SZÉPSÉG

A fürdés művészete

Szerző:
Szabó Anna
Minél hidegebb az idő, annál szívesebben ejtőzünk egy illatos meleg vízzel töltött kádban. Nem is csoda: hiszen a megfelelő fürdőadalékok segítenek elmulasztani a rossz hangulatot, továbbá a stressz okozta kellemetlen tüneteket.
Mikor milyen kivonat kell a vízbe?

A felsorolt kivonatokat számos készen vásárolható fürdőgolyó vagy habfürdő is tartalmazza. Ha mégis saját magunk állítjuk elő a megfelelő keveréket, olyan anyagot is adjunk az illóolajhoz (10-20 csepp legyen), amely segíti annak jobb eloszlását a vízben. Kitűnő bőrtápláló emulgálószer a méz (1 evőkanál) és a tejszín, vagy a tej (2-3 evőkanál).



Esti felfrissüléshez

Egy kemény munkanap végén gyorsan feledteti velünk a fáradtságot a citrom- vagy a rozmaringos fürdő. A víz kb. 30 fokos legyen – így üdíthetjük fel legjobban testünket-lelkünket.


Érdes bőr esetén

Az E-vitaminban igen gazdag mandula- és szezámolaj bársonyos tapintásúvá varázsolja a kiszáradt bőrt. Előnye, hogy nagyon gyorsan beszívódik.


Nátha ellen

Az eukaliptusz- és kámforolaj közismerten tisztítja a légutakat. Ezeket a gyógyhatású adalékokat 34 fokos fürdővízbe cseppentsük.


Álmatlanság esetén

A kamilla, a kámfor, a levendula, a macskagyökér és a citromfű kivonata megnyugtat, és kellemesen elbágyaszt, ha fürdővizünk 37 fokos.



Izomlázra

A legjobb orvosság a tiszta víz! Ha 10-15 percet töltünk kényelmesen elnyújtózva egy 36 fokos vízben, biztosíthatjuk izmaink optimális vérellátását, az izomfájdalmat okozó tejsav elszállítódását pedig vízsugárral végzett masszázzsal gyógyíthatjuk. Végül tusoljunk le hideg vízzel.


Ha teljesen átfagytunk

Rövid időn belül tetőtől talpig felmelegszünk, ha zsálya-, rozmaring-, kakukkfű- és cipruskivonatot csepegtetünk a testhőmérsékletű vízbe.


Álmodozás a habokban

Sokak számára a vastag habréteg teszi igazán élvezetessé a fürdőzést. Bár a habfürdők kiválóan tisztítanak, gyakran több zsírt vonnak el a bőrtől, mint amennyivel táplálják. Törekedjünk tehát arra, hogy bőrünk minden esetben megkapja a kellő hidratálást.



Tej és tejszín

Száraz bőr esetén: egy maréknyi szárított kamillavirágot áztassunk be 2 evőkanál meleg tejszínbe, majd öntsük a fürdővizünkhöz. Hasonlóan bársonyos lesz a bőrünk, ha fürdés előtt 1-1 csésze tejből, búzacsírából és mézből kikevert krémmel kenjük be egész testünket.


Tengeri só

A fürdővízbe szórt tengeri só serkenti a bőr anyagcseréjét és salaktalanít, végeredményben tehát karcsúsít. Ráadásul a tengeri só kiválóan zsírtalanít, így pattanások esetén is ideális. Bőrtisztításhoz, és kíméletes testradírozáshoz egy kádnyi vízhez egy csészényi mennyiséget adjunk.


Ecet és citrom

Az illatos gyümölcsecetes fürdő (2,5 dl ecethez 10 csepp levendulaolaj) fertőtleníti a zsíros bőrt, a 4 citrom levével elkevert langyos víz pedig kellőképpen felélénkít.


Hasznos tudnivalók

1. Az adalékokat mindig folyóvízhez adjuk, hogy jobban kifejthessék hatásukat, és több habot képezzenek.
2. Ne tartózkodjunk 20 percnél tovább a meleg vízben, különben bőrünk felpuhul, és túl sok zsírt és nedvességet veszít. A hosszú fürdőzés a vérkeringésre is káros hatással lehet.
3. Érzékeny bőrűek hetente csak egyszer fürödjenek kádban, és zsíros bőr esetén is elégedjünk meg heti három alkalommal. A mindennapi zuhanyozást persze ne mulasszuk el!



Kislexikon

Aromás olajok

Az olajok a legkiválóbb illatanyag-hordozók közé tartoznak, az olajos fürdők pedig lazító, nyugtató hatásúak. Nem habzanak, de kellemesen illatoznak, és a száraz bőrt leheletfinom filmréteggel vonják be. Ha fürdés után nem mossuk le magunkról a zuhany alatt, feleslegessé válik a testápoló használata.


Pezsgőtabletták

A kis korongokat a vízbe dobva igazi pezsgőfürdőt készíthetünk. Néhány perc elteltével a tabletta feloldódik, a hab eltűnik, és a víz teljesen tisztává válik. A pezsgőtabletták csak kevés zsírpótló anyagot tartalmaznak, ezért heti egy-két alkalomnál gyakrabban használva szárítják a bőrt.

Színes fürdősók

A „tengeri fürdőzés” hívei széles választékot találnak a különféle aromákkal illatosított szíves fürdősókból. Langyos vízbe szórjunk kétmaréknyi sót, majd fürdés után puha frottírköpenybe burkolózva pihenjünk 10 percet. Fontos, hogy a sót mindig gondosan öblítsük le a bőrünkről.



Az 1/4 rész hidratáló krémet tartalmazó Dove Regeneráló Éjszakai Krémtusfürdő és Dove Regeneráló Éjszakai Krémhabfürdő bőrnyugtató- és ápoló hatású hatóanyagai segítenek pótolni a bőr elveszett nedvességét, a szantálfa különleges illata pedig a fáradt szellemet nyugtatja.

  


A napi stressz okozta igénybevétel ellensúlyozására, a Dove Regeneráló Éjszakai Testápoló különleges összetételének köszönhetően az éjszaka folyamán segít regenerálni bőrödet.


A meleg kesztyűk ellenére a téli hideget leginkább talán kezeink sínylik meg. Az F vitamint tartalmazó Dove Regeneráló Éjszakai Kézkrém segít helyreállítani a bőr védekezőképességét, feszesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt az éjszaka során, hogy nappal hatékonyabban védekezhessenek az időjárás okozta viszontagságok ellen!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL