UTAZÁS

Rejtélyes helyszínek, ahol a természet uralkodik

Szerző:
Szabó Anna
Messziről jött vándor azt mond, amit akar - tartja a mondás. Való igaz, sokszor hihetetlen történetekkel, fényképekkel érkezünk haza utazásinkról és bennünket is lepnek meg barátaink különös képekkel, élményekkel. Egy csokorba gyűjtöttünk néhány hajmeresztő úti célt, melynek különös természeti jelenségei csak az adott helyen láthatóak.

 

Kettéválik a tenger


Különös jelenség szemtanúi lehetnek a Jingo és Modo sziget lakói és
vendégei, akik évente két alkalommal száraz, vagyis inkább sáros lábbal sétálhatnak végig a tengerfenéken a két dél-Koreai sziget között. A csaknem 2,8 kilométeres út megtételére egy 30-40 méteres sáv és egy óra áll a tömeg rendelkezésére - ne feledjük, jó esetben nem árt ez idő alatt vissza is sétálni a kiindulási pontra! 


A nyugati világ számára 1975-ben tárult fel, és Mózes csodájaként terjedt el ez a jelenség, amikor Pierre Randi nagykövet erről írt egy francia újságban. A tenger kettéválása napján a helyiek évről évre nagyobb fesztivált rendeznek, mely a Jindo Sea Parting Festival nevet kapta, és keretein belül a helyi jindo népdalok, táncok, dob előadások, sámánok megférnek a modern lézer show és tűzijáték mellett! Akik a Bibliai utalás mellett a helyiek legendáját is szeretnék megismerni, álljon itt az ár-apály jelenség eredeti mítosza: 

Bbyong a Jingo sziget utolsó lakója szerette volna látni rokonait, akik a faluban portyázó és egyre nagyobb számban a szigeten élő tigrisek elől - a falu lakóival elvándoroltak együtt - Modo szigetére. Amikor az idős asszony imái meghallgatásra kerültek, a tenger istene megjelent álmában és azt mondta, másnap egy szivárványon átkelhet a családjához! Bbyong másnap a tenger partján ismét neki fogott imádkozni és megtörtént a csoda: a tenger kettévált, és az idős nő újra láthatta a szigetről elmenekült rokonait. Kereshetünk legendákat, tudományos magyarázatokat, de maga az élmény páratlan, hiszen a legyőzhetetlenek hitt akadály, a tenger, ezen a két napon meghajol a természet erőinek, és utat enged a kíváncsiskodóknak, akik amúgy csak búvár felszerelésben merülhetnének a tenger azon pontjára, ahol abban a kétszer egy órában gumicsizmával is átsétálhatnak.


Félelmetes brazíliai hullámverés


Persze a hullámok nem csak szét, de össze is csaphatnak… így alakulhat ki évről évre a Pororoca. És, hogy mi ennek a latinos hangzású névnek a jelentése? Pusztító, romboló zaj, ami egy különös és félelmetes jelenség - a brazíliai végtelen hullám neve. Már önmagában a hangja is félelmetes, hiszen érkezése előtt fél órával már hallhatjuk, hogy valami készül a folyón… aztán iszonyat erővel és robajjal megérkezik a világ leghosszabb hullámverése. Az Amazonas folyón minden évben két alkalommal seper végig - február-március környékén. Jó, ha ilyenkor az ember tisztes távolról szemléli a folyót, hiszen az Atlanti-óceán ár-apály mozgása, az óceán áramlatai, és a folyó folyásirányának összetalálkozása egy négy méter magas és 13 kilométer hosszú hullámot hoz létre, ami aztán kis híján egy órán keresztül tombol a folyón. Persze sokan ilyenkor szörfdeszkával a kezükben és adrenalinnal telítve az ereikben várják a hullám érkezését, kihasználva a remek alkalmat egy semmivel sem összehasonlítható szörfözés reményében. 2003-ban itt született meg a 12,5 km/h sebességgel és harminc percig tartó szörf rekord. Ugyan ez, mint sportteljesítmény óriási, mégis fontos tudni, hogy önmagában is kockázatos vállalkozás! A hullám víztömege is óriási, ahogyan a magával sodort iszonyatos mennyiségű és nagyságú, valamint változatos összetételű vízbe került hulladék is. Az emberi környezetszennyezésnek betudható szemét mellett, a part mentén vízbe került ágak, törzsek is utaznak a hullámmal.


A villámok örök harca Venezuelában


Aki szeret különös természeti jelenségeket megfigyelni, azoknak érdekes úti cél lehet Venezuela, ahol a Maracaibo-tó és a Catatumbo-folyó találkozásánál található mintegy 13 ezer négyzet kilométeres terület ad otthont a villámok örök harcának! Aki gyönyörködni szeretne ebben a természet rendezte fényorgiában, az év mintegy fele, vagyis 140-160 nap áll a rendelkezésére. Köszönhetően az óránként akár 280 villámcsapásnak, nappali fény uralkodik a vidéken, amit akár 400 kilométer messziről is már láthatunk. 


A jelenség nem csupán szemet gyönyörködtető és érdekes. Egyszerű földi halandóként érthetetlen, de segíti a Föld ózonrétegének regenerálódását, akár így, akár úgy, mindenképpen érdemes megcsodálni ezt a páratlan természeti jelenséget. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL