SZÉPSÉG

IPL szőrtelenítés nyáron? Most akkor eredményes vagy nem?

Szerző:
Szabó Anna
Rengeteg tévhit kering a neten azzal kapcsolatban, hogy lehet-e IPL villanófényes tartós szőrtelenítést végezni nyáron vagy sem? Cikkünkben erre keressük a választ!

 

Mi köze a bőröm/szőröm színének az IPL tartós szőrtelenítéshez?


Kezdjük az elején! Tudnunk kell, hogy az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés technológiája annál hatékonyabb, minél nagyobb a kontraszt a bőr és a szőr színe között. Az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés működési elve ugyanis az, hogy a szőr festékanyagába, az ún. melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét, emiatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül és késleltetődik a visszanövése. Tehát az IPL módszernél helyzeti előnyre tesznek szert a minél fehérebb bőrű és minél sötétebb szőrű egyének. Ez az alapeset.

Ám úgy tűnik, hogy lassan tényleg megérkezik a nyár és a jó idő, úgyhogy itt az ideje, hogy beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha nap ér minket és kapunk egy kis színt!


IPL tartós szőrtelenítés – mikor a legideálisabb?


Tény: napozás (természetes napfény vagy mesterséges szolárium) során a bőr színe sötétedik, a szőr színe pedig általában világosodik.

Ez azért okoz némi fejtörést az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés szempontjából. Hiszen:


- a barnább, sötétebb bőrfelület miatt kevesebb energia jut le a szőrszálakhoz, és többet nyel el a környező bőr.
- a szőr világosodása miatt a szőr festékanyaga (melanin) nem lesz kellően sötét az IPL villanófényes tartós szőrtelenítéshez, kevésbé lesz kontakt a villanófény és a festékanyag között.


A fent említett 2 ok miatt ilyen esetben általában csökken az IPL alapú kezelések hatékonysága. Emiatt ősztől-tavaszig a legideálisabb IPL villanófényes tartós szőrtelenítési kúrába kezdeni, akkor többnyire nem ér minket napfény. Nyáron pedig bőrünk sötétedik/szőrünk világosodik, emiatt számolni kell azzal, hogy alacsonyabb intenzitási fokozatot szükséges használni, ami kevésbé látványos szőrelhalást eredményez, így a kezelések száma több lehet, mint egy őszi kúra esetében. De ha kicsúsztunk az őszi-téli időszakból, akkor sincs minden veszve!


Bizonyos feltételekkel nyáron is eredményes lehet az IPL tartós szőrtelenítés


• Hónaljak, intim zóna mehet!
Egyes testrészeket – hónalj, intim területek – még nyáron se éri sűrűn a napfény, vagyis ezeket a részeket nyugodtan kezelhetjük a melegebb hónapok alatt is, hiszen ott nem áll fenn a ’’barnulás veszélye’’, így az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés előtt sincs akadály.


• Barnulás esetén mindig csökkenteni kell az intenzitási fokozatot!
Ha nem bírunk ellenállni egy hétvégi balatonozásnak, vagy van szerencsénk eljutni a tengerpartra, de épp egy IPL villanófényes tartós szőrtelenítés kúra közben vagyunk, akkor sem kell csüggedni! Nyugodtan mondjunk igent ezekre a kellemes nyári programokra, csak arra ügyeljünk, hogy napozás után mindig várjunk 2-3 napot a következő IPL villanófényes tartós szőrtelenítő kezelésig. Hagyjunk időt a bőrünknek, hogy regenerálódjon, elmúljon a Nap okozta pír, stb. Természetesen leégett bőrfelületen tilos IPL villanófényes tartós szőrtelenítést alkalmazni, de reméljük, ezt mondanunk sem kell. Ha a napozás után vártunk 2-3 napot, és már semmilyen pirosságot nem látunk a kezelni kívánt területen, akkor elkezdhetjük a kezelést, de feltétlenül kisebb intenzitási fokozaton, mint amit előzőleg kitapasztaltunk az úgymond régebbi, fehérebb bőrünkön. Fentebb már említettük, hogy barnább bőr esetén kevesebb energia jut a szőrszálakhoz, és többet nyel el a környező bőr. Emiatt nő a bőr megégésének a valószínűsége, ezért kell feltétlenül módosítani a kitapasztalt intenzitási fokozaton és nem elbliccelni ezt az elővigyázatossági kört. Tehát a szabály: ha sötétítjük a bőrünket, akkor a kezelés intenzitási szintjét csökkenteni szükséges. S miután a mesterséges szolárium ugyanolyan barnulást okoz, mint a természetes napfény, ezért szoli esetében is érvényesek a fenti szabályok.


• Naptej használata kötelező!
IPL villanófényes tartós szőrtelenítés után 24-48 óráig mindenképpen kerülni kell a közvetlen, nagyon intenzív napfényt (szoláriumot is) és utána is ajánlott a minél magasabb SPF fényvédő faktorral rendelkező, ellenőrzött forrásból származó naptej használata. Igazából utóbbi tanácsot IPL villanófényes tartós szőrtelenítés kúra nélkül is mindenkinek jó lenne megfogadnia!


• Klóros vízzel óvatosan!
Erről igen kevés helyen tájékoztatnak minket, de azt is érdemes tudni, hogy az IPL villanófényes tartós szőrtelenítő kezelés utáni 1-2 napon nem szerencsés klóros víznek kitenni a kezelt bőrfelületet, mert az növeli a bőrirritáció kockázatát. Strandokon és uszodákban pedig klórral fertőtlenítik a vizet. Ezen kívül érdemes a forró zuhannyal és a szaunával is résen lenni, ezeket közvetlenül IPL villanófényes tartós szőrtelenítő kezelés után hanyagoljuk, főleg, ha érzékenyebb a bőrünk.
• Végezetül: munkamániás irodisták előnyben!
Az rendben van, hogy eddig azt ecseteltük, hogy a nyár = napfény + barnulás, ám azt kell, hogy mondjuk: nem mindenkinek! Vannak olyanok – pl. munkamániás irodisták –, akik tulajdonképpen egész nyáron, reggeltől-estig az irodában csücsülnek, ahol napfény még véletlenül se éri őket, és a vízparti strandolás náluk 2 szombatban ki is merül. Ha magadra ismertél, akkor nem kell aggódnod, hogy nyáron Hófehérkéből hirtelen Csokilánnyá változol, így megfelelő odafigyeléssel végezhetsz IPL villanófényes tartós szőrtelenítés kezeléseket a melegebb hónapok alatt is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL