Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamell
- 10 dkg húsos, császárszalonna
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál kukoricaolaj
- néhány szem tarka bors
- 1 babérlevél
- fél citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors, fokhagymás só
A pulykamellet jól megmossuk, szárazra töröljük. A szalonnát vékony metéltre vágjuk, és megtűzdeljük vele a pulykamellet. Bedörzsöljük fokhagymás sóval, őrölt borssal. Zöldséget, a hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. A sütőt 20 fokra előmelegítjük. Az olajat tűzálló tálba öntjük, beletesszük a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket, a durvára darált színes borsot, a babérlevelet és egy darabka szalonna bőrkét. Tetejére tesszük a húst, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megpirítjuk. Ezután az egészet átrakjuk egy lábasba, hozzáadjuk a citromlevet, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve kb. 45 perc alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zöldséges levet besűrítjük, liszttel simára kevert tejföllel (habarással). Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a cukrot, a mustárt, majd az egészet jól elkeverjük, és felforraljuk. Átpasszírozzuk és ha szükséges leturmixoljuk, de előtte mindenképpen vegyük ki a babérlevelet. Kóstoljuk meg, ha szükségét látjuk, utánaízesíthetjük. Tálaláskor a húst felszeleteljük, a forró mártást köré öntjük, és zsemlegombóccal kínáljuk.
Nehézségi fok:
Elkészítési idő: 1,5 óra
Italajánló: Somlói Furmint
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK