SZÉPSÉG

Mindennapi étkeink narancsbőrhöz vezetnek

Szerző:
Szabó Anna
Teljesen mindegy, hogy fiatal, öreg; túlsúlyos, sovány; netalán nő vagy férfi vagy! A narancsbőr minden 10 emberből 9-et érint, és oka egyrészt öröklött, másrészt mindennapi finomságainknak köszönhető!

 

A fentiekből talán már egyértelmű, hogyha nem élsz a civilizációtól eldugott kis szigeteken, akkor jó eséllyel számíthatsz a narancsbőr felbukkanására. Mert lássuk be egy-két szelet csoki mindenkinél lecsúszik, a kávéról már nem is beszélve, és a mozgásra, ha jut is időnk, az is csak alig-alig. Pedig a mai – valóban hatékony – krémek és módszerek ellenére, igazi ellenszert csak az életmódváltás, a megfelelő táplálkozás és kellő mennyiségű mozgás, adhat.

Részletesebben: a narancsbőr fő bűnösei a fogamzásgátló tabletták, a hormonpótlók, a helytelen táplálkozás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkohol, a koffeint, és a stressz. De arról se feledkezz meg, hogy ételeink nagy része bőségesen tartalmaznak mesterséges tartósítót, színezéket és hormonpótlókat.

 

Gödör itt, méreganyag ott…

A főként a végtagjaidon, de akár a tested bármely pontján, megjelenő hepe-hupák, akkor alakulnak ki a bőr felületén, ha túl sok zsír gyűlik össze a bőr mélyebb rétegeiben. Ennek hatására a bőr veszít rugalmasságából, mivel a zsírsejtek csomócskákba rendeződnek, majd megnagyobbodnak egyúttal lassítva a vérellátását és a nyirokkeringést. Így az erek nem tudják elszállítani a méreganyagokat, amik felhalmozódnak a szövetek közti térben.

 

Vedd elejét a bajnak!

Mivel a narancsbőr nem egyik napról a másikra jelenik meg, hanem idő kell a kialakulásához, már érdemes az első fázisokban tenni ellene. Ehhez azonban némi önvizsgálatot kell végezned. És itt nem a napi csoki- és/vagy kávéadagodra gondolunk…

Vannak területek, melyekre nagy eséllyel lerakódik az évek múlásával – és ha anyukádat vagy nőrokonaidat megnézed – azt is tudni fogod, nálad mik az esélyes veszélyzónák. Ilyen lehet a comb, a fenék, a has és a kar. Például a combodon csippentsd össze a húsod, nagyjából három centiméter vastagságban.

 

Az első fázis
alapállapotban a bőröd sima, viszont összecsippentve már karfiolszerű mélyedések jelennek meg rajta. Jó hír: ez a legkönnyebben kezelhető.

Így tegyél ellene: 
a megfelelő táplálkozás és mozgásmennyiség már ez esetben is elengedhetetlen. Elég ha szép lassan állsz át a bőr- és egészségbarát táplálkozásra, például, ha nassfüggő vagy egyél almacsipszet, kompótot, sózatlan dióféléket… stb. Sétálj erőltetett ütemben a friss levegőn, ezzel már sokat teszel vérkeringésed beindításáért.

 

A második fázis
esetében már álló helyzetben láthatóak a gödröcskék, de fekve még nem.

Így tegyél ellene: 
szerezz be narancsbőr elleni készítményeket, kozmetikumokat. Például luffa szivacsot, de nekünk bevált az AVON Anew Clinical narancsbőr elleni testápoló krém és gél (2.), valamint a Lush Sugar Scrub cukorradír (1.), mely édes illatával is elbűvölő, nem beszélve a nyirokkeringésedre gyakorolt jótékony hatásáról. 
Ezzel egy időben vizsgáld felül étkezési szokásaidat, és változtass rajtuk. Mindenképpen célszerű a húsfogyasztást csökkenteni, jó sok tiszta folyadékot inni (napi 3 liter vizet). Végül, de nem utolsó sorban vezess be napi 30 perc testmozgást.

 

A harmadik fázis
megjelenésekor a puklik a kényes területeken már igencsak szembetűnőek. Tegyél meg mindent, hogy eddig a fázisig végképp ne juss el, mert ekkor már akár a testkontúrodat is átalakíthatja. Egyébként jó, ha tudod azt is, hogy a jojó diétázok körében szinte törvényszerűen megjelenik.

Így tegyél ellene:
fordulj szakemberhez, elsősorban dietetikushoz majd, ha ő is egyetért személyi edzőhöz! Szinte biztosra veszem, hogyha ebben a fokozatban tartasz, életmódod minden csak nem egészséges! Mintha Te lennél, a „hogyan ne éljünk…” tipikus példája, étkezési szokásaid kilengően változékonyak, de nem ítélünk el, a stressz sokunkat vesz rendszeresen üldözőbe. Valószínűleg magadra jut legutoljára időd, ezért amíg nem jutsz el tanácsadóhoz addig is tegyél annyit meg magadért, hogy odafigyelsz napi folyadék-, zöldség- és gyümölcsbeviteledre. Például a nagy rohanás közben is el lehet rágni egy almát, figyelni, hogy mennyi hiányzik (vagy nem) ásványvizes palackodból!

 

A legnagyobb nyertes

Gondolom, kitaláltad, hogy Te leszel a fő nyertes a narancsbőr elleni küzdelemben. Mindenféle rózsaszín, ködös ígéretek helyett, csak annyit mondunk, hogy bármelyik fázisban is tarts, bőröd szépülése mellett, ha odafigyelsz magadra – étkezésedre és a napi mozgásra – életkedved, vitalitásod, állóképességed… szinte rögtön, egyik napról a másikra javulni fog!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL