GYERMEK

Hordozás - úri huncutság?!

Szerző:
Szabó Anna
Számomra igazán szívderítő látvány egy (újdonsült) anya és gyermeke. Még lágyabb és melegebb érzés, mikor lerí róluk a szoros egység, az összehangoltság, ismerkedésük összefonódása, mindez a maga természetességében. Ezt leginkább hordozás élményként látom megnyilvánulni.

 

A hordozást (is) sok támadás éri és időnként sarkos megjegyzések bizonytalanítják el az anyákat, akik épp küzdelmes szakaszt élnek át életükben, mert pl. babájuk egy sírósabb fázisban van, állandóan kézben, felvéve szeretne lenni és ennek hangot is ad. Esetleg többedik gyermekként született a családba és a nagyobbakkal is foglalkozni szeretne az anya, házimunka fronton is jól jönne két szabad kéz, de küzdenek belső hangjukkal, nem mernek magukra és a babájukra hallgatni, mert „mások megmondták” és még sorolhatnám. Ez a felsorolás leginkább az anyai igényekből táplálkozik (szabad kezek, közben tevékeny életmód, nyugodt baba, stb.), de természetesen ott van a baba is, ösztöneivel, szükségleteivel.


A kisbaba éretlenül születik a világra, akkor is, ha „időben” érkezik

Tulajdonképp mindannyian koraszülöttnek számítunk. Az evolúció során, mikor az ember felegyenesedett, medencéje leszűkült, a fej mérete viszont nőtt. Ahhoz, hogy a megnövekedett koponya kiférjen a szűkebb medencén, meglehetősen éretlenül kell megszületni. Olyankor, mikor segítség, stbailitás kell a légzésszabályozáshoz, hőszabályozáshoz. Folytonos életre, testmelegre, testkontaktusra van szükség a méhen kívüli állapotban, mikor még jogosan élveznénk a meleg és védelmező anyaméh táplálását, óvását.


Szerencsére van arra mód, hogy a kisbaba számára megkönnyítsük, természetessé tegyük a külvilághoz való alkalmazkodását. A hordozás egy remek lehetőség erre! Segíti az édesanyát a babára, anyaságra való ráhangolódásban, érzékenyebbé válhat a baba jelzéseire, azokat korai fázisukban érzékelheti és adhat rájuk adekvát választ.
Segíti a babát az adaptációban, megélheti a biztonságot, hogy jelzései értékesek, érkezik válasz a jelzésekre, az anyatej is közel van, rendelkezésre állhat, részt vehet a család életében a számára megfelelő módon, ütemben, intenzitással, hiszen, ha elfárad, elalhat az eszközben.


Meglátásom és tapasztalatom szerint a hordozás egy remek lehetőség arra, hogy anya és babája oly természetes igényei kielégülhessenek. Megkönnyíti a mindennapokat, közelebb hoz és nem eltávolít. Az anyát kompetenssé teszi a baba gondozásához, hisz együtt mozognak, együtt rezegnek.


Meddig tartson a paradicsomi állapot?


Számomra a hordozás sem egy módszer, ami általános receptet kínál, így nincs kifejezett időtartama, szabálya erre nézve. A baba szempontjából a születés után azonnal lehetne hordozni, az anya testét figyelembe véve nem olyan nagy baj, ha a gyermekágyat szigorúan próbáljuk venni és a testkontaktust ágyban fekve adjuk meg újszülöttünknek. Nyilván ez többedik gyereknél már nehezebben kivitelezhető, de azért adjuk meg testünknek és lelkünknek a neki járó időt, amivel alkalmazkodik az anyasághoz. A hordozós kor 4-4,5 éves korig tart, de természetesen ilyenkor már szó sincs arról, hogy a gyermek állandóan „anyán csüngene”. A nagyon intenzív testközelség igénye idővel veszít erejéből, átalakul, formálódik. A hordozós kor vége felé tartva már hetek, hónapok, fél évek is kimaradhatnak hordozás nélkül, de a szülő-gyermek párosra jellemző testkontaktus kifejeződése élő marad és zajlik.


Dehát elkényeztetett lesz!



A természetes igények kielégítése nem vezet elkényeztetéshez, mert nem egy kívánságról van szó, nem hóbortról, hanem ösztönből fakadó szükségletről! Egy kisbaba nem sír manipulatív megfontolásból, nem múló szeszély a szeretett személy közelségéből fakadó biztonságérzet elérése! Néha ijesztőnek tűnhet a szoros együttlét érzelmi intenzitása, a puszta közelség, intimitás, de ennek gyökerére rá lehet lelni a lélek mélyén: családi hozott minta, trauma, veleszületett temperamentum stb.
Ha egy kisbaba megkaphatja az éppen jelen lévő fejlődési szakaszának megfelelő gondoskodást, adekvát válaszokat, akkor ezek olyan építőköveket jelentenek életükben, melyekre építhetik a következő szakaszokat. Önbizalommal, ősbizalommal, magabiztosan és egyre biztosabban. Azzal a biztos tudással, hogy a „háttérben” érezhető a szülői, támogató biztonság. A sírós korszakoknak is vége lesz egyszer, a hullámzó intenzitású „anyára tapadok, csak anya jó” szakaszok is átformálódnak. De ezeknek a különböző szakaszoknak meg van a maga helye és ideje. Ha a gyermekre bízzuk, ha bízunk benne annyira, hogy maga fogja jelezni, mikor ért egy következő fázisba, akkor azt is észre fogjuk venni, hogy nincs szüksége a non-stop testközelségre, hanem szívesen kúszik-mászik-totyog-szalad, felfedezi a világot, motorozik, biciklizik. De ha lebetegszik, elfárad, akkor még szívesen bújik a karok közé vagy a kendő ölelésében élvezi a közelséget.


Természetesen a babakocsi sem elvetendő eszköz, és nem rossz anya az, aki használja! Lehetnek olyan élethelyzetek, mikor annak lehet létjogosultsága, de ne vásároljunk babakocsit csak azért, mert így szokás vagy mert „előírták” számunkra! Sok gyermek szeret utazni babakocsiban, mintegy játéknak tekinti. De ha jelez, hogy kijönne, nem jó neki a helyzet, sír, jobb lenne anyával elaludni, mint ilyen távolságra lenni tőle, akkor nem árt, ha van kéznél egy megfelelő hordozóeszköz is, hogy tudjunk váltani, ha szükséges.

 

Hogyan és hogyan ne?


Elöl kb. 5-7 kg-os súlyhatárig, csípőn és háton újszülött kortól a hordozós kor végéig.
Kifelé fordítva soha ne hordozzunk! A baba gerincét rendellenes tartásba kényszeríti, ráadásul ebben a pozícióban ömlenek rá az ingerek, melyek elöl nem tud elbújni, visszavonulni. Helyes pozícióban, a hordozó személy felé fordulva bármikor visszavonulót fújhat, elalhat.


Miben hordozzunk?


Ma már nagyon széles a kínálat, érdemes vásárlás előtt tanácsadó segítségét kérni és lehetőleg élni a próbahordozás lehetőségével! Hordozókendők, kötős és csatos eszközök, megannyi márka, típus, lehetőség. Mindenki megtalálhatja a számukra legmegfelelőbbet és ehhez nagy segítség, ha összegezzük a felmerülő szempontokat, igényeinket, életmódbeli sajátosságainkat. No és persze a baba szempontjait: súlyát, méreteit, habitusát.


Ami fontos, hogy a választott eszköz megfelelő legyen ortopédiai szempontokból is: térdhajlattól térdhajlatig támassza a baba lábát, fejecskét támassza, gerinc minden ponton legyen megtámasztva.


A helyes használathoz, (apró) trükkökért nem árt igénybe venni szintén tanácsadó és/vagy hordozásban tapasztalt anyukák segítségét.


Dobiné Olasz-Papp Nóra (Válaszkész Szülők Egyesülete) - A Női Portál szakértője. Itt kérdezhetsz Tőle >>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL