KÖZÉRZET

Napkúra sugarakban adagolva - mértékkel

Szerző:
Szabó Anna
Gyógyhatása nem csak a jó levegőnek és a víznek van, hanem a napfénynek is. Bár bizonyos mértéken túl veszélyes lehet napozás, nem szabad lemondani az éltető és gyógyító sugarakról.

 

Gyógyhatása nem csak a jó levegőnek és a víznek van, hanem a napfénynek is. Bár bizonyos mértéken túl veszélyes lehet napozás, nem szabad lemondani az éltető és gyógyító sugarakról.

Fájdalomcsillapító hatás

A nap infravörös sugarakat bocsát ki, ennek hatására izzadunk meg és pirosodik be a bőrünk. Ám a sugarak serkentik a vérkeringést és feloldják az izomgörcsöket. Az UV és a rövidhullámú sugaraknak köszönhetően kiváló fájdalomcsillapító hatással bír egy mértékkel történő napfürdőzés. A napsugárzás a felhám érző- és idegvégződésein nyugtató, mikrobaölő tulajdonsága révén pedig méregtelenítő hatást fejt a szervezetben. A napkúra tehát kifejezetten ajánlott reuma, ízületi gyulladás és veseproblémák esetén.

Értágító hatás

A napozás – megint csak mértékkel! – javítja a vérkeringést, főleg magas vérnyomás esetén hasznos hajszálértágító hatása miatt. Éppen ezért az érelmeszesedésre is jótékony hatással van.

Zsírégető hatás

A napfény növeli az étvágyat, mégis segít a túlsúly elleni örökös küzdelemben, hiszen a jobb vérkeringés és a meleg a szó szoros értelmében elolvasztja a zsírokat.

Mértékkel érték!

A nap sugarai kedvező változásokat idézhetnek elő a szervezetben, de csak akkor, ha napozás közben betartjuk a játékszabályokat. Nézzük, melyek ezek:
• Tilos a déli órákban napozni, mert olyankor süt a legerősebben a nap, és a sugarak merőlegesen esnek a földfelszínre. Ezek akár komoly égési sérüléseket is okozhatnak.
• Legideálisabbak a reggeli órák, amikor a nap még nem túl erős, és a sugarak szinte simogatják a bőrt.
• Étkezés után soha nem tanácsos azonnal kifeküdni a napra. Legalább 1 órát kell várni a napozással, és ez fordítva is igaz: napfürdő után is várjunk az evéssel egy órácskát.
• A legszerencsésebb megoldás, ha nem fekve várjuk a nap éltető sugarait, hanem séta, mozgás, játék közben. Persze a megfelelő napvédő krémekkel ellátva.
• A napkúrát 5-10 perces időtartamokkal kezdjük. Az első napok rövid napozásai után fokozatosan emelhetjük a napon való folyamatos tartózkodás időtartamát.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL