SZÉPSÉG

Válts szezont: az arcápolásban is!

Szerző:
Szabó Anna
Most már lassan visszavonhatatlanul megérkezik hozzánk az ősz is. Melegebb ruhákat veszünk fel, befűtjük a lakást. De arra is gondolnod kell, hogy ilyenkor arcbőrödet is felvértezd a klíma változásai ellen.
Mi történik?

A nyár a melegről, szélről, napsütésről szólt. Ha odafigyeltél a kellő hidratálásra: elég folyadékot ittál, könnyű hidratáló krémeket használtál és a fényvédelmet sem felejtetted el, akkor most valószínűleg gyönyörű, egészségesen napbarnította a bőröd. Ha a rendszeres bőrradírozás sem maradt ki, jó eséllyel megúsztad a nyáron gyakoribb pattanások kialakulását.

Most viszont megváltoznak a körülmények: változtatnod kell a szokásokon is!

Hidegebb lesz: a hidegben összehúzódnak a bőrfelszínhez közeli erek, melyek a tápanyagszállításért felelnek. A bőr ilyenkor sokszor kipirul, szárazzá, érzékennyé válik.

Hideg lesz a szél is: az őszi metsző szél elvonja a bőr felszínének víz- és tápanyagtartalmát.

Kevesebbet iszol: ha meg is szoktad nyáron, hogy napi több liter vizet megiszol, a hidegebb időben nem fogod annyira kívánni. Pedig ilyenkor is nagyon lényeges a belső hidratálás!

Elkezdődik a fűtési szezon: ilyenkor a belső terek levegője szárazabbá válik. Mivel valószínűleg nem tartod nyitva egész nap az ablakokat, a száraz levegő nem is párásodik könnyen, ráadásul nem is olyan friss.

Egyre több ruhát viselsz: bár az arcbőrödön nyilván nem, de ne feledd, a sálak, garbók hordása megviseli nyakad, állad érzékeny bőrét!


Hogyan kezeljük a problémákat?

Talán rémisztőnek hathatott iménti felsorolásunk, de minden kihívásra létezik megoldás!

A legfontosabb teendőd most a könnyű, nyári hidratáló krémedet cseréld le táplálóbb változatra. A legtöbb termékből amúgy is van többféle bőrtípusra ajánlott verzió, érdemes a szárazabb bőrre szánttal próbálkoznod. Különösen fontos most az éjszakai krémek használata! Ne feledkezz el a fényvédelemről sem! Ha süt a nap, az ősszel is károsíthatja bőröd!

Továbbra is igyál sokat! A szél, a fűtés mind elvonja a vizet a szervezetből! A lakásban igyekezz párásítani, ez egyébként hőérzeteden is javít majd. Ha a párásítódba illóolajat is teszel a vízhez, kedélyedet is javíthatod, fertőtlenítheted a levegőt vagy akár jobban is alszol majd! Emellett szellőztess sokszor: csinálj kereszthuzatot! Ha bírod, és van rá lehetőséged, aludj résnyire nyitott ablak mellett!

A heti bőrradírozási rituálé most se maradjon el! Ha megszokott bőrradírodat most nem érzed olyan jónak, mint nyáron volt, akkor érdemesebb egy gyengédebbel próbálkoznod. A radírozás után ne hagyd ki az intenzív hidratáló pakolások használatát sem! Ezzel napokra feltöltheted a szükséges nedvességgel bőröd!

A napi bőrápolási rutinból semmiképp ne maradjon ki a nyakad és a dekoltázsod sem! Nem kell ehhez feltétlenül méregdrága külön készítmény, elég, ha az arckrémedet használod!

Lehet, hogy nem árt megszokott arclemosódat sem lecserélni: válassz egy kímélőbb, tejes verziót!

Ha megfogadod tanácsainkat, arcbőröd biztosan meghálálja majd, és ősszel is ragyogó marad!

Tájfotó: Kovács Katalin
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL