GASZTRO

Pudingos epertorta

Szerző:
Szabó Anna
Erről a tortáról annyit kell tudni, hogy szeletelés után szépnek nem mondható, viszont rendkívül finom. Ha azonban nem szépségversenyre szeretnéd benevezni, és szereted a könnyű, kissé lágy krémeket, biztosan kedvedre való lesz.

 

Persze, ha esetleg vendégeknek készülne, akkor egy kevés zselatinnal masszívabbá tehető. Mivel a linzertésztát vaksütéssel kell megsütni, akár előző nap is elkészíthetjük, majd a tálalás napján csak meg kell tölteni a pudingos krémmel, és jól megpakolni eperrel. Na, és persze az olvasztott csokoládéról sem feledkezzünk meg, mert igazán kár lenne lehagyni a tetejéről.

Tészta hozzávalói

-       22 dkg liszt

-       10 dkg zsír (v. vaj)

-       5 dkg cukor

-       1 db tojás

-       1/4 sütőpor

-       csipet só

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra a tésztát, majd béleljük ki vele az előzőleg kikent, kilisztezett sütőformát.

A tésztát villával több helyen szurkáljuk meg, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal)

Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Vegyük le a tésztáról a nehezékkel  megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre.

A sütőből kivéve hagyjuk néhány percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen, mielőtt megtöltenénk a pudinggal.

Pudingos töltelék hozzávalói

-       1 cs vaníliás pudingpor

-       5 dl tej

-       15-20 dkg kristálycukor

-       2 cs vaníliás cukor

-       3 db tojás

-       A tetejére eper és csokoládé.

A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá egy kevés tejet, a pudingport, és keverjük simára.

A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, csurgassuk hozzá a tojásos, cukros, pudingos keveréket. Ezután kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a forró pudinghoz.

A kihűlt tésztába öntsük bele az elkészült pudingos krémet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a pudingos krém teljesen kihűlt, rakjuk ki a tetejét félbevágott eperszemekkel, majd ízlés szerint csurgassuk meg olvasztott csokoládéval.

Tálalás előtt éles, vízbe mártott késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

 Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL