GASZTRO

Tejfölös csalánkrémleves tojásmetélttel

Szerző:
Szabó Anna
Tudjuk, hogy a krémleves hallatán senkinek nem a csalánleves jelenik meg lelki szemei előtt. Ám bizton állítjuk, hogy aki nem tudja, hogy miből is készült ez a leves, kicsattanó étvággyal kanalazná el ebédtájban – pedig, mint ahogy a cím is mutatja, ez bizony csalán a javából.

 

Hozzávalók

- 1 csokor zsenge csalán

- 1 kisebb póréhagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 db krumpli

- só

- őrölt fehér bors

- szerecsendió

- 2 db zöldségleveskocka

- 2-3 ek olaj

- 2 dl tejföl

- 1 l víz

Elkészítés

A csalánleveleket csipkedjük le a száráról, mossuk meg, és csepegtessük le. (Lehetőleg kesztyűben végezzük, mert különben összecsípi a kezünket.)

A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk apróra, a krumplit pucoljuk meg és vágjuk kisebb kockákra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a krumplit is, keverjük alaposan össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, dobjuk bele a leveskockát, és öntsük fel a vízzel.

Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tejfölt, és botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Ameddig a leves fő, készítsük el a tojásmetéltet. 1 db tojást üssünk bele egy tányérba, ízlés szerint sózzuk, és villával verjük fel alaposan. Palacsintasütőben forrósítsunk fel egy teáskanál olajat, öntsük bele a felvert tojást, és süssük mindkét oldalát szép pirosra.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd csavarjuk, és ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd adjuk hozzá a tojásmetéltet és úgy kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL