Szabó Anna
Bizonyára már tudod, hogy a kórokozók elleni rendszerünk meglehetősen összetett. Első védelmi vonalát a bőr, a gyomorsav, a belekben élő hasznos baktériumok, a vizelet és a könny alkotják.
A fehérvérsejtek őrjáratoznak szervezetünkben baktériumokra, vírusokra és egyéb kórokozókra vadászva. Ha valamelyikre rábukkannak, fegyverként saját magukat hasznosítják: antitesteket és méreganyagokat termelnek elpusztításukra. Amennyiben valahol gyulladás lép fel, az átalakult fehérvérsejtek akcióba lépnek.
A fenti folyamatban kulcsfontosságú szerep jut az A-, B-, C-, E-vitaminnak, béta-karotinnak, kalciumnak, szelénnek, cinknek, vasnak, magnéziumnak.
Mivel,
• erős antioxidánsként, vírusölő, hisztamingátló és antibakteriális hatóanyagként működnek. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök káros tevékenységétől, amely degeneratív betegségeket okozhat.
• fenntartják a nyirokrendszer működését, illetve segítenek a fehérvérsejtek és antitestek termelésében.
• segítenek gyulladáscsökkentő prosztaglandinokká alakítani a nélkülözhetetlen zsírsavakat. Ezek nélkül a szervezet nem lenne képes szabályozni a fehérvérsejtek működését, ami növelné a meghűlés, a fertőzés és az allergia kialakulásának kockázatát.
• védekeznek a környezetszennyezés okozta károk ellen.
A növényi nyomelemek - vagyis fitokemikáliák - olyan súlyos betegségek megelőzésében segíthetnek, mint a rák, a szívbetegségek, valamint az asztma, az izületi gyulladás és az allergia. De nem szabad megfeledkeznünk a változatosságról sem. Mert bár a gyümölcsök és zöldségek nagyon hatásosak egészségünk felturbózására, a napi táplálkozás kiegészítőjeként kell fogyasztani őket. Elegendő mennyiséget kell ennünk a többi ételcsoportból is (gabonafélékből), ha azt akarjuk, hogy a csontjaink erősek, a sejtjeink pedig egészségesek legyenek. A mérték sem árt, sőt amennyiben személyre szóló diétát követünk, vagy orvosi felügyelet alatt állunk, mindenképpen beszéljük meg az orvosunkkal, mielőtt bármilyen drasztikus változtatásba vagy új egészségmegőrző kúrába kezdünk.

Szeder
Vírus- és baktériumölő, rákmegelőző.
A-, C-, K-vitamin, béta-karotin, folsav
Alma
Újra életre kelti a gyomor hasznos baktériumait. Kiváló méregtelenítő.
Kálium, C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, béta-karotin, pektin
Narancs
Tisztító, belsőleg antiszeptikus hatású.
C-vitamin, kalcium, kálium, béta-karotin, folsav.
Banán
Gombaölő, alvássegítő, természetes antibiotikum.
B6-, C-, K-vitamin, kálium, béta-karotin
Brokkoli
Antibiotikus hatású, vírusölő, antioxidáns és tisztító hatású.
C-, B3- és B5-vitaminok, kalcium, magnézium, foszfor, béta-karotin.
Káposzta
Vírus- és baktériumölő, méregtelenítő.
C-, E-, K-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, foszfor, béta-karotin, folsav, jód.
OLVASS TOVÁBB!
A kulturális alkalmazkodás mint készség: amikor megtanulunk kényelmesen élni a komfortzónán kívül
A kulturális alkalmazkodás ma már nem valami fancy extra képesség, hanem alapvető túlélési skill egy olyan világban, ahol folyamatosan ...
KÖZÉRZETDigitális fogászat - Az intraorális szkenner varázsa
Az utóbbi évek technológiai fejlődése forradalmi újításokat hozott a fogászat világában is, így mára külön fogalomként említhetj...
KÖZÉRZETHogyan erősíthetjük meg az immunrendszerünket
A vírusoknak szezonjuk van. Hogy az immunrendszer mennyire jól küzd meg velük, az rajtunk is múlik....
Tippek a nagy evés ellen az ünnepeken
A zsíros ételek és az alkohol megterhelik a gyomrot és a májat. A szakértők mozgást javasolnak....
KÖZÉRZETAmikor a szorongás irányít - 5 jel, amit nem veszel észre
A szorongás sokak számára egyet jelent a folyamatos feszültségérzéssel vagy súlyosabb esetekben pánikrohamokkal, pedig a valóság enné...
KÖZÉRZETPárkeresés a tenger mélyén? Segítünk megtalálni az igazit!
Milyen módon kapcsolódik össze a nagy felbontású fotózás a korallzátonyok védelmével, a vizeink fenntarthatóságával és ezáltal az ...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK