FÉSZEK

11 egyszerű, de nagyszerű tipp takarításhoz

Szerző:
Szabó Anna
Azt akarod, hogy az otthonod villámgyorsan friss és üde legyen. Van néhány, tippünk, hogyan egyszerűsítheted le a nagytakarítást, ha még nem tetted volna még meg. Az idő szorít ugyan, de nem véges!


1. Gyűjtsd össze a pokrócokat és takarókat. Rázd ki őket jól, és tedd ki a friss levegőre, hogy jól kiszellőzzenek egy szárítókötélen vagy korláton. Ne sajnáld az időt tőlük, hadd napozzanak! Éppen azért érdemes ezzel kezdeni, hogy jusson nekik elég a jóból!

 

 

2. Vegyél néhány növényt a lakásba – ha eddig nem tetted volna meg. Még vendégcserépre sincs igazán szükséged, ha nem engedheted meg magadnak: az átmeneti időt néhány jobb fazékban kivészelhetik. Díszes cserepet pedig magad is készíthetsz, ha veszel pár hagyományos edényt (a neked tetsző formában), és a saját ízlésed szerint kicsinosíthatod dekupázs-technikával, vagy egyszerű olajfestéssel. A lakás levegője jobb lesz pár élő növénytől. Kár arra panaszkodni, hogy a te a lakásodban nem maradnak meg a „zöldek”, valószínűleg csak nem a megfelelő darabot választottad. Kis keresgéléssel az interneten minden tájolású és hőmérsékletű helyre fellelhető az ideális növény.

 

 

3. A terítőket cseréld le kis időre tányéralátétekre – így könnyebb lesz tisztán tartani. Az asztalra helyezz egy csokor vágott virágot vagy egy tál gyümölcsöt.

 

 

4. Egy gyors hűtőszekrény-tisztítás is elkészül félóra alatt. A fagyasztó (részéről) se feledkezz el: szanáld ki a régóta ott álló – és már valószínűleg lejárt szavatosságú – élelmiszereket, amiket pedig lehet, fogyasszatok el a következő pár napban.

 

 

 

5. A konyhai szivacsokat dobáld ki! Ideális telephely a baciknak, ezért az év többi részében se használd őket két-három alkalomnál többször, és minden tisztogatás után öblítsd ki bő vízzel, hogy ne maradjon benne se szennyeződés, se tisztítószer. Nem olyan nagy kiadás a szivacs, és márkásabb darabok se tudnak többet – inkább vegyél többet kevesebb pénzből.

 

 

6. Már megtetted az első pár lépést a konyhád kitisztításáért. Bár minden nagytakarításkor ildomos az összes polcról levenni a dolgokat, áttörölgetni, lemosni, de ehhez már valóban kevés az idő. A következő tennivaló az lenne, hogy eltűntesd a morzsákat a padlóról, és a mindenféle piszkokat a tűzhelyedről. Ha rendszeresen takarítasz – és miért ne tennéd – akkor nem tarthat tovább ez a művelet 20 percnél.

 

 

7. Az ágyneműt, amellett, hogy rendszeresen cserélni kell rajta a huzatot és ki kell szellőztetni, időnként érdemes kimosni, kitisztítatni. A ma kapható ágyneműket egyszerűen mosd ki mosógépben a címkéjén megengedett módon, a tollal tömötteket pedig vidd el speciális tolltisztítóba. (Ez utóbbi ma már valóban igényel kis kutatómunkát, de a nagyobb városokban azért megtalálhatóak erre szakosodott mesteremberek.)

 

 

8. Vesd be a citrom-titkosfegyvert! Hogy hogyan? Vágj félbe például egy citromot, tedd vízzel teli edénybe és mikróban forrald fel, hogy jól kipárologjon belőle a hatóanyag a készülékben. Kiváló fertőtlenítő szer! A másik felével dörzsöld át a faedényeket (vágódeszkákat, fakanalakat)…

 

 

9. Szanálj ki mindent a fürdőszobából, aminek lejárt a szavatossága vagy elkopott! Nézd végig az összes gyógyszert, kozmetikumot, hogy jó-e még, és ha nem, számolj le vele: irány a kuka! A fogkeféket cseréld le – egyébként is célszerű legalább havonta újat venni.

 

 

10. Töröld le a monitorokat (tv, számítógép) antisztatikus törlőkendővel. Tisztítsd meg az egéralátétedet is. Mindegyik kiváló porfogó, ügyelj rá, hogy tiszta maradjon!

 

 

11. Szabadítsd meg a vödröket is a rájuk telepedett piszoktól. Különösen a műanyagból készültekre fektess több energiát, mivel ezeken könnyebb apró karcolásokat okozni, amiben megtelepszik a piszok, ráadásul az alapanyagából adódóan még a büdöset is jobban szívja magába. Ha nem találták még fel számodra a megfelelő szagűzőt, akkor szórj egy kis szódabikarbónát az aljára, és hagyd ott pár órát, majd öblítsd ki. Hidd el, ezzel a régi módszerrel jó időre elűződ a szagbajt!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL