GASZTRO

Napi édes: szegény lovag kenyere

Szerző:
Szabó Anna
Hihetetlen, hogyha pozitívan áll valaki a spórolós időszakhoz, milyen kreatív finomságokat tud az asztalra varázsolni. Jöjjön is erre a legjobb példa!


Hozzávalók:
4 adaghoz

2,5 dl tej, 1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál méz, egy kis fahéj
6 szikkadt zsemle
5 tojás
7,5 dkg puha vaj
4 evőkanál cukor
egy kis reszelt citromhéj
12,5 dkg rumos mazsola (késztermék)
4 evőkanál aprított mandula

50 dkg alma
2 evőkanál leveles mandula
1 evőkanál cukor
vajpelyhek
vaj a formához

 

Elkészítése:

A tejet a vaníliás cukorral, a mézzel és a fahéjjal felforrósítjuk. A zsemlék héját lereszeljük, és félretesszük.

A zsemléket felszeleteljük, és a forró tejjel leöntjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kevés sóval kemény habbá verjük. A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját a vajkrémhez adjuk. Fahéjjal, citromhéjjal, a mazsolával és a mandulával kikeverjük.

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, és vékony gerezdekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük. Egy tűzálló formát kivajazunk. A fehérjehabot a vajkrémbe forgatjuk, és hozzáadjuk az almagerezdeket.

A zsemleszeleteket az almás keverékkel váltakozva a formába rétegezzük. A zsemlereszelékkel, a mandulával, a cukorral és a vajpelyhekkel megszórjuk.

A sütőben 200 ºC-on (középen, légkeverésben 180 ºC-on) 35-40 percig sütjük.

Változat: Alma helyett 50-75 dkg magozott cseresznyét vagy meggyet is tehetsz bele. Ebben az esetben a fehér kenyeret, a kevert lisztből készült kenyeret, a rozskenyeret, édes kenyereket vagy zsemléket keverd össze a vajas-tojásos krémmel. A mazsolát hagyd ki belőle, a mandulát pedig helyettesítsd mogyoróval.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL