanyarokban lelátni az alatta tátongó szakadékba!


A tudomány alagútja - A Nagy Hadronütköztető Gyűrű


Egyszerű földi halandók számára első blikkre unalmasnak tűnhet, de a fizika rajongóinak egy szentély ez az alagút. Aztán néhány paraméter, és pusztán a létezésének célja kibillent bárkit a közönyből! A Francia ország és Svájc határán, vagyis alatta 27 km teljes hosszúságban, szabályos kört formázó létre hozott alagút egy 27 fizikai kísérlet céljára létre hozott részecskegyorsító. A föld alatt írt kör a domborzattól függően 50-150 méter mélyen fekszik. A 3 méter széles alagút négy helyen keresztezi a svájci-francia határt. Az alagútban zajló munka eredményei, mérései nagyjából 80 állam 7000 fizikusa számára szolgáltat adatokat. Ám ennél is több emberben kelt félelmeket. A kísérletek során ugyanis az anyag parányi alkotórészeit próbálják a fénysebességnél is gyorsabbra felpörgetni, majd ütköztetni. Sok olyan kérdésre kaphatunk így választ, ami a fizikusokat foglalkoztatja, de még több kérdést vet majd fel, ami mindannyiinkat érinthet. A legmerészebb aggodalomra okot adó gondolat az, hogy a kísérletek során kisméretű fekete lyukak keletkezhetnek, melyeket, ha nem tudunk kezelni, akkor elnyelhetik a Földet. A létesítmény megnyitása idején egyes országokban a bizonytalanság tömegeket vitt vallási vezetőik elé, hogy ott kapjanak vigaszt és biztonságot. Ki tudja, talán pont ezeknek a kísérleteknek köszönhetően lesz alkalmunk egyszer valóban utazni az időben, így anélkül, hogy kimozdulnánk lakóhelyünkről, megpillanthatjuk, kik és hogyan lakták, járták azokat az utcákat, amiken mostanság mi járunk.


A budapesti Várhegy-alagút


Ahol áll egy vár, ott valahol lennie kell egy alagútnak is! Fővárosunk több alagúttal is büszkélkedhet, de mind között a leghíresebb a budai váralagút. A 350 méter hosszú alagút a Lánchíd budai hídfőjét, a Clark Ádám teret köti össze a Krisztinavárossal. 1865-óta szolgálja a lakosságot, a megszámlálhatatlanul sok autó mellett, két állandó buszjárat is áthalad rajta. Az országot behálózó útrendszerben minden távolságot, aminek egyik pontja Budapest, innen mérnek, az itt található 0 kilométerkőtől.


Alagutak mindenhol vannak, lehetnek díszesen megmunkáltak, szolgálhatnak nagy tömegeket, de lehetnek csupán a kószáló szerelmeseket elbújtató kis átjárók is. Mindenképpen borzongással töltik el az embert, hiszen bármennyire is tudjuk, hová szeretnénk eljutni, ott motoszkál a fejünkben a gondolat, mi van, ha nem a térben, hanem az időben lépünk egyet, és amikor a kijárathoz érünk, egy másik világban találjuk magunkat? Kijönni az alagútból olyan, mint az újjászületés, van egy fajta varázsa, amit szeretünk újra és újra megélni.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL