GASZTRO

Hogyan táplálkozzunk, ha betegek vagyunk?

Szerző:
Szabó Anna
Nyakunkon az influenza... Könnyen lebetegedhetünk. Vége a nyárnak, hűvös szelek járnak. Na, de ilyenkor mit fogyasszunk? Fájó gyomor, orrfújás. Valami könnyűt, amely nem annyira megterhelő..


Amit nagyon fontos betartanunk!



 A nyersanyag megválasztása:


 A nyersanyagot különös gonddal készítsük elő.

Csak nagyon jól megmosott zöldségek, gyümölcsök ehetőek!

 Az ételek elkészítésénél a könnyű emészthetőséget tartsuk szem előtt:

 - A rostos főzelékeket törjük át vagy turmixgépben pépesítsük a könnyebb emészthetőség érdekében. A levesekkel ugyan így járjunk el.
 
Tipp: A burgonyából, spenótból, sárgarépából készített pürésített levesek kimondottan jó hatással lehetnek az ilyenkor legyengült immunrendszerre.

 - Ezek mellett ehetünk gyenge húslevest, erőlevest is, de a tetejéről szalvétával itassuk fel a zsírt.

Levesbetétnek ajánlott: daragaluska, cérnametélt, szárazon pirított zsemlekocka

Tipp: Vajjal készítsük a leveseket olaj helyett, vagy pálma olajat használjunk. (nagyobb kiszerelésben kapható áruházakban)

A pálma olaj szagtalan, könnyebben emészthető, nem okoz hányingert, rosszullétet.


(Hüvelyes zöldségek fogyasztása ebben az időszakban túlságosan megterhelő lehet ebben az időszakban. Erről kérjük ki a háziorvos véleményét!)



- A tojást (lágy tojás) reggelire vajas, rozsos zsemlével adjuk.

- A húsos ételeknél
csak a könnyen emészthető fiatal állatok húsa jöhet számításba. Semmiképp se legyen zsírral átszőtt, koleszterinbomba.

Tipp: Az ajánlott húsfajták a következőek:

Vadhúsok: - liba, kacsa



- tengeri halfilé (pl. filézett hekk)
- borjú
- csirke


Tipp: Amit nem ajánlanék:
- sertés
- marha 

 Egyszerre ne együnk sokat, inkább többször és keveset. 

 - Tejfölt, tejszínt minél kevesebbet használjunk. Ha azonban mégis, akkor az alacsony zsírtartalmúakat vegyük ilyenkor.

- A rántásokat szárazan készítsük és utólag adjuk hozzá a zsiradékot, mert a zsírok túlhevítésével nehezen emészthető zsírsavak keletkeznek.

- Kerülni kell az olajban sült tésztákat, úgymint a palacsinta, farsangi fánk, csöröge fánk.



Szigorúan tiltottak:
A kelt tészták, a porhanyós zsíros tészták, a vajas krémmel töltött torták

Amit helyette együnk:
dara- vagy rizsfelfújtak, vaníiliakrém, vaj nélküli krém, égetett cukorkrém, madártej, habfelfújt, száraz piskóta, mézes tésztából készült sütemény, gyümölcskrém, kompót.

Vigyázzunk azonban, hogy túl sok édességet se adjunk a betegnek, mert ez csökkenti az étvágyat.

(Tipp: Ha az éjszaka közepén rádjönne egy nagyobb száraz köhögőroham és nincs otthon semmilyen gyógyszer, kortyolgass lassan karamellizált cukros vizet. Kiváló köhögéscsillapító, hurutoldó)



Feltétlenül fogyasszunk nyers gyümölcsöt hámozva, kimagozva, és reszelt almát.

Szigorúan kerülni kell!:
túlsózott ételeket, túlzott fűszerezést, Kerülendő fűszerek, ízesítők használata: fekete bors, fehér bors, erős paprika, szegfű bors, mustármag (mustár), babérlevél, fahéj, ecet.



Szigorúan kerüljük a szeszes ital fogyasztását!

Amelyet kis mértékben adhatunk:
őrölt pirospaprika



Tipp: Amelybe nem szükséges, ne tegyünk hagymát, legfeljebb belefőzzük és utána kiszedjük az ételből, de a pirított hagymát feltétlenül el kell kerülni.
Amit helyettük használjunk: zöldpetrezselyem (C- vitaminban gazdag), zellerlevél, paradicsom, csombor, tárkony, citromhéj, narancshéj. Ecet helyett citromlé vagy borecet.

Italok közül ami ajánlható:
tea, tej, citromos limonádé (citrom szűrt levéből készítve), gyümölcslevek, málnaszörp ásványvízzel.




Tipp: Ha sok vizet kívánunk, azt inkább enyhén cukrozott hűvös (de semmiképpen sem hideg!) teával pótoljuk.

Amit nem ajánlanék: kakaó, kakaós ital nehéz a gyomornak








Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL