KÖZÉRZET

Lelki éhezés - anorexia és bulimia

Szerző:
Szabó Anna
Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt az evészavarokkal küzdők száma. Azt hihetnénk, hogy csak a mindennapi ember küzd ezzel a problémával, pedig számos sztárunk, többek közt Victoria Beckham, Mary-Kate Olsen, Nicole Richie beleesett a betegségbe.

 

A leggyakoribb étkezési zavarok az anorexia és a bulimia. Nemcsak a fiataloknál, hanem minden korosztálynál jelentkeznek, mégpedig túlnyomórészt a nők körében. Becslések szerint napjainkban 15-30 éves korban minden 100 nőből egy anorexiás. Ugyanakkor egyre gyakrabban üti fel fejét a férfiak körében.

Az anorexiás és a bulimiás betegek számára az evés bűntudattal jár. Az egyik már eleve elutasítja a táplálékot, mert fél, hogy elhízik, a másik nem tud ellenállni, elfogyasztja és utána szabadul meg tőle.


Ha nem csúszik az étel – anorexia 

Az "anorexia nervosa" orvosi diagnózis, pszichés eredetű étvágytalanságot jelent. Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése, a nervosa kiegészítés a betegség pszichés (idegi) eredetére utal. Az ebben szenvedő betegek rettegnek az elhízástól, annak ellenére, hogy az esetek többségében eleve normális testalkatúak. Önkéntes koplalással (éhezéssel) és megerőltető testedzéssel testsúlyuknak 25–30 százalékát is elveszítik, és még mindig visszataszítóan kövérnek látják magukat. Becslések szerint minden századik 16-18 éves lány anorexiás. 


A legszembeötlőbb jele az extrém soványság, ami az elhízástól való kóros félelemre vezethető vissza. A beteg testképe torzult, mások testét reálisan meg tudja ítélni, magát nem. Tünetei közé sorolható a menstruáció leállása, nemi vágy eltűnése, meddőség, vérszegénység, csonttörésekre való hajlam és legrosszabb esetben halál. Száz beteg közül tíz valóban éhen hal, ha nem segítenek rajtuk idejében megfelelő kezeléssel. 


Mitől alakulhat ki?

Hogy miért hajlamos valaki az önéheztetésre, elég megmagyarázhatatlan kérdés. Sokan túlságosan maximalisták, kicsi az önbecsülésük, különböző fóbiákkal, és kényszeres, rögeszmés viselkedészavarokkal küzdenek. Gyakran a feszült családi viszonyok, az érzelmi zavarok is felelőssé tehetőek, de sokszor nem is világos, hogy a tünetek kialakulását ezen tényezők megelőzik, vagy csak utána jelentkeznek.


Az anorexia kezelése

Mivel egy nagyon komoly – akár halállal is végződő – betegségről van szó, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia az anorexiával küzdőnek. Muszáj tehát megértetni a beteggel, hogy orvosi segítségre van szüksége. Ez a lépés sajnos a legnehezebb. Az orvos a vizsgálatok alapján megerősíti a diagnózist, majd pszichiáterhez kerül a beteg, ha éppen hajlandó elmenni. Ha szükséges, akkor kórházban gondoskodnak a megfelelő tápanyag felvételről, egészen addig, amíg el nem éri a kívánt testsúlyt. A betegség időtartama egyénenként változó, néhány hónaptól egészen 4-5 évig is elhúzódhat.


Határtalan falánkság – bulimia

A bulimia háromszor gyakoribb, mint az anorexia. A bulimiások az anorexiásokhoz hasonlóan állandóan testsúlyukkal foglalkoznak, kórosan félnek az elhízástól. Ezért rengeteget esznek, majd hánytatják magukat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy bulimiás lány önvallomása: 

„A kudarcokat mindig hatalmas zabálások követték, majd jött a fájdalmas bűntudat. Egyszer hányásig ettem magam, emlékszem, valami mogyorós-diós sütiből faltam be fél tepsinyit. Borzalmasan éreztem magam, viszont a hányás után megkönnyebbültem. Rájöttem, hogy ezzel a módszerrel bármiből ehetek bármennyit, és még fogyok is tőle.” 


A bulimiások 80 százaléka kezelés nélkül marad, mivel a betegségnek nincsenek külső tünetei. Ám számolniuk kell a gyakori hányás következtében fogszuvasodással. Súlyosabb esetekben a túl lassú szívverés és nagyon alacsony vérnyomás hosszútávon megnöveli a szívroham valószínűségét, illetve gyomor és nyelőcső perforációja is előfordulhat. A bevitt folyadék mennyiségének csökkenése pedig a máj leállását okozhatja. Szélsőséges esetekben halálhoz is vezethet.



Kiváltó okai 

Az étkezési zavarok leggyakoribb kiváltó okai a depresszió, a családi problémák, vagy pedig az alacsony önbizalom. Kutatások szerint a falási rohamoktól szenvedő beteg a lelkében érzett pszichés ürességet próbálja étellel megtölteni. Ez a reakció akár a gyermekkorból is eredeztethető. Sok anya esik abba a hibába, hogy ha gyermeke sír, etetéssel igyekszik orvosolni a bajt. Nem csoda, hogy a kicsi felnőtt korában is evéssel igyekszik majd magán segíteni, ha bármi okból rosszul érzi magát, vagyis az evés lesz a mentsvára.

A betegség kialakulásában jelentős szerepe van a társadalmunkban elvárt szépségideáloknak is. Hiszen karcsúnál karcsúbb lányok kápráztatnak el a tévé képernyőjén keresztül, vagy pillantanak ránk a magazinok divathasábjairól. Nem csoda, hogy a beteges megfelelési vágy hajtja a fiatal lányokat, nőket, hogy megfeleljenek a hőn vágyott ideálnak. 


A divatvilág bekeményített 

A divatvilág fellegvára Olaszország kampányt indított az étkezési zavarok ellen. Igaz már korábban is voltak kezdeményezések, de a végső lökést Ana Carolina Reston, a nemzetközileg is elismert, sikeres brazil fotómodell halála adta. A modell 174 centi magas volt és utolsó napjaiban mindössze 40 kilót nyomott. Ennek hatására bojkottálták a nagyon sovány modelleket, melynek bizonyítéka, hogy öt modellt zártak ki a Pasarela Cibeles elnevezésű madridi divatbemutatóról. A súly és a magasság arányából meghatározott érték, 175 centiméteres magasságnál 56 kilogrammos testsúlyt jelent. 


Segítő kéz


A bulimiások 80 százaléka kezelés nélkül marad, mivel náluk nincsenek külső tünetek. Ellenben az anorexiával, ahol szemmel látható a változás. Közülük is megközelítően a fele épül csak fel, 25 százalékuknál megmaradnak a tünetek, a maradék pedig nem képes a gyógyulásra. Pedig az étkezési zavarokat lehet kezelni terápiával. A pszichoterápiás módszerek közül eredményesen alkalmazhatóak a viselkedés- és kognitív terápiák, hipnoterápiák, kreatív és mozgásterápiák, illetve a csoportterápia. Ne féljük segítséget kérni, hiszen rosszabb esetben már az életben maradás a tét.

 


 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL