GYERMEK

Közkívánatra: mikor kezdjük a hozzátáplálást a baba életében?

Szerző:
Szabó Anna
Szinte minden édesanya fejében megfordult már a kérdés: mikor kezdjük el az egyes táplálékokat bevezetni a baba étrendjébe? Az ebből kialakult vélemények között vannak kisebb-nagyobb eltérések, de jó, ha tudod, hogy egy csecsemő 6 hónapos kora előtt nem alkalmas arra, hogy anyatejen vagy tápszeren kívül más táplálékot vegyen magához, és megfelelően hasznosítsa azt.

 

Az első és legfontosabb

Ha túl korán vezetünk be más ételeket a baba életébe, az a csecsemők egy részénél, különösen azokban a családokban, ahol előfordult allergiás megbetegedés, allergiát okozhat. A kisbabák szervezete ugyanis az első hónapokban különösen érzékeny az úgynevezett fajidegen fehérjékre. A kis csecsemők szervezete még nem képes más ételt megemészteni, csak az anyatejet (vagy tápszert). A többi étel feldolgozásához szükséges enzimek csak a későbbiekben kezdenek termelődni. Ezért javasolják a szakemberek azt, hogy 6 hónapon keresztül a kisbaba csak és kizárólag anyatejet kapjon - természetesen, ha ez nem megoldható valamiért, akkor tápszerrel kiegészítve, de sokkal ellenállóbb, sokkal kevésbé lesz allergiás egy szoptatott baba, mint tápszeres társa, ha elkezdődik a hozzátáplálás.

A baba ösztönösen jelzi, ha itt az idő

Talán furcsán hangzik, de a kisbaba maga fogja jelezni, ha itt az ideje a hozzátáplálásnak. Hiszen minden bizonnyal idáig is megbízhatóan közölte veled, ha éhes volt, vagy jóllakott. Ugyanígy azt is jelezni fogja, ha az anyatejen vagy tápszeren kívül más ételeket is megkíván. Például el kezdi ügyesen kézbe venni és fogni a tárgyakat, sőt arra is képes, hogy mindent a szájába tegyen. Néhány gyerek még a mamája ételét is megpróbálja elvenni, vagy éppen kinézi a szájából. Mikor a baba már elég érett ahhoz, hogy más ételeket is megegyen, akkor a nyelvében levő izmok és a szája a nyelve hegyéről a száj hátsó részébe tudja juttatni az ételt. Képesnek kell lennie arra is, hogy mindezt a nyeléssel is összhangba hozza, márpedig egy 6 hónapnál fiatalabb baba erre nem igazán képes még. (Érdemes megfigyelni, mit tesz a kisbaba, ha kiskanálból kínálod anyatejjel, tápszerrel: nyelvét előre-hátra mozgatja, így a falatot jóformán kitolja a szájából.)

Egyszerre csak egyféle új ételt vezess be

És legalább egy hét teljen el egy-egy újabb étel bevezetése között! Kezdd tehát negyed teáskanálnyi új étellel naponta egyszer vagy kétszer, egy kicsit mindig növelve az adagot! Bár egy idősebb csecsemő kevésbé hajlamos az allergiára, mint egy fiatalabb, de azért előfordulhat. Ha egy bizonyos étel allergiás tüneteket vált ki – például kiütést, náthát, piros popsit – akkor egy hétig ne add a kérdéses ételt, majd próbáld meg ismét. Ha két-három alkalommal is ugyanazt a hatást tapasztalod, akkor várj a kérdéses étellel legalább fél évig!

Első a gyümölcs

6 hónapos életkoron túl szükségessé válik a csecsemő étrendjének kiegészítése nagyobb tápanyagtartalmú, általában szilárdabb táplálékokkal, tehát meg lehet kezdeni a hozzátáplálást. Az első új étel a kicsi életében mindig a gyümölcs legyen, sőt, először annak is csak a leve. Először próbálkozz almával, majd ha nem tapasztalsz allergiás reakciót, akkor jöhet az őszibarack és a narancs. Az apró magvas, illetve bogyós gyümölcsökkel minimum 1 éves korig várni kell – nemcsak nehezen tisztítható voltuk miatt nem javasolható előbb, hanem azért sem, mert egyes összetevőik hajlamosítanak az allergia kialakulására. Az első próbálkozások, amikor a babádnak szilárd ételt adsz, sokkal inkább tanulási folyamathoz hasonlítanak, mint bármi máshoz. Nem szabad teletömni a baba pocakját, a legfontosabb a fokozatosság. Csak negyed teáskanálnyi étellel kezdj, fokozatosan növelve az adagot, és természetesen mindig a baba útmutatását kövesd! Ez még úgyis az ízlelgetés időszaka. Ha nem mutat érdeklődést az evés iránt, ne erőltesd! Előbb-utóbb úgyis megjön az étvágya. Ha úgy látod, hogy a gyümölcslevek adása semmi komplikációt, problémát nem okozott, akkor fokozatosan rá lehet térni a gyümölcspürékre is.

A főzelékfélék bevezetése

Kb. 7 hónapos kortól kezdetben rendkívül fokozatosan - kanálról kanálra növelve az adagot – be lehet vezetni az újabb és újabb főzelékféléket a kisbaba étrendjébe. Kezdd a burgonyával, majd jöhet a sárgarépa, aztán 1-2 hónap múlva már szerepelhet az étlapon a paradicsom, a cékla, a sütőtök, a spenót, a saláta és a tök. 10 hónapos kor után már adható a zöldbab és a cukkíni, 12 hónapos kor körül csatlakozhatnak mindehhez azok a bizonyos K betűs zöldségfélék, vagyis a karalábé, kelkáposzta, karfiol. Ezeket azonban csak óvatosan adagold, mert könnyen puffaszthatják a babát.

A főzelékek elkészítése

A főzelékekhez mindig friss, érett, alaposan megtisztított nyersanyagokat használj fel. Figyelj oda az egyenletes felaprításra, mert ezzel egyenletessé teszed a nyersanyagok felpuhulását is. Eleinte mindig két rész burgonyát használj, és egy rész zöldfőzeléket vagy gyümölcsöt. Amikor már nagyobb mennyiséget fogyaszt a baba, az arány egy rész burgonya, két rész zöldfőzelék vagy gyümölcs. A főzelékek emészthetőségét a rosttartalom csökkentésével javíthatod. Ezt úgy érheted el, ha a megpuhult zöldséget szitán áttöröd, átpasszírozod. Jó, ha tudod, hogy a turmixolás csak pépesít, de nem távolítja el a felesleges rostanyagot, ráadásul az erős keverés hatására sok levegő kerülhet a főzelékbe – mindkettő nehezíti az emésztést és könnyen bélgörcsöket okoz. A főzelékeket a baba korának megfelelően egyharmad rész anyatej, kétharmad rész főzőlé keverékével engedd fel. Érdemes a zöldségféléket kevés vízben párolni, hogy az ásványi sókban gazdag főzőlét teljes mennyiségben fel tudd használni.

A főzelékek dúsítása

A csecsemőnek a fejlődéshez egyre nagyobb a fehérjeigénye, ezért 7-8 hónapos kortól elkezdheted a főzelékét állati eredetű fehérjékkel dúsítani. Először csak egészen kicsi mennyiséggel kínáld meg a babát, és egy héten át fokozatosan növeld ezt a plusz fehérjemennyiséget 5 grammig (ez kb. 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg), de lehetőleg minden második napot hagyj ki. Ezeken a napokon továbbra is üresen fogyassza a kisbaba a főzeléket. Ezzel a módszerrel egy-egy új fehérjéhez egy hétig szoktatjuk a kicsit, tehát ha szervezete esetleg allergizálna, azt azonnal észrevehetjük.

A fehérjék bevezetésének javasolt sorrendje a következő:


1. hét: reszelt sajt (kemény, de nem füstölt sajtból)
2. hét: aprított főtt csirkehús
3. hét: aprított főtt csirkemáj

Ha a babának az új táplálékok bevezetése nem okoztak gondot, akkor természetesen a továbbiakban minden nap kaphat a már megismert fehérjékből napi 5 grammot.

Fontos: a tojás és a tehéntej bevezetésével legalább 1 éves korig várjunk, mert idegen fehérjeként könnyen idézhet elő hirtelen allergiás reakciókat.

 

A főzelékek sűrítése, fűszerezése

A legjobb és legegészségesebb a baba számára, ha főzelékeit burgonyával sűrítjük, a rántást, a habarást tehát még kerüld. A csecsemő számára készülő ételek erős ízesítése (fűszerezés, édesítés) kerülendő, helyesebb, ha az ételek jellegét meghatározó alapanyagok természetes ízeit kedveli meg a kicsi. A túlzott ízesítés, elsősorban az édesítés egyébként azért sem szerencsés, mert így a csecsemő hajlamosabb a jóllakottság érzését követően is folytatni az evést. Ha a baba valamilyen ételt következetesen visszautasít, ne erőltesd, ugyanakkor lehetőség szerint törekedj a minél változatosabb étrend összeállítására.

Receptek főzelékekhez

Sárgarépapüré burgonyával


- 1 szál sárgarépa (100 gramm)
- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- víz
A megtisztított és megmosott sárgarépát apró kockákra vágjuk és annyi vízben, ami éppen ellepi, félig puhára főzzük. Közben a burgonyát alaposan megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk, majd a répához adjuk és fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, szűrőn átnyomkodjuk és adjunk hozzá annyi anyatejet és főzőlevet, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Burgonyapüré almával

- 1 burgonya (100 gramm)
- 1 alma (50 gramm)
- víz

A burgonyát alaposan megmossuk, kockákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük puhára, majd szűrjük le. A megmosott almát vágjuk 4 részbe, távolítsuk el a magházát és reszeljük le. A főtt burgonyát nyomjuk szét, majd keverjük hozzá a lereszelt almát, az anyatejet és a főzőlevet, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Burgonyapüré őszibarackkal

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- 1 őszibarack (100 gramm)
- víz

A megmosott burgonyát apró kockákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük puhára, majd szűrjük le és nyomjuk szét. Az alaposan megtisztított őszibarackot törjük össze, amennyire csak lehet, és adjuk a burgonyához anyatej és a főzőlé társaságában, hogy megfelelő sűrűségű legyen a főzelék.

Burgonyapüré almával, sárgarépával

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- 1 alma (50 gramm)
- 1 kis szál sárgarépa (50 gramm)
- víz

Az alaposan megtisztított sárgarépát egyenletes karikákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük, majd amikor már félig megpuhult, hozzáadjuk a megmosott, felkockázott burgonyát, és együtt puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és összetörjük. Az almát lereszeljük, és hozzáadjuk a főzelékhez, majd anyatejjel és a főzőlével felengedjük, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Sütőtök főzelékpüré

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- sütőtök (100 gramm)
- víz

Az alaposan megtisztított sütőtököt és burgonyát egyenletesen kockákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük puhára, majd szűrjük le és nyomjuk szét. Anyatejjel és a főzőlével felengedjük, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Céklafőzelék almával

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- cékla (50 gramm)
- alma (50 gramm)
- víz

A megmosott burgonyát és a céklát apró kockákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük puhára. Közben az almát lereszeljük, és a már készre főtt, leszűrt, összetört burgonyához és céklához adjuk. Anyatejjel és a főzőlével felengedjük, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Salátafőzelék

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- fejes saláta (100 gramm)
- víz

A megmosott burgonyát apró kockákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt félig puhára főzzük. A salátát leveleire szedjük, alaposan lemossuk, és a félig megpuhult burgonyához adjuk, fedő alatt puhára főzzük. A végén leszűrjük, összetörjük, majd anyatejjel és a főzőlével felengedjük, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Parajfőzelék csirkemellel

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- parajpüré (100 gramm)
- csirkemell (max. 20 gramm, de fokozatosan elérve ezt a mennyiséget)
- víz

A megmosott burgonyát apró kockákra vágjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. A vékonyra szeletelt csirkemellel együtt félig puhára főzzük, majd hozzáadjuk a parajpürét, és fedő alatt tovább főzzük. A végén leszűrjük, összetörjük, majd anyatejjel és a főzőlével felengedjük, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

Brokkolifőzelék csirkemájjal

- 1 kisebb burgonya (50 gramm)
- brokkoli (100 gramm)
- víz 100 ml
- csirkemáj (20 gramm, de fokozatosan elérve ezt a mennyiséget)

A megmosott burgonyát apró kockákra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a májat elkaparjuk, és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzzük. A végén leszűrjük, összetörjük, majd anyatejjel és a főzőlével felengedjük, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL