FOGYÓKÚRA

Használd ki a ciklusodat és fogyj!

Szerző:
Szabó Anna
Minden hónapban átéljük azokat a „bizonyos napokat”, melyek többünknek kellemetlenséget okoznak. Pedig ha tudnánk, hogy hatékony segítség lehet a zsírégetésben, lehet, hogy nem is fognánk fel olyan drasztikusan.

 

Ciklikus zsírégetés

Tudom, hogy elsőre egy kicsit hihetetlennek tűnik ez az elmélet, de tudományos kísérletek bebizonyították, hogy a menstruáció összefüggésbe hozható a fogyással. Minderre a nőies jegyekért felelős ösztrogén hormon hívta fel a kutatóorvosok figyelmét. E nemi hormon befolyásolja az érzelmeket, erősíti a csontokat, gondoskodik a gömbölyded formákról, fiatalossá varázsolja a bőrt, sőt erőteljesebb hatást fejt ki az izmok felépítésére, mint azt eddig hittük. Kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akik edzéseiket a havi ciklus változó hormonszintjéhez állítják, könnyebben szabadulnak meg a felesleges zsírtól.


Menstruáció és fogyás 

1. fázis 

A diéta elejét mindig a menstruációs vérzés kezdete jelzi. Az első fázis a ciklus 1. napjától a 7. napig tart. Ilyenkor az ösztrogén, a progeszteron és az LH hormon szintje mélyponton van. A szervezet nagyon lassan növelni kezdi az ösztrogén termelését. Méregtelenítő folyamat indul be, hiszen a vérrel együtt a felgyülemlett salakanyag és a víz is távozik a szervezetből, ennek következtében a súly egy-két kilóval csökken. Ám ebben az időszakban nagyon sokunkat éhségérzet fog el, ezért kerülni kell a csokikat és egyéb nyalánkságokat, hiszen segítségükkel hamar felszaladnak a zsírpárnák. 
Ebben az időszakban naponta legalább 2-3 liter folyadék szükséges, ez lehet ásványvíz is vagy 100%-os gyümölcslé. A gyümölcs és zöldség fogyasztása nagyon fontos, hiszen rengeteg vért veszít szerveztünk, ezért megfelelő pótlásra van szükség. 



Mintaétrend

Reggeli: egy szelet pirítós, vékonyan vajazva, hozzá gyümölcssaláta. Lehetőleg kerüld a kávé fogyasztását, helyette igyál teát vagy cikóriából készült kávét. 

Ebéd: párolt zöldség grillezett sovány hússal. 

Vacsora: sült csirkecomb, zöldségsalátával, (és egy kis desszerttel – csak a farkaséhség ellen). 



2. fázis 

A ciklus első napjától számított 7. és 11. nap közötti időszak. Ekkor az ösztrogénszint hirtelen felszökik, és ettől kezdve megemelkedik a progeszteron szintje is. Az emelkedés miatt, ebben az időszakban lehet a leghatékonyabban fogyni. Mindez azzal magyarázható, hogy a nemi hormonok felgyorsítják a zsíranyagcserét, és az edzés utáni regenerációs időszakot. Amikor az ösztrogén koncentrációja magasabb a vérben, szervezetünk gyorsabban, látványosan reagál az elvégzett súlyzós gyakorlatokra. Aki eddig nem sportolt, az legalább egy harminc perces testmozgást iktasson be ebbe az időszakba. Aki pedig eddig is aktívan sportolt egy kicsit növelje a terhelést. Azért arra nagyon kell figyelni, hogy ne erőltessük meg magunkat, hiszen ilyenkor könnyebben megsérülhetünk. 

Mintaétrend

Reggeli: gyümölcssaláta joghurttal. 

Ebéd: sült, vagy grill csirke, salátával. 

Vacsora: roston sült hús, párolt zöldséggel hozzá idénygyümölcs (meggy, cseresznye, málna, sárgadinnye, görögdinnye, stb.) 



3. fázis

A ciklus első napjától számítva a 14. és 18. nap között időszak. A peteérés (ovuláció) után szinte azonnal csökken az ösztrogén mennyisége, a progeszteronszint pedig rohamosan emelkedik. A méh nyálkahártyája újra kezd felépülni. Ebben a fázisban nagyon oda kell figyelni az ékezésre, hiszen a hormonváltozás miatt, rohamosan szaladhatnak fel a kilók. 
A gyümölcs és zöldség fogyasztása nagyon fontos, hisz nem csak megfelelő vitamint és ásványi anyagot juttatnak szervezetünkbe, hanem értékes ballasztanyagokat is, melyek segítik az emésztést. Ebben a szakaszban ez lényeges, mert a progeszteron ellazítja a beleket, ettől ellustulnak, ami puffadáshoz, székrekedéshez vezet.


Mintaétrend

Reggeli: müzli tejjel vagy joghurttal és egy pohár gyümölcslé. 

Ebéd: sovány hús, salátával.

Vacsora: csirkehús, salátával hozzá idénygyümölcs.



4. fázis 

A ciklus első napjától számítva a 18. naptól a következő menstruációig. Csökken az ösztrogén-progeszteronszint, melynek a következménye: premenstruációs tünetek. Melyek lehetnek görcsök, puffadás, hangulatváltozások, folyadék visszatartás (ödéma), súlygyarapodás, ingerlékenység, fokozott étvágy, sóvárgás bizonyos ételek iránt, letargia, fáradtság, álmatlanság és az emlők puhasága, melyek a menstruációs ciklushoz köthetők. A PMS-ben szenvedő nők fele csak enyhe tünetekről számol be, a másik felük azonban ilyenkor igen komoly problémákkal küzd. 

A legtöbb nőnél farkaséhség és édességi iránti vágy jelentkezik, mely az alacsony szerotoninszintnek köszönhető. Ilyenkor édesség helyett célszerű hüvelyeseket, rizst, halat, sovány húsokat enni, melyek megnyugtatják az idegeket és elmulasztják a hirtelen jött étvágyat. 


Mintaétrend

Reggeli: pirítós vajjal és lekvárral – hogy egy kicsit adjunk az élvezeteknek – ásványvízzel vagy gyümölcslével. 

Ebéd: Borsófőzelék tükörtojással vagy sovány hússal. 

Vacsora: csirkehús, salátával hozzá desszertként pedig gyümölcssaláta.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL