REJTÉLY-MISZTIKA

Atlantisz az Andokban?

Szerző:
Szabó Anna
Platón, az i. e. 4. századi görög filozófus, egyik művében írt egy hatalmas földrészről, amelyen egy csodálatos civilizáció virágzott, és állítólag az Atlanti-óceán egy távoli pontján terült el. Platón Atlantisznak nevezte ezt a földrészt.
Azt írta, hogy egy nap és egy éjszaka leforgása alatt az egész kontinens a tenger mélyére süllyedt. Így született meg Atlantisz elveszett földrészének a legendája.


Mit mond a modern geológia?

A modern geológia szerint azonban ilyen rövid idő alatt nem tud elsüllyedni egy egész földrész, és az is biztos, hogy az Atlanti-óceán fenekén nem található elsüllyedt kontinens. Ezt a problémát azonban meg lehet oldani: egyes tudósok szerint Atlantisz kontinense ma is létezik, de ma már Dél-Amerikának hívják. Szerintük nem az egész földrész tűnt el, hanem csak egy kisebb vulkanikus sziget, amely a kontinens egy belső tengerének az aljára süllyedt.


Platón leírása tökéletesen illik Dél-Amerikára

Azt írta, hogy a kontinens közepén, a tenger közelében található egy négyszög alakú síkság, amely a kontinens leghosszabb oldalának a közepén helyezkedik el. Atlantisz fővárosáról is írt: a város egy kis vulkanikus szigeten állt, és szintén Atlantisznak hívták. A főváros a négyszög alakú síkságon állt, a tengertől öt mérföldre, és Platón szerint az egész környék jóval az óceán vízszintje felett állt.
A kutatók szerint nem a kontinens süllyedt el, hanem a kis vulkanikus sziget, amelyre a szintén Atlantisz nevű főváros épült. A belső tengert, amelynek a fenekére süllyedt a város, ma Poopo-tónak hívják, és a bolíviai Altiplano nevű, négyszög alakú felföld szélén áll. Ez a síkság a kontinensnek pontosan azon a részén helyezkedik el, amelyről Platón is írt.


És mit mutatnak a műhold felvételek?

A modern műholdfelvételek azt mutatják, hogy az Altiplano négyszög alakú, tökéletesen sík, minden oldalról hegyek fogják körül, és ezekben a hegyekben arany, ezüst, réz, ón és a rejtélyes orichalcum (arany és réz olyan ötvözete, amely csak az Andokban fordul elő) található -Platón szerint a kör alakú főváros falait éppen ilyen fémből készült lemezek burkolták. A helyi őslakosok nyelvén az „atl” és az „antisz” szavak jelentése „víz” és „réz”. A síkságon emellett gyakoriak az olyan földrengések és áradások, amelyek Platón szerint egy egész napnyi és éjszakai esőzés során a tenger mélyére süllyesztették Atlantiszt.

Az emberek persze azt szokták kérdezni, hogyan lehet az, hogy Atlantisz az Andokban van, amikor Platón szerint a tenger mélyére süllyedt. Platón azonban nem egészen ezt írta, hanem azt, hogy Atlantisz egy síkságon állt, jóval a tengerszint fölött, és minden oldalról hegyek határolták. Az Altiplano az idők során többször is a tengerszint alá süllyedt, vagyis belső tengerré vált – tehát nem volt mindig száraz síkság.


Platón emellett még valamit állított a helyszínről 

A tenger mellett, a síkság közepén található egy hegy, amely minden oldalról alacsony. A kutatók az ötödik expedíció során meg is találták a ma Pampa Aullagas-nak nevezett hegyet, amely a Poopo-tó déli partján áll.

Ez a hely tehát minden kritériumnak megfelel, amelyet Platón leírt: egy négyszög alakú síkság közepén áll, a tengertől 50 stadion távolságra. Megtalálható itt a vörös, a fekete és a fehér kő. Vannak itt föld alatti meleg és hideg források. A tó déli partján, az utak találkozásánál áll. És ami a legfontosabb: földrengések miatt elsüllyedt, és egy bolíviai legenda szerint állt egyszer egy város egy tó déli partján, de az istenek büntetése miatt a tenger mélyére süllyedt, pontosan úgy, ahogy azt Platón is leírta.


Bizonyíték?

A legfontosabb bizonyítékot azonban a 2004-es expedíció szolgáltatta, amelynek során a kutatók ősi falakat találtak a Titicaca-tó mélyén.


De miért is lepődnénk meg ezen?

Hiszen számos legenda szól eltűnt civilizációkról, hajdan virágzó városokról, amelyek eltűntek a Föld színéről, általában éghajlatbeli változások vagy természeti csapások miatt. Pompei a Vezúv kitörése miatt pusztult el; Akrotirit vulkáni hamu lepte be, amikor Théra szigete felrobbant; Trója évezredeken át csak a legendákban létezett, amíg Heinrich Schliemann meg nem találta; a krétai Knósszosz, Ur, Babilon és Ninive is elpusztult; aztán ott van még a két híres bibliai város, Szodoma és Gomorra, amelyeket egy földrengés pusztított el, és a mai napig nem ismerjük a helyüket.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL