GYERMEK

Vissza a munkába...

Szerző:
Szabó Anna
Van, aki az utolsó pillanatig dolgozik, míg mások alig várják, hogy végre pihenjenek, kizárólag a születendő babára fókuszálva. Akármelyik csoporthoz tartozol is, előbb-utóbb eljön az ideje, hogy visszatérj a munka világába. Ám ez a legtöbb esetben korántsem ilyen egyszerű feladat.

 

Mikor?


A magyar anyák viszonylag szerencsés helyzetben vannak: törvényeink bőséges időt engedélyeznek szülés után arra, hogy csakis a babának szenteljék életüket. Hogy ez valóban olyan jó-e, mint amilyennek elsőre tűnik, az persze felfogás kérdése. Egyes országokban csupán 6 hét, máshol félév áll a nők rendelkezésére szülési szabadságként. Hazánkban ez 2009-ig 3 év volt, a 2009 után született gyermekek esetében pedig 2 év. TGYÁS-ra, Gyed-re, Gyes-re azonban csak akkor vagy jogosult, ha a szülést megelőzően rendelkezel legalább 2 év folyamatos munkaviszonnyal, így biztosított jogviszonnyal is. (A Gyes korábban alanyi jogon járt.)

A család egyéni döntésén múlik, hogy kihasználod-e az otthon tölthető időt, vagy visszamész korábban a munkahelyedre. Választásotokat nyilván erősen befolyásolja anyagi helyzetetek, a baba természete, a szükség esetén hadba állítható segítők léte, vagy nem léte, a lakókörnyezetetek bölcsődei ellátottsága, és még számtalan más tényező. Ne feledd, akkor sem vagy rossz anya, ha már néhány hónap után visszakívánkozol a taposómalomba, és azért, hogy maradni vágysz 1-2 évig, szintén nem róhat meg senki!


Hogyan?


Bármennyi idő után mész is vissza a munkahelyedre, készülj fel rá, hogy nem lesz könnyű menet! Mindenképpen komoly szervezést igényel, hogy a család élete a lehető legkisebb zökkenőkkel alakuljon át. Először is gondoskodnod kell a gyermeked elhelyezéséről, amíg te dolgozol. Választhattok egy bölcsődét, de sajnos a bölcsődei helyzet hazánkban elég rosszul áll: rengeteg a gyerek, miközben kevés a férőhely. Esetenként már a születéskor nem árt feliratkozni a várólistára, ha komolyan igénybe szeretnéd venni az intézmény adta lehetőségeket. Ha sikerül bejutni valamelyik bölcsibe, további gond lehet megszervezni, hogy ki hozza-viszi a gyereket, s ki marad vele otthon betegség esetén. Nagy segítség lehet egy nagyszülő, vagy más családtag, esetleg ismerős anyuka, vagy egy bébiszitter, de mindenképpen olyan személy, akit a gyermeked már korábbról jól ismer, és szeret. 

Választhatsz családi napközik, magánbölcsődék közül is, ezek azonban jóval drágábbak, mint önkormányzati társaik. A munkáltatód köteles visszavenni a Gyes után ugyanabba a munkakörbe, amelyből szülni mentél, neked pedig jogod és lehetőséged van arra, hogy részmunkaidőben dolgozz, esetleg az otthonodban végezd el a munkádat, ha ez megoldható.


Mi lesz a családunkkal, ha én újra dolgozom?


Nagyon sok kismama aggódik amiatt, hogy a munkába állásával szertefoszlik a meghitt családi légkör, végleg elszakad a „köldökzsinór”, mely mostanáig gyermekéhez fűzte, s a nyugodt napokat és éjeket a pénzszerzésért folytatott közelharc veszi át. Tény, hogy az életetek átalakul majd, de nem kell, hogy ez negatív előjellel történjen. Gondolj arra, hogy mennyivel több lesz a jövedelmetek, s bár tudjuk, hogy a pénz nem minden, azért bizonyos fokú megnyugvást ad, ha nincsenek anyagi gondjaitok. Az is valószínű, hogy az első időszakban a kisbabád még többet akar majd belőled, hiszen így próbálja meg pótolni a hiányt, amit a távolléted okozott. Kivételesen engedj a „követelésének”, legyenek este, éjjel, hétvégenként „extra” összebújások, hancúrozások! Fontos éreznie, hogy munkába állásod ellenére ugyanúgy szereted és számíthat rád, ahogyan eddig. Ha korábban nem tette volna, mostantól apa is kiveheti a részét a házimunkából, bevásárlásból, elvégre te is besegítesz neki a pénzkeresésbe. A gyermeked kezdeti félelmeit, látszólagos visszahúzódását pedig valószínűleg rohamos fejlődés fogja követni, hiszen a gyerektársaság, vagy más felnőttekkel való érintkezés új hatásokkal lesz rá, formálja, alakítja őt.


Visszamennék, de nincs hová…


Sajnos, manapság ez sem ritka, mégis meglepően kevés szó hangzik el arról, mit tegyen az a kismama, aki munkanélkülisége idején esett teherbe. (Sokkal jellemzőbb az „Úgy kell neki, minek vállalt gyereket, ha nem volt munkája!” hozzáállás.)Ha te is ebbe a körbe tartozol, megeshet, hogy egészen kétségbeejtőnek találod a helyzetedet. Ne keseredj el, számodra is adódnak lehetőségek, csak keresned kell őket! Elmehetsz például munkaügyi központok által szervezett tanfolyamokra, melyért – amellett, hogy egészen hasznos szakmát szerzel ingyen – még pénzt is kapsz a tanulmányaid idejére. Ha értesz valamilyen kreatív tevékenységhez (kézimunka, gyöngyfűzés, stb.), árulhatod is portékáidat, ezzel is növelve a család bevételét, vagy alapot teremtve valamilyen új szakma, esetleg új nyelv elsajátításához. Lehetőséged van az Apeh-től adószámot igényelni, mely ingyenes, nem jár költségekkel, viszont segítségével legálisan árusíthatod saját termékeidet. (Bővebben érdeklődj az Apeh ügyfélszolgálatain!)

Az otthon töltött időt pedig tekintsd ajándéknak, melyet a gyermeked testi-lelki jólétére, s önmagad fejlesztésére fordíthatsz! 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL