UTAZÁS

A világ legveszélyesebb helyei

Szerző:
Szabó Anna
Napról napra láthatjuk, hogy a világ távoli pontjain zavargások, merényletek, éhínség tizedeli azokat, akik nem olyan szerencsések, mint mi, és a Föld legveszélyesebb pontjain élnek. A nyomor, a kilátástalanság, a végső elkeseredés olyan helyzetekhez vezet, ahol mindenki úgy védi az igazát, ahogy tudja. Ahova turistaként nem sokan vágyunk…

 

Nos, aki mégis úgy gondolja, hogy kíváncsisága erősebb a félelménél, jobban teszi, ha valamilyen humanitárius szervezet zászlója alatt térképezi fel ezeket az országokat. Ami ennél is jobb, ha otthonról, az internet segítségével! Nézzük, 2012-ben mely országok vagy térségek kapták meg a „világ legveszélyesebb pontjai” jelzőt.


Illegális fegyveres szervezetek harca – Kolumbia


Kolumbia említése kapcsán legtöbbünknek az egyenlítő közelségéből adódó, egész évben kellemes klíma, a Csendes-óceán és Karib-tenger partjain található gyönyörű strandok, koktélok és a soha el nem halkuló zene juthat eszünkbe. Való igaz, Kolumbia javuló tendenciát mutat, mégis, az ország beutazás és ott tartózkodás szempontjából a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek” kategóriába tartozik! Ennek oka, hogy jelenleg három illegális fegyveres szervezet próbálja magához ragadni az irányítás jogát. Emiatt turistaként csak a nagyvárosokban - Bogotában, Medellinben, Caliban, Barranquillaban vagy Cartagenaban - érezhetjük némiképp biztonságban magunkat. Mégis mitől tarthatunk, ha elhagyjuk a számunkra biztonságosnak mondott zónákat? Zavargásokba futhatunk, vagy a szállodai szobánkat egy zárkára cserélve várhatjuk, mennyi váltságdíjért cserébe lehetünk újra szabadok.


Folyamatos polgárháborúk - Mogadishu, Szomália


Ha azt halljuk, Afrikában a leghosszabb és legszebb tengerpart, a páratlan gasztronómia várja az ide látogatókat - nem hinnénk, hogy veszélyben lenne a biztonságunk. Pedig nem is kell a világ másik végére utaznunk ahhoz, hogy megcsodálhassuk Kelet-Afrika pompázatos partvidékét. Határát Szomália uralja, az Indiai-óceán és a Vörös tenger szegélyezi. Fővárosa Mogadishu, pedig állandó harcok színtere, 1991-óta folyamatos polgárháború tizedeli a lakosságot. Sőt, egyes országrészek - Puntaland, Somaliland - már függetlenítették is magukat Szomáliától, de ennek ellenére itt sem lehetünk biztonságban. Ahogyan az Etióp határvidék túloldalán sem, hiszen a helyi iszlámista fegyveres csoportok már itt is jelen vannak. Emiatt a békefenntartókat is rendszeresen érik támadások. Szomáliába már a bejutás sem egyszerű, partvonalán még a XXI. században is kalóztámadásoktól tarthatunk, és akinek ez sem volt elég, hogy kicsomagolja a bőröndjét, az számítson az Indiai-óceán cápáira. Azt kell mondanunk, hogy a helyi vezetők látják, amit a turisták még nem: a fényt az alagút végén. Dacára a politikai helyzetnek, minden erejükkel a turisztika, mint iparág fejlesztésén vannak. Partszakaszain biztonságos strandok kiépítésén, nemzeti parkok gondozásán keresztül mindent elkövetnek, hogy kiaknázzák a festői környezet adta lehetőségeket. Izgatottan várhatjuk, mikorra számolják fel a lázongásokat, hogy végre felfedezhessük országukat.


Nemcsak bibliai helyszín - Izrael


Sokunknak Izraelről nem a harcok jutnak eszünkbe. Bibliai helyszínként tekintünk erre az országra, pedig csak a nagyvárosai tekinthetőek biztonságosnak. A Gáza-övezet és Ciszjordánia az a terület, amelyeket biztosan el kell kerülnie az arra tévedő turistának. Nem, mintha olyan könnyű lenne bejutni ezekre a helyekre, hiszen az izraeli hadsereg szigorú ellenőrzés alatt tartja mindkettőt. Mivel nagyon úgy fest, hogy a palesztin konfliktus megoldása bizonyos politikai köröknek nem áll érdekében, ezért Gáza és Ciszjordánia a világ legfeszültebb pontjainak fognak számítani a jövőben is. Az évtizedek óta tartó elkeseredett viszály egyik utolsó fejezete a Földközi-tengeren történt: 2010. május 31-én egy tíz hajóból álló flotta szállított volna segélyt Gázába, ám az izraeli hadsereg feltartóztatta a konvojt. Az eredmény tizenkilenc halott, és pattanásig feszült nemzetközi helyzet. 


A Külügyminisztérium honlapján „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek” vagy „Utazásra nem javasolt” kategóriákban számtalan helyet találhatunk még, csak remélni merjük, hogy nem lesz igaz rájuk a mondás, hogy „Unokáink sem fogják látni.” Páratlan szépségű érintetlen tájak, rommá lőtt városok szegélyeznék utunkat. Boldogtalan és kizsákmányolt helyiek között… mindezt a pénzért, a földért, a hatalomért, vagy vallási meggyőződés miatt. Ideje lenne az eltűnő állat- és növényfajok, a globális felmelegedés miatt elsüllyedő szigetek mellett erre is felfigyelni! 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL