GASZTRO

Trükköznek a magyar nők a konyhában - A férfiak gyakran nem is tudják, mit esznek

Szerző:
Szabó Anna
A magyar háziasszonyok fele minden nap főz, ráadásul kétharmaduk trükközni is szokott az egészséges vacsora érdekében. Van, aki manipulál és van, aki az igazságot is elferdíti. 

 

Aggódnak párjuk egészségi állapotáért, étrend-kiegészítőket vásárolnak és saját bevallásuk szerint igyekeznek egészséges vacsorát varázsolni a családi asztalra. A magyar háziasszonyok fele napi rendszerességgel főz, egyharmaduk pedig heti 2-3 alkalommal áll a tűzhely mellett. Sokan nem kötelességből teszik ezt: a hölgyek negyede állítja, hogy a sütés-főzés volt az elmúlt hónapban végzett legélvezetesebb szabadidős tevékenysége.
 
A nők 65 százaléka azonban trükközik a konyhában, ha a család egészségéről van szó. Van, aki zöldséget csempészik az ételbe (30%), vagy fokozatosan, észrevétlenül vezeti be az újításokat (29%). Van, aki akár az igazságot is elferdíti: más alapanyagra tér át, de nem szól róla (26%) vagy éppenséggel akkor is eltitkolja az összetevőket, amikor a párja rákérdez (18%).
 

Hogy miért van szükség a trükközésre és a praktikákra?

 
Mert a hölgyek 87 százaléka aggódik párjáért, sokszor jó okkal: a férfiak közel felének vannak egészségügyi problémái. A háziasszonyok fele vallja, hogy odafigyel, mi kerül a családi asztalra. A hölgyek ugyanis úgy gondolják, hogy a vitaminkészítmények kiadagolása (61%) mellett az egészségesnek tartott ételek kínálásával (50%) tehetnek legtöbbet a család egészségéért. A gondoskodás már a bevásárlásnál kezdődik: manapság a háziasszonyok fele rendszeresen elolvassa az élelmiszereken a címkét, mielőtt a terméket a kosarába teszi.
 
 
Bár a konyhatündér hölgyek kétharmada véli, hogy az a legfontosabb, hogy az étel finom legyen, ugyanennyien állítják, hogy többnyire friss alapanyagból és kíméletesen főznek. A férfiak azonban nem mindig nyitottak az újításokra: a megkérdezettek harmadának már volt olyan élménye, hogy párja elutasította az egészségesnek kikiáltott ételt. Különösen igaz ez a kor előrehaladtával: a 40-50 éves háziasszonyok közel 40 százaléka járt már így. A többség ilyenkor elfogadja a helyzetet, ám a „diktátorok” (11%) veszekednek vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy a férfi megegye, ami a tányérján van, a „manipulátorok” (7%) pedig a gyerekre és a példamutatásra hivatkozva győzik meg párjukat arról, hogy mégiscsak jó választás vacsorára a saláta. A többi egészségre törekvő hölgynek pedig maradnak a praktikák és a trükkök – a következő vacsora alkalmával.
 
A párkapcsolatban élő és rendszeresen a konyhában tüsténkedő magyar háziasszonyok közel negyven százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy az egészséges menü nem salátából vagy párolt zöldségből áll: szerintük a férfiaknak tartalmas, férfias ételeket kell enni, mert az ad erőt.
 
 
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL