ÁLLATI CUKISÁGOK

Allegiás kiskedvenc

Szerző:
Szabó Anna
Bármily hihetetlen az emberhez hasonlóan a kutya is lehet allergiás. Ráadásul az állatorvosok egyre sűrűbben találkoznak ezzel a kórképpel.


A gazdik rendre elcsodálkoznak, mikor az állatorvos bejelenti, hogy kedvencük allergiától szenved, azért vakaródzik olyan eszeveszetten, de mindenképpen a sokévi átlag felett…

 

Kutyadolog vakaródzással jár

A kutyáknál éppúgy, mint az embereknél, az allergia tulajdonképpen a szervezet túlzott, az immunrendszer normálisnál erősebb reakciója a környezetünkben lévő anyagokra. Ez az ő esetükben is lehet parlagfű, egyfajta táplálék… stb.

Azonban míg az embereknél leggyakrabban légzőszervi tünetek jelentkeznek, és ritkábban bőrelváltozások, addig a kutyák esetében pont fordítva történik. Esetükben inkább a bőrtünet a jellemző, amit hirtelen kínzó vakaródzással jelez.

Igaz, a leggyakrabban a bolhacsípés válthatja ki, de bármilyen növényi pollen, magas fehérje tartalmú táplálék, bolhanyakörv, sampon, a kutyus fekhelyének anyaga, védőoltás… Esetükben is éppúgy tesztekkel lehet a legpontosabban meghatározni az allergia okát, majd ezt követően gyógyszeres kezelést kell bevetni a gyógyulás érdekében.

 

Gondosan kezelve

A jó hír az, hogy sok esetben a gyógyszeres kezelés sem feltétlenül szükséges, elég, ha a kutyától megvonsz bizonyos táplálékot vagy bolhairtóval kezeled; összességében tehát nagyobb figyelmet szentelsz gondozásának. Viszont, ha csak hosszadalmas tesztekkel derül ki az allergiát kiváltó anyag, és az esetében is a pollen, akkor a tüneteit csak hosszas kezeléssel lehet csillapítani. Érdemes a betegség felbukkanásától egészen a gyógyulási folyamat végéig naplót vezetni a kutya életmódjáról (mikor, mit evett, és mit csinált, hol játszott… stb.). Ez sokat segíthet jövőbeni állapotának javításán, és a törődésünk segíthet abban is, hogy ne hatalmasodjék el rajta még jobban a kór.

A rossz hír örökre szól

Két dologra készülj fel, ha allergiás a kutyád: egyrészt a leghatékonyabb gyógyszernek sok mellékhatása van, másrészt ha szezonális anyagokhoz kötődik allergiája, akkor rendszerint – de változó mértékkel – ki fog újulni.

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL