Hozzávalók
- 50 dkg eper
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 2 ek vaníliás pudingpor (vagy 1 ek liszt)
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 marék mentalevél
- gyömbér (kb. 2 cm-es darab)
- 2 dl tejszín
- 1 l víz
Elkészítés
Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel. Öntsük fel vízzel, majd adjunk hozzá 10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a mentalevelet, az őrölt fahéjat, és főzzük kb. 10 percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. A tojások sárgáját keverjük simára a maradék cukorral, a pudingporral, és a tejszínnel.
Tegyük vissza a leturmixolt levest a tűzre, majd amikor már forr, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos, pudingos, tejszínes keveréket. Ezután vegyük kisebbre a lángot, kevergetve főzzük még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és szűrjük át egy szitán. (Azért kell átszűrni, hogy az összeturmixolt menta ne kerüljön a levesbe, és szép selymes legyen.)
Mentás hab hozzávalói
- 3 db tojásfehérje
- 1 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- mentalevél (ízlés szerint)
Elkészítés
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, és amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá először a vaníliás cukrot, majd a kristálycukrot, és végül az apróra vágott mentalevelet is. Ezután addig verjük tovább, amíg jó kemény habot kapunk.
Egy edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, és szaggassuk bele kanállal a keményre vert tojáshabot. Többször átfordítva főzzük keményre, majd szedjük ki egy szűrőbe és csepegtessük le.
Tálaláskor a langyosra hűtött levest merjük tányérba, majd helyezzük rá a lecsepegtetett mentás habocskákat és úgy kínáljuk!
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK