UTAZÁS

Titkos objektumok, titokzatos társaságok

Szerző:
Szabó Anna
Utazni jó! Mégis vannak helyek, ahol nemcsak, hogy nem várnak tárt karokkal, jó eséllyel még a környékére sem jutsz el egyszerű civilként. Nem kell tehát azon törnöd a fejed, hogyan csípj le a konyhapénzből, hogy eljuss ezekre a titokzatos helyekre. Zárt intézmények, titkos társaságok világába kalauzolunk most Kedves Olvasó.

 

Titkos levéltár

Utunk első állomása Olaszország, ezen belül a Vatikán. A világ talán legvágyottabb pontja sokak számára, de aki a Vatikáni Titkos Archívumba szeretne bebocsátást nyerni, nem elég, ha turistaként eltölt itt néhány napot. Ezen a helyen nem szednek belépőt, sőt! Természetesen ez a hatalmas, ódon könyvtár nem teljes egészében zárt a látogatók előtt. Ha 75 évnél régebbi dokumentumra lenne valakinek szüksége, akkor egy kérelem beadása után hozzájuthat az őt érdeklő adatokhoz, ennél fiatalabb dokumentumok esetén bizony falakba ütközhetünk, hiszen sok irat diplomáciai védelem alatt áll. A Vatikáni könyvtárat mindig egy bíboros irányítja, de egyes részeit ő is csak a pápa engedélyével nyithatja meg. A nagy közönség számára így is 35.000 kötet áll rendelkezésre, egyes és óvatos becslések szerint a könyvtár polcrendszere akár 84 km hosszú is lehet. Néhányan ebből arra következtetnek, hogy a könyvtár köteteinek száma akár a duplája is lehet, vagyis körülbelül ugyanannyi kötet van a nagyközönség elől elzártan, mint amennyihez hozzáférhetnek. Nem véletlenül lengi körül ennyi legenda és misztérium ezt a helyet, minden irat fejtörésre, vitára adhat okot, hiszen ezek a rejtett iratok, kétes kinyilatkoztatások, a múlt botránykrónikái nagy port kavarhatnának, ha napvilágra kerülnének. Hiába minden igyekezet, a csend birodalma nem fedi fel a titkait. 

Bánya, vagy titkos bunker?


Ma már az internet térhódításával mi magunk is keresgélhetünk, titkos objektumok után. Erre egyik legjobb célpont Orosz Ország, ahol a végtelen távolságok sok érdekes célpontot rejtenek. Az Egyesült Államok felderítőinek is megakadt a szemük két érdekes képződményen Mezhgorye, baskíriai város környékén. Az itt élők közül legtöbben a Yamantau hegy gyomrában dolgoznak. Az orosz vezetés még Brezsnyev elnök idején alapította a várost, amely Oroszország egyik utolsó fennmaradt nukleáris laboratóriuma, a Cseljabinszk-70 közelében fekszik, így már talán érthető, hogy az Egyesült államok érdeklődéssel figyelte, amikor a Szovjetunió szétesése után hirtelen nagyobb földmunkákat tapasztaltak, mígnem kicsivel később két katonai helyőrség is kinőtt a közelben a - Beloretsk-15 és Beloretsk-16. Mindent egybevetve a találgatások lehetséges befutója egy nukleáris központ, melyet az orosz vezetés természetesen tagad. Akár az orosz verzió, miszerint ez egy bánya, esetleg egy bunker, de maximum az orosz állam kincseinek raktára… akár az amerikai változat az igaz, ide sem léphetünk be ok nélkül, és a kíváncsiság nem elég indok erre felé.


Titkos föld alatti város


Persze ne legyünk részre hajlók, titkai minden politikai hatalomnak vannak, és ahogyan lenni szokott, a gyanakvók határain belül is találunk érdeklődésre okot adó titkos objektumokat! Az Egyesült államokbeli Mount Weather szintén egy földalatti létesítmény. Mélyen a nevét adó hegy gyomrába ágyazva, 1950-ben létesítették, és azóta egy komplett föld alatti várossá nőtte ki magát. A kék ég látványán kívül minden megtalálható itt: utcák, széles járdákon juthatunk el az itt létesült szállások, irodák, kutató laboratóriumok, éttermek, kórházak között. Nem pusztán egy barlangváros, ez a komplett kommunikációs központ segíti az itt élőket és dolgozókat, valamint saját víz, villamos áram ellátása és szellőztető rendszere is van. Nem csak szigorúan titkos, de védett is, jelenleg a katasztrófa védelem irányítása alatt áll. Létezése célja, hogy veszély esetén a kormány és a katonai vezetés teljes vezérkarát befogadja, valamint innen irányítsák az esetleges vészhelyzetek kezelését. Talán elárul valamit ennek a föld alatti monstrumnak a méreteiről és védettségéről az a tény, hogy 1974-ben egy a hegynek csapódott repülőgép semmi kárt nem okozott benne, mindösszesen a kommunikációt bénította le néhány órára… és a sors fura fintora, hogy egyben a létezését is felfedte.


Sorolhatnánk a helyeket, ahova esélyünk sincs eljutni, de helyette álljon itt egy cikk, emlékeztetőül azon uticélokról, ahova eljuthatunk, de inkább ne tegyük! Ha ugyanis ide merészkesz, szemétsziget, mérgező levegőjű vulkáni település vár rád >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL