KÖZÉRZET

Ciki, természetes vagy beteges? Böfögés, csuklás és társaik

Szerző:
Szabó Anna
Te is kerültél már kínos helyzetbe a tested spontán hangjai miatt? Nem vagy ezzel egyedül, hiszen ezek nagy része a szervezet működésével együttjáró reakciók.


Böfögés

A jellegzetes hanghatás annak tudható be, hogy a test megszabadul a felesleges gáztartalmától. Ha nagy adag ételt hirtelen, kapkodva fogyasztasz el vagy túl sokat eszel, akkor számíthatsz a böfögésre. De legalább ennyire garantált a hatás – ha nem még hatványozottabb – amennyiben szénsavas italt fogyasztasz.

Gyanakodj!

Ha gyakori, akkor az arra utal, hogy egész egyszerűen helytelenül táplálkozol. Amennyiben a gyomor görcsös összehúzódása megjelenik kísérő tünetként, fordulj sürgősen orvoshoz!

Kezelése:

A legjobb megoldás a megelőzés: ne fogyassz szénsavas és magas koffein tartalmú italokat. Igyál inkább csalánteát, és rágd meg az ételt jó alaposan!

 

Csuklás

Bármennyire is tartják sokan viccesnek a csuklást, annak aki átéli akár komoly egészségügyi problémák jele is lehet. Akkor jön létre ez a légzési zörej, amikor a levegő nem a szokásos módon jut a tüdőbe a rekeszizom görcsös összehúzódás miatt.

Gyanakodj!

Többnyire ártalmatlan, de az állandósult csuklással orvoshoz kell fordulni. Ennek számos oka lehet: ha túl gyorsan eszel, hideg vizet iszol forró ételre, forró vagy csípős ételt eszel, túl sok alkoholt fogyasztasz, hevesen sírsz vagy nevetsz, vagy köhögsz esetleg túl sokat beszélsz. Egyik feltételezett szerepe a csuklásnak a gégefedőbe szorult étel kimozdítása.

Kezelése:

A nép gyógymódok szerint megnyugtatással, figyelemeltereléssel, víz ivásával vagy levegő visszatartással megszüntethető. De jó, ha tudod, ezek csak pszichoszomatikus gyógymódok, és a csuklásnak – mivel általában spontán alakul ki – magától el kell múlnia. De a huzamosabb ideig tartót az orvosok nyugtatókkal, hányáscsillapítókkal, szélsőséges esetben görcsoldókkal szűntetik meg.

 

Fogcsikorgatás

Igazi rejtőzködő tünet, mivel ha nappal jelentkezik, az egyszerű rossz szokás, azonban ha éjszaka, akkor egyértelmű lelki bajok megnyilvánulása. A kellemetlen hangokat mivel te nem hallod ilyenkor, csak a reggeli tüneteket észleled, illetve a párod figyelmeztethet a jelenségre.

Gyanakodj!

Ha reggelente arra ébredsz, hogy fáj az arcüreget vagy éppen mintha rágóizmaid szenvednének a láztól, keresd fel fogorvosodat! Hosszútávon a fogaid megsínylik ezt az állapotot: megkopnak a fogfelszínek, lepattog a fogzománc…

Kezelése:

Egyszerű harapásemelővel megóvhatod fogsorodat és rágóizmaidat a kellemetlenségektől, amit a fogorvosok készítenek el személyre szabottan. Azonban a probléma gyökerén orvoslásához, mindenképpen keress fel olyan szakembert vagy tréninget, melyek oldják a benned tobzódó – és le nem adott – feszültséget.

 

Horkolás

Tudományos felmérések szerint azok a nők, akiknek horkol partnerük, az alvási idejük legalább egyharmadát elveszítik. A tág légutakban a levegő a kellő mennyiségben lassan is át tud áramlani. Az izmok ellazulása szűkületet okoz a garattérben. A szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. Ez a lágy szövetek, úgy mint a lágy szájpad és a nyelvcsap zajos vibrációját (horkolást) eredményezi.

Gyanakodj!

Ha kedvesed vagy te úgy horkoltok, hogy néha egy-egy légzési szünet is bekövetkezik, akkor azonnal forduljatok orvoshoz! Ez ugyanis az alvási apnoe jele, és akár fulladáshoz is vezethet.

Kezelése:

A rendszeres, zavaróan hangos horkolás okainak kiderítése fül-orr-gégész szakorvos feladata. Igaz, az életmódváltás is sokat segít – súlycsökkentés, alkoholfogyasztás mellőzése –, de számos esetben csak a műtéti beavatkozás hoz pozitív eredményt.

 

Ízületi ropogás

Jobbra-balra billenő fejek, összekulcsolt majd kifordítva előretölt kézfejek – és a jól ismert ropogás. Van, akinek kifejezetten jól esnek ezek a mozdulatok. Ám elég sokan hidegrázást kapnak tőle. Ezeket a hangokat az inak és a szalagok okozzák. Amennyiben egy ín elmozdul normális anatómiai állapotához képest, majd visszaugrik a helyére a csonton keresztül mondhatni „megpendül”.

Gyanakodj!

Amennyiben egyre gyakrabban és izomfájdalom kíséretében jelentkeznek, érdemes megkeresned egy ortopéd szakorvost.

Kezelése:

Mozogj rendszeresen, valamint ha csak rossz szokásnak véled a „ropogtatást” próbálj meg leszokni róla. Ha utána kellemesebben érzed magad, keress meg egy elismert csontkovácst!


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL