ÁLLATI CUKISÁGOK

Még mindig rejtély - Venus a kétarcú macska (videóval)

Szerző:
Szabó Anna
Venus, a kétarcú macska az egyik leghíresebb cica a világon. Hogy miért? Azért, mert a híres macskának valószínűleg különböző DNS-ei vannak a teste két felén.

 

A három esztendős teknőctarka cicának saját Facebook oldala és youtube videója van, melyet már rengetegen megnéztek és még a tévében is tudósítottak róla. Csak nézz rá erre a macskára, és megérted miért: az egyik fele fekete zöld szemmel, míg a másik fele tipikus narancs-cirmos, és kék a szeme. Hogy nézhet ki így egy macska? Leslie Lyos, a kaliforniai egyetem professzora, aki a házimacskák genetikáját kutatja, azt mondja, hogy még soha nem látott ilyen macskát, mint amilyen Venus. "Nagyon ritka - nyilatkozta Lyons -, de van rá érthető magyarázat."


Venus, a kiméra?


Sok írás arra utal, hogy Venus egy kiméra. A mitológiában a kiméra keverék-szörny, különféle állatok testrészeiből készült. A macska-kiméra egy olyan macska, melynek sejtjei kétfajta DNS-t tárolnak. Ez akkor történik, amikor két embrió összeolvad. A macskák között a kimérák nem ritkák, sőt, a hím teknőctarka egyedek között több is található. A különleges narancs-fekete bunda azt jelzi, hogy a macskának van még egy X kromoszómája. De a nőstény macskáknak már eleve két X kromoszómája van, így nincs szükségük még egy X-re. Ez azt jelenti, hogy Venus nem szükségszerűen kiméra. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, géntesztre van szükségünk, az állat mindkét oldalából bőrmintát kell venni. Ekkor tudnak DNS ujjlenyomatot készíteni, és a DNS-nek a test mind két felén különbözőnek kell lennie.


A másik rejtély: a macska kék szeme


Ha Venus nem kiméra, akkor mi a magyarázat a furcsa arcra? Egy elmélet szerint a fekete szín talán találomra aktiválódott minden sejtben az arc egyik oldalán, míg a narancs a másik oldalon, és a két minta találkozott a test középvonalán, amikor a cica az anyaméhben fejlődött. További rejtély azonban a cica egyik kék szeme. A macska szeme általában tipikusan zöld vagy sárga, és nem kék. A kékszemű macska tipikusan sziámi, vagy más fajta, de főként fehér bundával. Venusnak csak a mellkasán van egy fehér folt, mely Lyons szerint nem elég magyarázat a kék szemre.

Nézd meg a videót:

 

Forrás: Nationalgeographic News

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL