GASZTRO

Sonkás-sajtos csiga - mennyei reggeli

Szerző:
Szabó Anna
 Mint tudjuk, a reggeli a legfontosabb étkezéseink egyike. Egy kiadós reggeli után érthető, hogy sokkal jobban bírjuk az egész napos rohanást. Álljon itt egy finomság, mellyel könnyebben indul a nap.

 

Hozzávalók - a tésztához:

-50 dkg liszt

-2,5 dkg élesztő

-20 dkg főtt krumpli

-0.5 ek só

-1 tk cukor

-0,5 dl olaj

-1 db tojás

-2,5 dl tej

A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen. Az olajat, az egész tojást, és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet. Végül szórjuk rá a cukrot, morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Amikor végzett a dagasztóprogram, tegyük át a tésztát egy kilisztezett tálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át.  Közben készítsük elő a tölteléket.

 

Hozzávalók – a töltelékhez

-20 dkg sonka (vagy virsli, kolbász)

-10 dkg reszelt sajt + a tetejére

-3-4 ek. tejföl

-só

-őrölt bors

A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel. (A tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza)

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítsuk ki, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel, mint a bejglit. Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat. Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL