GASZTRO

Sárgarépás kukoricás rakott darált hús

Szerző:
Szabó Anna
Szikrázóan süt a nap, odakint gyönyörű idő van, így ez a rakottas is vidám, tavaszias színekben pompázik. Az összeállítása nagyon egyszerű, a többi pedig már a sütő dolga. Ezt az egytálételt azoknak ajánljuk, akik szeretik a kissé szárazabb, nem pedig a zsírban tocsogó ételeket.

 

Hozzávalók egy kisebb formához

-       50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke)

-       30-40 dkg csemegekukorica (fagyasztott)

-       3-4 db nagyobb sárgarépa

-       10 dkg rizs

-       1 db vöröshagyma

-       3 gerezd fokhagyma

-       2 db tojás

-       só

-       őrölt fehér bors

-       szerecsendió

-       2 tk ételízesítő

-       1 ek mogyoróolaj (v. étolaj)

-       2 dkg vaj a forma kenéséhez

Elkészítés

A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a mogyoróolajon üvegesre pároljuk, majd kihűtjük.

A sárgarépát megpucoljuk, felszeleteljük, és enyhén sós vízben pár perc alatt félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük.

A fagyasztott csemegekukoricát enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és szintén lehűtjük.

A darált húshoz hozzá adjuk az üvegesre párolt vöröshagymát, belenyomjuk a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A végén hozzáadjuk az ételízesítőt, megszórjuk egy csipet szerecsendióval, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzá keverjük az enyhén felvert egész tojásokat, majd az előzőleg puhára főzött, és kihűtött rizst.

A formát vajjal kikenjük, beletesszük a húsos keveréket, és tenyérrel egyenletesen ellapogatjuk. A húst befedjük az előzőleg megfőzött kukoricával, a tetejét kirakjuk a félpuhára főzött sárgarépával, majd meglocsoljuk egy kevéske olajjal. (A sárgarépa karikákból legalább két sort rakjunk rá, hogy teljesen befedje a kukoricát, mert sütés közben kissé összezsugorodik)

Előmelegített sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt, közepes hőmérsékleten készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.

 Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL