GASZTRO

Bodzás panna cotta epervelővel

Szerző:
Szabó Anna
A panna cotta egy igazán könnyedén elkészíthető desszert, melyet mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesíthet. Nálunk nagyon kedvelt a citromos, a málnás, a kókuszos, de a szárított fügefalevéllel készült panna cottának is nagy sikere van. Mivel éppen most nyílik a bodzavirág, így elkészíthetjük  bodzás változatban is.

 

Most sem kellett csalódnom, mert mind a tejszín, mind a tej átvette a bodza ízét, ezáltal isteni finom. Tálaláskor a selymesen krémes bodza ízű panna cotta köré pár kanál epervelőt kanalaztam, és úgy kínáltam. A siker most sem maradt el, csak kanalaztuk, és kanalaztuk, rövid idő elteltével pedig már csak az üres tányérok sorakoztak az asztalon.

Hozzávalók 6 db formához

- 4 dl tejszín

- 2 dl tej

- 4 db bodzavirág lecsipkedve a száráról

- 2 csomag vaníliás cukor

- 10 dkg porcukor

- 10 g zselatin (por)

Elkészítés

Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét. Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.

Tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük ismét forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Ezután szintén szűrjük át, majd töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (Akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.)

Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, állítsuk egyesével néhány pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. (Érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni.)

Epervelő hozzávalói

- 30 dkg eper

- 1/2 citrom leve és reszelt héja

- 1 csomag vaníliás cukor

- 2 ek barna cukor

- 1 tk étkezési keményítő

- 3 ek víz

Elkészítés

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, adjunk hozzá két evőkanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kislángon főzzük két-három percig.

A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki egészen. (Néhány pillanat alatt besűrűsödik.)

Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből, és úgy kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL