SZÉPSÉG

Ez történik, ha megperzselődsz a napon

Szerző:
Szabó Anna
A leégést egyszer mindenki átéli. No nem a szó átvitt értelmében, hanem a napon való tartózkodás hatására. Ráadásul a tévhittel ellentétben ez nem erősíti meg bőrödet. Cikkünkből megtudhatod, mi történik a bőröddel ilyenkor valójában.

 

Bár már szinte mindenhonnan az az információ árad, hogy ne tartózkodjunk túl sokat a Napon - főleg bizonyos órákban -, mégsem vagyunk még elég elővigyázatosak. Pedig ózonréteg vékonyodás nélkül is vigyáznod kellene magadra, hiszen a bőröd nem más, mint a legnagyobb kiterjedésű szerved.

A figyelmeztetések ellenére sokan szeretnek pecsenyére sülni, vagyis napozni, és legalább egy kicsit lebarnulni. Ettől függetlenül milliók szenvednek a megégett bőr kellemetlenségeitől, abban reménykedve, hogy így érik el a tökéletes barnaság üdvözítő állapotát. Sőt vannak olyan Napimádók, akik azt hiszik, hogy másképp nem is lehet lebarnulni, csak ha előtte leégünk, vagy hogy a leégés erősíti a bőrt, és fokozza a védelmet a további leégések ellen. Pedig ez is csak egy tévhit, és mint minden más hiedelem messze áll az igazságtól. A leégés nem más, mint ami a nevében is benne van: az ultraibolya sugarak által okozott égési sérülés.

 

Tudod, miért ég meg a bőröd?

A leégés a napfény ultraibolya sugarai által előidézett késleltetett reakció. A nagymértékű besugárzás hatására kitágulnak a bőrfelület vérerei, ez okozza a kipirosodást. Amikor a bőr megég, egy gyulladásos folyamat indul meg, melynek következtében a bőr sejtjei bizonyos anyagok kibocsátásával igyekeznek helyrehozni a károsodást.

• A bőr megduzzad, felpuhul súlyos esetben fel is hólyagosodik.
• A kivörösödés általában a napozást követő két-nyolc óra elteltével jelentkezik. Így tehát eleinte nem is tudhatjuk, mennyire égtünk meg, a tünetek a nap folyamán fokozatosan rosszabbodhatnak.
• Megtörténhet, hogy a hólyagok csak 12-24 óra múlva tűnnek elő.
• Nagyfokú leégés esetén napszúrás alakulhat ki; tünetei: láz, hidegrázás, hányás, fejfájás… stb.
• A vörösség akár egy hétig is megmaradhat, de lehetséges, hogy két-három nap után barnás árnyalatot ölt. Ezalatt az idő alatt az élettelen sejtek kezdenek leperegni, ez okozza a bőr szárazságát és hámlását.

 

Hosszú távú károsodások

A leégés ártalmas hatása az adott pillanatban átmenetinek tűnik, ám a bőr helyrehozhatatlan károsodást szenvedhet. Ma a szakemberek azt gyanítják, hogy akár egyetlen komolyabb leégés is, főleg gyermekkorban, elegendő a bőrrák keletkezéséhez a későbbiek folyamán. Feltételezésük szerint a súlyos égés maradandó befolyást gyakorol a bőr sejtjeire, mert megváltozhatnak a DNS-ük. Így a regenerálódási folyamtok során hibás sejtosztódások történnek, ez mutatkozik meg évekkel később bőrrák formájában.

 

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

Rövid távon a leégés általában nem okoz komolyabb panaszokat, bár meglehetősen fájdalmas és kelletlen lehet. Semmiben sem különbözik a többi égési sérüléstől, ezért ugyanúgy kell kezelni.

• Tegyél hideg borogatást a megégett bőrfelületekre, vagy fürödj, zuhanyozz langyos vízben. Ez enyhíti a kellemetlenségeket, mert a gyulladt bőrben felgyülemlett hő egy részét elvezeti a víz.

• Kend be a megégett bőrt hidratáló vagy bőrlágyító krémmel. Ilyen módon enyhíthető a leégéshez társuló szárazság.

• A gyógyszertárban kapható hűsítő krémek és spray-k csillapítják az égő vagy viszkető érzést.

• Egyszerű fájdalomcsillapítókkal, például aszpirinnel, csökkentheted a gyulladást és a fájdalmat.

• A leégett bőrt, nyugtatása érdekében, finoman dörzsöld be cinkoxidos emulzióval.

• Igyál sok vizet, mert ilyen esetben könnyen kialakulhat kiszáradás

• Amíg a leégés meg nem gyógyul, kerüld az újabb napozást.

• Ne távolítsd el a hámló bőrt, és ne nyomkodd a hólyagokat. Ha szabaddá teszed az alatta levő, lágy szövetet, vérzés, elfertőződés vagy maradandó elszíneződés lehet a következménye.

• Súlyos vagy kiterjedt égés esetén fordulj orvoshoz!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL