KÖZÉRZET

Holisztikus diagnosztika

Szerző:
Szabó Anna
Rengeteg diagnosztikai módszer létezik. A legegyszerűbbek azok, melyekhez nem kell semmilyen eszköz vagy műszer. Ezek mindig kéznél vannak és aránylag megbízhatóak, ha több diagnosztikai módszerrel vannak támogatva.

1. Vizuális diagnosztika

Az ezoterikus gyógyítónak sokszor elég csak alaposabban végignéznie rajtunk, és máris tisztában van azzal, hogy milyen betegség lappang bennünk.

- Az aurán már a betegség kialakulás előtt láthatóak elvékonyodások, foltok. Aki képes látni az aurát, az már jóval a fizikai test megbetegedése előtt diagnosztizálni tud.
- A legjellemzőbb egy ember arca, ahol rengeteg ránc és elváltozás látható. Az itt található minden egyes terület megfelel egy szervnek vagy testrésznek az emberi testben.
- A betegségek kialakulása hat a már említett yin-yang egyensúlyra. A test középvonalában található gerinc kényes a yin-yang egyensúly megbomlásra, ezért annak bármilyen irányú eltorzulása erős diagnosztikai jelentőségű.
- A testfelületen látható bőrelváltozások is fontos jelzések, hiszen a testfelületen nem csak akupunktúrás pontok találhatók, hanem mikroterületek, amelyek szintén analóg megfelelői a szerveknek. (Fül, ajkak, orr, tenyér, talp stb.)
- Pulzusdiagnosztika a pulzust vizsgálja a csukló hüvelykujj felöli oldalán 3 ponton, ami fontos jelzés az ún. 3 melegítő állapotáról, ami megfelel a has alsó , középső és a mellkasi területnek. A pulzus mélysége, gyorsasága, ritmusa mind egy-egy útjelző a betegség helyének felderítésében
- Nyelvdiagnosztika: a nyelv területén megtalálhatóak a szervek kivetülései. A nyelv színe, formája, nagysága, lepedéke és helyi elváltozásai adják meg a beteg szerv helyét és állapotát
- Íriszdiagnosztika: a szem is egy mikroterület, így az íriszben megtalálható az egész test térképe. Az íriszben látható elváltozások, színeltérések, foltok akár önállóan, akár kiegészítő diagnosztikaként alkalmazhatóak. A színeknek is jelentősége van: minél sötétebb egy szín, annál komolyabb betegségre utal az adott szervben vagy testtájon. Megfelelő színterápiát alkalmazva az íriszen hatni lehet az adott szervre.


 



2. Szaglás

Az emberi test kisugárzása jelentősen megváltozik betegség esetén. Az izzadságnak, a vizeletnek, a székletnek más-más szaga lesz jellemzően egy-egy betegségre.


3. Tapintás

Egy-egy akupunktúrás pont érzékenysége, meridiánok lefutása mentén található izmok fájdalma, a testen érezhető hőmérséklet-eltérések mind-mind fontos jelzések lehetnek. Az utóbbi években számos mikroterületet találtak a test több felületén, amelyek mind az egész test kivetülései. Ilyenek pl.: a fül, ajkak, arc, tenyér, talpak, fogak mögötti terület stb.


 



4. Műszeres diagnosztika

Rengeteg ilyen eszköz található manapság, az egyszerű ingától kezdve bonyolult műszerekig. Csak néhány a sok közül:

- Inga, pálca stb. a legegyszerűbb mérőeszközök, általános használatra. Amilyen egyszerűek annyira hatásosak is. Lehet általuk kérdésekre választ kapni, vízerek helyét meghatározni, a használati lehetősége szinte korlátlan. A legfontosabb területe azonban a vízerek bemérése. A vízerek nagyon erős negatív hatást tudnak kifejteni az emberi testre, ezért a diagnosztika előtt mindenképpen érdemes megállapítani, hogy a beteg nem fekszik vagy tartózkodik-e tartósan vízérben. Súlyos daganatos betegségek is kialakulhatnak néhány év alatt teljesen feleslegesen, ha nincsenek idejekorán felderítve és leárnyékolva.
- Az akupunktúrás pontok helyén a bőr ellenállása sokkal kisebb, ezért ezeket könnyen be lehet határolni és mérni. Betegség esetén egy-egy a szervre jellemző pont bőrellenállása nagymértékben megváltozik, és mérhető lesz (Voll féle elektroakupunktúra)
- Az aura nem csak látható, le is fényképezhető, igaz csak megfelelő körülmények között (Kirlián fotó).
- Hajdiagnosztika: a haj állapotából és a hajszálakban levő anyagok összetételéből vonnak le következtetést a szervezet állapotáról.
- Biorezonancia: A sejtek működésük közben elektromos rezgéseket bocsátanak ki, ezek mérése által lehet képet kapni az emberi test állapotáról.

 




Gyógyítás

A diagnózis felállítása után gyakorlatilag a gyógyítás következne, de mindenképpen fontos a megfelelő gyógymód kiválasztása. Ez azt jelenti, hogy meg kell keresni a kiváltó okot. A beteg szervhez, testrészhez mindig rendelhető közvetve vagy közvetlenül egy olyan általános kiváltó ok, ami jellemző az adott betegség kialakulására. Pl. epekő: tehetetlenség, keserűség. Vesekő: érzelmek visszatartása stb. A gyógyítás ezért nem a hagyományos nyugati orvoslást jelenti, hanem az okok feltárását. Ez történhet:

- beszélgetéssel
- meditációval,
- hipnózissal, stb.


Ez azért is fontos, hogy a beteg és a gyógyító között kialakuljon egy szeretetteljes kapcsolat, így a gyógyító könnyebben rá tud hangolódni a betegre és a beteg könnyebben meg tud nyílni.

A nyugati orvoslással ellentétben fontos, hogy nem csak a beteg szervet kezelik, hanem megkeresik azokat a meridiánokat, amelyek támogatják, vagy éppen gátolhatják a blokkolt meridiánt.

Természetesen ezeket újabb vagy a már meglévő diagnosztikai eredmények megerősítik. Ha sikerült megtalálni az okot, ami kiváltotta a betegséget, meg kell határozni egy gyógymódot a beteghez és a betegség hosszához (krónikus,/ akut) igazodva.


 



Gyógyítási módszerek

- Ha a szervezet le van gyengülve, akkor a legfontosabb a gyógynövények használata a kezdeti stádiumban és/ vagy egy megfelelő böjt vagy étrendi kúra.
- A gyógyítás első szakaszában vagy kiegészítő gyógymódként szóba jöhet homeopátiás szerek alkalmazása. A homeopátiás szereket potenciálással hozzák létre különböző növényekből állati eredetű anyagokból és mérgekből. Az elv a „kutyaharapás szőrével” való gyógyítás.
- Bach virágterápia: megfelelően kiválasztott virágesszencia rezgései a negatív rezgéseket pozitívvá változtatják, ezáltal indul be a gyógyulás.
- Aromaterápia: a fitoterápia egyik ága. Gyógynövényekből készült illóolajakat használ gyógyításra. Ezeket lehet külső és belső használatra egyaránt alkalmazni. Külsőleg bedörzsölés, párologtatókkal belélegzés, stb.
- Akupunktúra: a testfelszínen a már korábban említett pontok, amelyek ingerlésével el lehet érni, hogy az agy a ponthoz tartozó szervet vagy területet energiával lássa el. Az inger kiváltása történhet
- tűk segítségével
- moxa (kúp, rúd stb.) segítségével (gyógynövényből készül és a gyógynövényt az adott pontra helyezik, vagy elégetik)
- köpölyözéssel (a meridián / beteg testrész felett egy üvegharangot helyeznek el úgy, hogy vákuumot hoznak létre a harang belsejében, a vákuum pedig hat az adott pontokra. Előnye, hogy a vákuum létrejöttével a harang mozgatható, masszírozva, ezáltal nagyobb területet lefedve.)
- Fül akupunktúra: a fülön megjelenő elváltozások pl. hólyagocskák, elszíneződések stb. jellemzőek egy adott testrész megbetegedéseire, ezért ezeknek a területeknek az ingerlésével egy ún. feed-back (visszacsatolás) hatást tudunk elérni az adott szervre.
- Száj (orális) akupunktúra: a fogak mögötti terület felel meg egy-egy testtájnak vagy testrésznek, illetve szervnek. Ezért fontos diagnosztikai jelentősége van annak a ténynek, hogy egy adott fog megbetegedése esetén a hozzá kapcsolódó szerv vizsgálata is ajánlott.
- Akupresszúra: főleg a talpon és a kézen található területek ingerlése, amely gyakorlatilag ugyanazt a hatást váltja ki, mint az akupunktúra. Házi használatra sokkal alkalmasabb, hiszen könnyen elsajátítható.
- Kiropraktika: ismertebb néven csontkovácsolás. A meridiánokban az energia változása az izmokban és a gerincben is deformitásokat hoz létre. Ezek először csak izomgörcsökben, izomcsomókban jelentkeznek, de idővel az izmok tartós húzódása kihat az izületekre, az adott terület vérellátására stb. A módszer lényege az izmok kilazítása, az izületek kiropogtatása megfelelő technikákkal.
- Masszázstechnikák: Itt is az elsődleges cél az izmok kilazítása, és ezáltal a keringés, az energia szabadon áramlásának biztosítása. Egyre több fajtája alakult ki az idők során. gyógy-, szeretet- , mézmasszázs stb. A mézmasszázs pl. a méz jótékony hatását használja ki masszázscélokra, a kezelés végén nem csak az izmok lazulnak el, hanem a bőr felső rétegéből a méreganyagok is kiürülnek.
- Kineziológia: A meridiánok energetikai blokkjainak pangása következtében az érintett izmok fájdalmassá, merevvé válhatnak. Így az izmok merevsége diagnosztikai jelentőségű, izomtesztek segítségével az érintett meridián, és ezáltal a betegség behatárolható. Az agykéreg felel az agyféltekék helyes összehangolódásáért. Amikor az embert valamilyen negatív hatás éri, akkor a két agyfélteke szétkapcsol. A kineziológia célja, hogy ezeket a negatív mintákat a tudatalalattiból kioldja, és pozitív mintákkal helyettesítse megfelelő technikákkal.
- Reiki: Gyógyítás az univerzum energiájával, egy fajta nyers energia, ami a fizikai testre hat közvetlenül. Szimbólumok segítségével lehet rákapcsolódni az energiára és a betegre. Távoli gyógyításra is kiváló.


 



Szellemgyógyászat

Több ága ismert. Ez már egy finomabb energiát képvisel.

- A passzív szellemgyógyászat során a gyógyító energiát közvetít, vagyis „átmegy”rajta az energia. Ezt használták Jézus és tanítványai.
- Transz szellemgyógyászat: transzállapotban akár eszközöket is használhatnak,(kés, tű, stb.) A műtét mindig fájdalom és vérmentes.
- Aktív szellemgyógyászat: ennek során különleges légzést alkalmaznak, és megfelelő színekkel érik el a kívánt hatást. A pszi-sebészet itt is transzállapotban történik, de nincs seb és nincs semmilyen éles segédeszköz, csak energia.



Arolo Tifar

Ez ősi, az atlantiszi papok által alkalmazott gyógyítási mód. A fizikai síkon elérhető legmagasabb szintű energiákhoz való kapcsolódást segíti elő. Nagyon magas szintű technikákat alkalmaz, a technikákat sokszor egy életen át kell tanulni és finomítani. A legfelsőbb szinten a gyógyítónak van két kristálykészlete, amely tesztelésre és gyógyításra is alkalmas. Hasonló teszteket alkalmaz, mint a kineziológia, itt azonban az emberi tévedés lehetősége szinte kizárt. A kristálykészleteket használat előtt be kell kapcsolni, és csak a beavatott kezében aktivizálódik, annak halála után közönséges csiszolt ametiszt és hegyikristály lesz belőle. A tesztek segítségével nagyon pontosan behatárolható az ember karmikus tanulásának a szintje, valamint az, hogy a karmikus tanulása elkerülhető vagy sem. A gyógyítás nagyon magas szintű energiákkal történik, szintén a kristályok segítségével.


A szeretet szerepe

A szeretet a legfontosabb tényező a gyógyításban, gyógyulásban. Sok ember azért betegszik meg, mert nem kap elég szeretetimpulzust. Gyerekkorban, ha valaki nem kap szeretetet, akkor felnőttkorában fog olyan apáskodó (anyáskodó) társat keresni, aki ezt pótolja. Ha ezt a társat nem találja meg, akkor keserű öregkora lesz. A szeretet mindenki számára elérhető energia és ingyen van. Mégis hajlamosak vagyunk mindenféle hatalmi játékkal elvenni, megszerezni másoktól. Ha valaki ingyen ad valamit, azt már gyanúsnak tartjuk. Egyszerűen nem tudunk adni és elfogadni. Ez az oka annak, hogy a gyógyítás mára már egy virágzó üzletág lett, és nem az, ami az eredeti célja. Sok ember csak elméleteket gyárt arról, hogy mi is a szeretet. Ez azért van, mert fogalmuk sincs mi is az valójában. Sokan magukat sem szeretik, így hogyan is tudnának másokat elfogadni.

A szeretet tulajdonképpen azt jelenti, hogy megkeressük mindenkiben és mindenben a szépet és a jót. Minden emberben van ilyen, csak - legyünk őszinték - sokkal könnyebb elfogadni azt, aki ad valamit, mint azt, aki megbánt bennünket.


 


Ha meg tanulnánk tudatosan élni és odafigyelni egymásra, az érzékszerveinkre, befogadva a szép színeket, formákat, illatokat, hangokat, ízeket stb., akkor szinte nem is lenne szükség a gyógyításra. Igaz, vannak karmikus betegségek, amelyek megtapasztalása fontos az adott ember fejlődéséhez, de általánosságban elmondható hogy 90 %-ban magunknak generáljuk a tanulófolyamatokat, a betegségeket a nem megfelelő hozzáállásunkkal, a túl gyenge személyiségünkkel.

A betegséget, ahogy már korábban említettem lehet külső és belső okokra visszavezetni. A belső okok szükségtelenek, csak fölöslegesen generáljuk magunknak. Ebben nagy része van az erős egónak. Sok egóelem van, amely gátolja az ember fejlődését. Ebből a legjelentősebb a félelem, amely szinte mindenben megtalálható, mintegy beépül más egóelemekbe is. Már önmagában is képes betegségeket generálni azáltal, hogy blokkolja a szív, a gyomor közötti energiaáramlást.

A legfontosabb dolog az lenne, ha megtalálnánk az egészséges egyensúlyt önmagunkban, de lássuk be, hogy ez csak akkor megy, ha néha kicsit meghalunk, még ha nagyon fáj is. Meg kell ismerni a negatív, számunkra nem tetsző dolgokat is ahhoz, hogy globálisan megismerve a világot, az ellentéteket, megtaláljuk a magunk egészséges középpontját. Ekkor már eljutunk arra a szintre, hogy nem a tökéletesre vágyunk, hanem arra, hogy megtaláljuk a helyünket, felfedezzük egymás értékes területeit. Ez vezet a szeretethez, az igazi boldogsághoz, és ezáltal az egészséghez. A külső okok adják viszont azokat a területeket, amelyek megismerése - még akkor is, hogyha nem igazán kellemes - fontos a fejlődésünkhöz. Ezeket viszont fel kell vállalni a tanulásunk érdekében. De ha ezt kihívásnak, és nem sorscsapásnak tekintjük, akkor nem alakulhat ki a betegség, csak egy egészséges fejlődés lesz az eredmény…


 

 

A cikket összeállította: Horváth András - ezoterikus gyógyító

A szakértőtől itt kérdezhetsz  »

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL