GASZTRO

Mentás tejszínes eperkrémleves

Szerző:
Szabó Anna
Még mindig eper - egyszerűen nem lehet megunni. Süteményt, pohárkrémet, és mint ahogy most is, krémlevest is készíthetünk ebből a finom, édes gyümölcsből. Ízlés szerint tálalhatjuk langyosan, vagy éppen teljesen lehűtve – minden hogyan isteni eledel.

 

Hozzávalók

 

- 50 dkg eper

- 15 dkg cukor

- 1 cs vaníliás cukor

- 3 db tojássárgája

- 2 ek vaníliás pudingpor (vagy 1 ek liszt)

- 1 mk őrölt fahéj

- 1 marék mentalevél

-  gyömbér (kb. 2 cm-es darab)

-  2 dl tejszín

-  1 l víz

 Elkészítés

Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel. Öntsük fel vízzel, majd adjunk hozzá 10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a mentalevelet, az őrölt fahéjat, és főzzük kb. 10 percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. A tojások sárgáját keverjük simára a maradék cukorral, a pudingporral, és a tejszínnel. 

Tegyük vissza a leturmixolt levest a tűzre, majd amikor már forr, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos, pudingos, tejszínes keveréket. Ezután vegyük kisebbre a lángot, kevergetve főzzük még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és szűrjük át egy szitán. (Azért kell átszűrni, hogy az összeturmixolt menta ne kerüljön a levesbe, és szép selymes legyen.)

Mentás hab hozzávalói

- 3 db tojásfehérje

- 1 ek kristálycukor

- 1 cs vaníliás cukor

-  mentalevél (ízlés szerint)

 Elkészítés

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, és amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá először a vaníliás cukrot, majd a kristálycukrot, és végül az apróra vágott mentalevelet is. Ezután addig verjük tovább, amíg jó kemény habot kapunk.

 

Egy edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, és szaggassuk bele kanállal a keményre vert tojáshabot. Többször átfordítva főzzük keményre, majd szedjük ki egy szűrőbe és csepegtessük le. 

Tálaláskor a langyosra hűtött levest merjük tányérba, majd helyezzük rá a lecsepegtetett mentás habocskákat és úgy kínáljuk!

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL