GASZTRO

Kolbászos túrós pogácsa

Szerző:
Szabó Anna
Tökéletes ebéd lehet ez az isteni pogácsa, főleg egy kiadós leves társaságában. Tésztája rendkívül könnyű, így biztos lehetsz benne, hogy pillanatok alatt elfogy, ha kiteszed a családi asztalra.

 

Hozzávalók

- 50 dkg liszt
- 25 dkg túró (vagy juhtúró)
- 20 dkg margarin
- 2 tk só
- 1 tojás (+1 a kenéshez)
- 2 ek tejföl
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 15-20 dkg füstölt kolbász

Elkészítés

Egy tálkába beleöntjük a langyos tejet, elkeverjük egy pici cukorral, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, és elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor már jó morzsalékos, hozzámorzsoljuk a túrót és jól összekeverjük.

A kolbászt apró darabokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a lisztes túróhoz. Ezután a közepébe kis mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az egész tojást és a tejfölt, majd kézzel összedolgozzuk.

A végén jól összegyúrjuk a liszttel, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (A tészta ne legyen sem lágy, sem pedig kemény.) Meglisztezzük a tetejét, letakarjuk a tállal, amiben össze lett keverve és egy órán át pihentetjük.

Ezután lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd éles késsel berácsozzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb elhelyezzük a pogácsákat. Kb. 30 percig konyharuhával letakarva újrakelesztjük. Végül felvert egész tojással megkenjük a tetejét és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Gulyásleves mellé tálaltam, de langyosan egy finom sajt mellé is kitűnő!

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL